Klädsel

Varje promotion är unik och det återspeglas också i klädseln. Följande riktlinjer gäller endast vid denna promotion och de kan skilja sig från klädkoderna för andra fakulteters eller universitets promotioner. Vi ber alla deltagare i promotionen att ta hänsyn till klädkoderna för varje evenemang i den mån de definieras i instruktionerna nedan.
Seminariet för hedersdoktorer

Klädkoden är smart casual.

Aktövningen

Det är lämpligt att klä sig enligt klädkoden för Svärdslipningsmiddag, eftersom det inte finns mycket tid att byta om innan rektorns mottagning.  

Både doktorshatten och svärdet tas med till denna obligatoriska övning och lämnas kvar på universitetet för promotionsakten nästa morgon. 

Observera! Alla måste tydligt märka sin egen hatt och värja (även lånad värja)! 

Svärdslipningsmiddag

Klädkoden är frack. Till evenemanget väljs frack med vit väst eller hellång eller klänning i färg (Obs! Svart klänning kan göras etikettsenlig med en kort jacka/bolero, scarf eller liknande i annan färg.) 

Även ämbetsdräkt kan bäras. Folkdräkt passar inte in i klädkoden för någon av promotionens tillställningar. 

Svärdslipningsmiddagens klädsel bärs redan vid övningen tidigare på dagen eftersom det inte finns tid för klädbyte mellan tillställningarna. 

Vid svärdslipningsmiddagen bärs doktorshatt, värja eller utmärkelsetecken. 

Promotionsakten

Promotionsakten är en högtidlig ceremoni, vilket avspeglar sig i klädseln. 

Vid promotionsakten bär promovender, hedersdoktorer, jubeldoktorer och andra deltagare i processionen och deras följeslagare traditionsenligt antingen frack med svart väst (utan ficknäsduk) eller en enkel hellång, långärmad svart klänning (långärmad svart jacka är tillåten med klänningen eller med festlig byxdräkt). Lämpligt material för dräkten är till exempel yllemuslin, dupion-silke eller tjock satin. Tyget får ha svarta broderier och den kan ha ett insytt mönster (t.ex. damast). Materialet får inte vara genomskinligt eller broderat med färgade eller metalliska trådar. Tyget får inte ha lösa dekorationer som paljetter. 

Päls, stora smycken, eller hatt bärs ej. Skorna och strumpbyxorna ska vara svarta. 

Med aktdräkten används svarta handskar som täcker handleden och alla fingrar, bar hy är inte acceptabelt. Lämpliga handskar är enkla och odekorerade. Handskarna skall passa ihop med dräkten och får inte urskilja sig. Spetshandskar är inte lämpliga. 

Med aktdräkten används svarta skor. Skorna skall vara stängda både i spetsen och i hälen. Sandaler är inte tillräckligt festliga för akten. Med aktdräkten kan man använda ett litet halsband och diskreta örhängen. Till aktdräkten hör inte väska, de obligatoriska småföremplen kan man gömma till exempel i en lönnficka sydd in i dräkten. 

Till fracken hör den svarta frackrocken, svarta byxor, fracksskjorta, svart väst, vit rosett, vita handskar och vit duk. Frackskjortan har förstärkt krage och enkla manschetter. Volanger i skjortor hör inte ihop med frack. Frackskjortans knappar är av guld eller pärlemor, svarta knappar är inte enliga med etiketten. Fickduken viks till en smal rektangel. Med fracken används inte armbandsur. När man använder fickur får inte kedjan synas mycket. Med fracken används svarta lackskor. Även sockorna bör vara svarta. Överrock som bäst passar med fracken är en mörk kappa eller slängkappa. Om man använder halsduk, skall den vara vit.

Statliga utmärkelsetecken samt akademiska förtjänsttecken bärs i originalstorlek. Däremot används inte nations- eller andra band. 

Det rekommenderas att alla, även följeslagare och gäster, lämnar sin handväska i den bevakade garderoben under promotionsakten. 

Värjan fästs i byxornas/uniformens midja med en knapp, en ögla eller ett särskilt bälte. För värjan kan du antingen sy fast en knapp eller en ögla på byxorna eller kvällsklänningen (på vänster sida) eller använda ett speciellt bälte. Knappen eller bältet måste vara svart, materialet är valfritt. Ett bra alternativ för att fästa värjan i kvällsklänning är ett svart sidenband över axeln eller ett bälte som döljs under klänningen i midjan. Om bältet bärs under dräkten måste en öppning lämnas i dräktens vänstra sidosöm för bältet. 

Värjan bärs under promotionsakten endast av promovendi, hedersdoktorer, jubeldoktorer, promotor, ceremonimästare och övermarskalk. Dessa bär även värjor under processionen och i Domkyrkan  eller Nationalbiblioteket, men värjorna kommer inte att tas med till promotionsmiddagen (kan lämnas i garderoben). 

Promotionsmiddag

Den svarta aktdräkten passar även till middagen. Till kvällsfesten bärs frack med vit väst och lackskor eller en lång svart formell kvällsklänning. I motsats till klädkoden vid promotionsakten kan kvällsklänningen vara mer öppen eller till och med ärmlös. En kort jacka/blazer/bolero kan komplettera en aftonklänning för att uppfylla den strängare klädkoden för promotionsakten. På kvällen kan du lämna eller motsvarande hemma. Det är tillåtet att använda aftonväska men den måste passa ihop med dräkten.

Klänningen kan alltså vara ärmlös, endelad eller tvådelad; huvudsaken är att den är lämplig för en akademisk kväll. Smycken är tillåtna.

Avecer och gäster bär en lång aftonklänning i färg. För avecer, svart klänning kan göras etikettsenlig med en kort jacka/bolero, scarf eller liknande i annan färg. För gäster får den inte vara svart eller vit.  Aftonkänningen bör vara hellång. Den som bär dräkten kan själv bestämma hur öppen dräkten är. Avecer och gäster kan också bära uniform. Folkdräkt ingår inte i klädkoden för Helsingfors universitets promotioner vid alla tillfällen. 

Statliga utmärkelsetecken samt akademiska förtjänsttecken bärs i originalstorlek. Däremot används inte nations- eller andra band. 

Promotionsseglats

Seglats är den friaste delen av promotionen och klädseln är också relativt fri. Jeans och reklamkläder är dock inte i stil med tillställningen. Studentmössa kan användas på utfärden, men inte doktorshatt eller värja.