Vanliga frågor (FAQ)

Här har vi samlat viktiga frågor och svar för att hjälpa dig att navigera genom evenemangen och förberedelserna. Oavsett om du undrar över tillgänglighet, klädkoder eller hur olika traditioner som kransbindning och svärdslipning fungerar, så hittar du hjälpsam information här. Se till att kolla igenom dessa frågor för att säkerställa att din deltagande blir både smidig och högtidlig.

För att fästa svärdet finns det av åtminstone några leverantörer ett bälte med ett spänne och två knapphål. Bältet kan användas på det sätt du tycker är bäst. Vissa frackbyxor har redan två knappar insydda som är lämpliga för att fästa bältet på. Om knappar inte redan finns, måste de sys på byxorna. Om hyreskostymen saknar sådana knappar, kan det vara bra att fråga uthyrningsbutiken om det är möjligt att få dem.

Svärdet på en lång klänning fästs på en bälte som placeras över eller inuti klänningen. Det är viktigt att testa fästningen och beakta användarkomforten.

Det finns ingen enda rätt metod för att fästa svärdet. Vid behov kan svärdet också bäras i vänster hand i höjd med höften.

Platsvalen för promovensen har gjorts med tillgänglighet i åtanke. Promovensens evenemang äger rum i olika miljöer både inomhus och utomhus, och vissa platser kan ha begränsningar beträffande tillgänglighet. Exakta uppgifter om tillgänglighet ges som en del av programmet. Om du har frågor om tillgänglighetsfrågor, kontakta gärna promoveringskommittén.

Vid promovensens olika evenemang gäller specifika klädkoder. Exakta instruktioner finns på sidan för klädkod och etikett.

Promotionsakten hålls i universitetets festsal, där det finns ett begränsat antal platser. Promoveringskommittén kan inte garantera tillgång till festsalen förrän antalet deltagare och inbjudna gäster är känt. Information om anhörigas möjligheter att följa akten i stora festsalen ges separat till promoverade under våren, och möjliga platser delas ut i maj.

Promoveringskommittén ansvarar för att alla promovensens evenemang förevigas genom att ordna fotografering. Information om distribution och försäljning av fotografier och den minnesskrift som görs om promovensen ges till de promoverade efter evenemanget. Under promotionsakten är fotografering och videoinspelning i festsalen strängt förbjudet med hänsyn till evenemangets värdiga natur. De promoverade uppmanas att informera sina gäster och anhöriga om fotograferingsbegränsningarna.

Det är obligatoriskt att delta i övningarna om du tänker delta i uppvisningsdanserna (doktorpolonäs och magisterfransäs). Däremot kan du delta i andra danser även om du inte har deltagit i övningarna. Dessa fria danser är s.k. gamla danser.

Alla som deltar i doktorpolonäsen ska vara klädda i svart. Om din partner är klädd i vitt vid promovensen, måste hon byta till en svart klädsel för doktorpolonäsen. Om polonäsens danspartner är magisterpromovend, måste hon ta av sin krans under polonäsen.

Magisterfransäsen är en dans vars visuella idé baseras på att dansarna är klädda i svart och vitt och bildar mönster. Fransäsen kan endast dansas av ett par där den ena är klädd i frack och den andra i vit klänning. Om du och din partner har samma färg på era kläder vid promovensen, måste en av er byta kläder för att delta i magisterfransäsen.

Det är dock inte nödvändigt att dansa fransäsen med sin egen partner, utan man kan också dansa med någon magisteranda som deltar i promovensen utan partner. Par kan blandas efter behov. Det rekommenderas att närvara vid den första dansövningen där paren bildas.

Kransbindnings- och svärdslipningsmiddagarna ordnas separat, vilket innebär att ni tyvärr inte kan delta i samma evenemang på torsdagskvällen. Magisterandarna deltar i kransbindningsmiddagen och doktorandarna i svärdslipningsmiddagen.

Du måste ta med en egen synål och tråd för kransbindning, och vi rekommenderar att du tar med en fingerborg, små saxar och ett par små säkerhetsnålar. Både nålen och tråden bör vara starka, och vi rekommenderar till exempel björntråd, men annan högkvalitativ sytråd går också bra. Du kan be om råd i sybutiker. Tråden bör vara svart eller mörkgrön. Vid kransbindningen finns det färdiga kransstommar (karakes), lagerblad och satinband.

Universitetet har en svärdlånetjänst. Om du vill låna ett svärd, kontakta promoveringskommittén på fil-promootio@helsinki.fi senast i början av maj. Promoveringskommittén hanterar svärdlånen centralt.