Vanliga frågor

Om du inte hittar svaret på din fråga på webbplatsen kan du kontakta oss via e-post på oik-promootio@helsinki.fi.
Anmälan

Anmälan pågår och är möjlig fram till den 30.4.2023.

I Helsingfors universitets juridiska fakultetens promotion 2023 kan alla som inte tidigare har promoverats vid fakultetens promotion, som har avlagt sin doktorsexamen vid juridiska fakulteten samt utexamineras senast 23.4 2023, delta.   Det är inte möjligt att  vara promovend för samma examen två gånger. Också promovendernas avec kan delta i promotionen. 

Jubeldoktorer vid promotion 2023 är personer som har disputerat i juridik vid Helsingfors universitet mellan 1967-1972.  

Tyvärr inte, ifall det är frågan om samma examen. Till en akademisk grad vigs man bara en gång vid en promotion. Ifall man nu deltar i promotionen som frånvarande, är det inte möjligt att delta på nytt som närvarande. 

Man kan delta i promotionen antingen som en helhet 15.–17.6. eller endast i fredagens promotionsakt och aktövningen föregående dag. Eftersom promotionen är en helhet som varar i tre dagar, har vi begränsat möjligheterna att delta till dessa två alternativ.  

I alla fall Seminariet för hedersdoktorer (15.6.) är ändå öppet för alla.  

Det går bra att delta, välkommen! Din promotion behöver inte vara den första promotionen som ordnas efter att du har utexaminerats.    

Det är möjligt att delta i promotionen som frånvarande (absens). Då får promovenden sitt namn och sina uppgifter i promotionsmatrikeln samt rätten att använda sina akademiska insignier. Promotionsavgiften är 100 euro även för den som deltar som frånvarande. Avgiften inkluderar matrikeln. 

Information om promotionen kommer att skickas till deltagarna via e-post till den e-postadress som anges i registreringsformuläret. Informationen kommer också att uppdateras på denna webbplats. 

Det är lämpligt att börja förbereda sig för evenemanget i god tid och deltagarna uppmanas att läsa informationen på denna webbplats noggrant.

Via e-post på oik-promootio@helsinki.fi. Se även avbokningspolicyn på registreringssidan.

Deltagande

Det är möjligt att anmäla sig till promotionen utan avec. Kommittén ställer inga begränsningar för valet av avec med undantaget av att hen måste vara myndig. Avecen kan vara exempelvis en vän, partner eller medlem i familjen. 

De kan gärna delta, välkommna! Observera klädkoden för gästerna.

Promotionskommittén ansvarar för att alla promotionstillställningar förevigas genom fotografering. Efter promotionen meddelas promovenderna om distribuering av fotografier samt minnesboken som sammanställts om promotionen. 

För att feststämningen skall bibehållas, är det absolut förbjudet att fotografera och filma under promotionsakten i solennitetssalen. Vi förväntar oss att promovenderna informerar sina anhöriga och avecer som deltar i tillställningarna om att det finns begränsningar för fotografering. 

Promotionens festlokaler har valts med tanke på tillgänglighet. Promotionens evenemang ordnas i flera olika utrymmen, både inom- och utomhus, och tyvärr kan det finnas några svårigheter med tillgängligheten. Närmare information om tillgängligheten hittar du i programmet. Om du har frågor om tillgängligheten, rekommenderar vi att vända dig till promotionskommittén. 

Klädsel och insignier

Doktorshattar vid Helsingfors universitets juridiska fakultet är mörkröda. Hattens framsida är dekorerad med fakultetens emblem, som består av en krans med ett korsat svärd och en valstjärt. 

Nya doktorander skaffar själva sin doktorshatt för detta tillfälle, emedan hedersdoktorerna får sin hatt av fakulteten. Alla andra som redan har en doktorshatt, inklusive jubeldoktorer, följeslagare och gäster, bär sin egen hatt, oavsett färg och emblem. Doktorshatten bör beställas i god tid (3 mån) på grund av stor efterfrågan.

Universitetet har inga lånehattar, men du kan kanske låna en av en kollega (hatten måste vara i rätt storlek och hållas på huvudet). Du kan också försöka hitta en hatt i Facebookgruppen "Promootiot kierrättää". 

Hatter säljs av åtminstone följande företag: 

I Finland används statens enda officiella civilvärja som doktorsvärja. Värjan är formgiven av Akseli Gallén-Kallela. Som doktorsvärja får man inte använda militära värjor, utländska doktorsvärjor eller andra värjor. Värjan skall ha Helsingfors universitets emblem och gravering (namn och datum för doktorsexamen eller promotionen).

Det är inte möjligt att delta i promotionen som närvarande doktorand utan doktorshatt och värja. Hedersdoktorer får ett doktorsvärd som en gåva från fakulteten.

Det finns en låneservice för värjor på universitetet. Ifall du vill låna en värja, ange det i anmälningsformuläret. 

Det finns cirka 40 doktorsvärjor som universitetet kan låna ut. Om det finns fler än 40 sökande kommer svärden att lottas ut under april.

Värjor säljs av åtminstone följande företag: 

Vid promotionens olika tillställningar gäller vissa klädkoder. Detaljerade instruktioner finns på sidan klädsel och etikett. 

Liksom promovendi kan gästerna också klä sig i frack eller svart, lång klänning. För gäster som bär en doktorshatt rekommenderas detta särskilt. En mörk kostym, som vanligtvis är svart för att ersätta fracken, eller en kortare aftonklänning (ankel- eller knälång kjol, beroende på avecens kostym) är också lämplig. Avecer och gäster kan bära uniform. Folkdräkt ingår inte i klädkoden för Helsingfors universitets promotioner vid alla tillfällen.  

Gästerna kan ta med sig sina doktorshattar in på akten. Alla doktorgäster, inklusive följeslagare och gäster, bär sin egen hatt, oavsett färg och emblem. Utländska doktorshatter är också tillåtna. Doktorsgästerna bär sin doktorshatt till festsalen på sin vänstra arm och sätter den på sitt huvud då promotorn sätter sin hatt på sitt huvud.  Herrar tar av sig sina doktorshattar för att sjunga Vårt land under akten och gudstjänsten. 

Doktorer som promoverats tidigare bär inte värja. Vid denna promotion bärs värja endast av dem som invigs till doktorer (promovenderna, hedersdoktorerna och jubeldoktorerna) samt promotorn, ceremonimästaren och övermarskalken. Värjorna bärs vid promotionsprocessionen och i Domkyrkan/Nationalbiblioteket, men ingår inte i kvällsbanketten (kan lämnas i garderoben).  

Statliga utmärkelsetecken samt akademiska förtjänsttecken bärs i originalstorlek. Däremot används inte nations- eller andra band. 

Det rekommenderas att alla, även följeslagare och gäster, lämnar sin handväska i den bevakade garderoben under promotionsakten.