För forskare

Denna sida är riktad till forskare som är intresserade av att utnyttja Medborgarbarometern i sin forskning.

Allmän information

Helsingfors universitets Medborgarbarometer är en icke-kommersiell webbpanel, som skapats speciellt för forskningsändamål, där samma deltagare följs över en lång tidsperiod och svarar på samhälleligt relevanta frågor. Frågorna som ställs kan t.ex. handla om människors värderingar, åsikter och erfarenheter av det finska samhället. Medborgarbarometern genomförs i samarbete med Institutet för Humaniora och Samhällsvetenskap (HSSH) vid Helsingfors universitet. Syftet med Medborgarbarometern är att främja innovativ och samhällsmässigt relevant forskning om det finländska samhället.

Medborgarbarometern startades 2023, och består av två olika paneler: en slumpmässigt rekryterad, och en självrekryterad panel. 

Den slumpmässigt rekryterade panelen baseras på ett slumpmässigt urval av befolkningen i Finland, bestående av medborgare i åldern 18–80 år (inklusive Åland). Det slumpmässiga urvalet beställdes från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata i januari 2023. I februari 2023 skickades 20 000 inbjudningsbrev ut, och två veckor senare skickades ett påminnelsebrev. Totalt anslöt sig 2 943 personer till Medborgarbarometern genom att uppge sin e-postadress, vilket ger en svarsfrekvens på 14,7 %. I februari 2025 genomförs en nyrekrytering till Medborgarbarometern, även den här gången baserat på slumpmässiga urval ur befolkningsregistret.

Den självrekryterade panelen (s.k. opt-in) består av cirka 5 000 paneldeltagare. Dessa personer bjöds in att delta i Medborgarbarometern i samband med att de hade svarat på Yles eller Helsingin Sanomats valkompasser inför riksdagsvalet 2023 och presidentvalet 2024.

Datamaterialet viktas med en kombinationsvikt för att vara representativ för målpopulationen. I den första fasen har så kallade post-stratifikationsvikter beräknats utgående från ålder, kön, språk och landskap (19 regioner) för de som svarade på rekryteringsenkäten. I följande undersökningsomgångar kombineras den ursprungliga vikten med en bortfallsvikt (non-response weight) för varje enskild omgång.

Användning 

Forskare med anknytning till Helsingfors universitet kan nu använda Medborgarbarometern för att genomföra sina egna studier. Om du är intresserad av att använda Medborgarbarometern för att samla in primärdata bör du skicka in en ansökan enligt anvisningarna nedan. 

Det är även möjligt att använda delar av Medborgarbarometerns redan insamlade primärdata för forskningsprojekt och studier. Om du eller din forskargrupp är intresserade av att utnyttja redan insamlad data, kan du ta kontakt med oss. Kodböckerna för samtliga genomförda undersökningsomgångar finns även tillgängliga per förfrågan. Notera att det för alla ansökningar sker en fallvis prövning och bedömning. 

Medborgarbarometern är avsedd som en icke-vinstdrivande forskningsinfrastruktur för forskare vid Helsingfors universitet. Vänligen notera att utdelning av primärdata är kostnadsfri, medan insamling av nya data är avgiftsbelagd. Kostnaderna varierar från fall till fall och beror på antalet frågor, det önskade antalet svarspersoner samt eventuella komplicerade eller experimentella forskningsdesigner. 

Ansökan  

För att anhålla om tillgång till data, eller möjlighet att använda Medborgarbarometern för att genomföra en egen undersökning, ber vi er vänligen skicka en ansökan till Medborgarbarometerns e-postadress: medborgarbarometern@helsinki.fi och till Åsa von Schoultz (asa.vonschoultz@helsinki.fi). Ansökan kan skrivas på svenska, finska eller engelska. Anhållan om att samla in data bör innehålla följande uppgifter:

  • Namn på ansvarig forskare (inkl. kontaktuppgifter) och ev. forskargrupp 
  • Bakgrund och syfte med undersökningen (max 1 sid)
  • Lista på samtliga frågor och i vilken ordningsföljd de ska ställas 
  • Information om mätinstrumenten är nya eller etablerade sedan tidigare 
  • Noggrann beskrivning av ev. experimentella upplägg eller andra särskilda behov
  • Information om hur många svar som behövs och vilken av panelerna (den som baseras på slumpmässigt urval eller självrekrytering) som kan användas
  • Ifylld anhållan om etikprövning, redan erhållet positivt utlåtande eller motivering till varför det inte behövs. 

Hur det fungerar 

Ansökningarna granskas av forskargruppen som driver infrastrukturen och slutgiltiga beslut fattas av Medborgarbarometerns ledningsgrupp. Beslut om vilka ansökningar som accepteras baseras på söktryck, lämplighet och kvalitet. Vi förbehåller oss rätten att avvisa frågor som inte lämpar sig för Medborgarbarometern eller vars vetenskapliga kvalitet inte är tillräcklig. 

Vid behov diskuteras frågeformuleringar och översättningar med den forskargrupp som har lämnat in ansökan. Observera att alla undersökningar genomförs både på svenska och finska. Ansvar för översättning ligger hos den som lämnar in ansökan.

Teamet bakom Medborgarbarometern hanterar datainsamlingen för de frågor/enkäter/experiment som accepterats. Undersökningarna genomförs med Qualtrics. Om det rör sig om komplexa experimentella upplägg, och forskargruppen har relevant kompetens, kan de medverka i kodningsprocessen. 

Våra enkäter har vanligtvis en svarsfrekvens på 40–70 %, vilket betyder att man i dagsläget kan räkna med ca. 1000–1400 svar från den slumpmässigt rekryterade panelen, och ca. 2000–3000 svar från den självrekryterade panelen. Datamaterialet viktas för att vara representativt för den vuxna finländska befolkningen. 

Vanliga bakgrundsvariabler (ålder, kön, landskap, partisympati, politiskt intresse, ideologi etc.) har samlats in under tidigare undersökningsomgångar. Dessa kan kopplas till den aktuella datainsamlingen och behöver alltså inte frågas om på nytt. Kontakta oss om du behöver mer information om de frågor som redan har ställts. 

När datainsamlingen är avslutad får forskargruppen både materialet och en kodbok som inkluderar de beställda variablerna samt relevanta bakgrundsvariabler.