Klädsel och etikett

Olika universitets promotioner skiljer sig åt, och detta återspeglas även i klädkoden. De riktlinjer som nämns här kan därför avvika från klädkoderna vid andra universitets promotioner. Klädkoderna för de olika fakulteternas promotioner vid Helsingfors universitet har enhetliggjorts för att undvika förvirring. Alla deltagare i promotionen ombeds följa klädkoden som anges på denna sida.
Allmänna instruktioner

Under promotionen har det visuella en märkbar roll. Promotionen är inte enbart en fest, utan även en sorts skådespel. Det är en ritual, som konkretiserar övergången från studerande till magister eller från doktorand till doktor i samband med att man avlägger examen.

I skådespelet ingår rollklädsel vid sidan om roller, repliker och scener. Att klä sig enligt sin roll synliggör tillhörigheten till den egna gruppen och skiljer samtidigt grupperna från varandra. Klädseln skapar gemenskap och stämning. I promotionen ingår även många rörliga mönster där dräkterna skapar visuella effekter. Utan enhetlig klädsel vore den grafiska leken mellan vitt och svart inte möjlig. Med klädseln skapas en del av festens ram, inom vilken varje deltagare får skapa sig en personlig upplevelse.

Vi förväntar oss att promovenderna, avecer och gäster följer klädkoden. Detta gäller speciellt under promotionsakten och i uppvisningsdanserna på balen.

Under promotionen syns indelningen i magistrar och doktorer på färgerna: magistrarnas färg är vit och doktorernas svart. Vid de formella evenemangen – kransbindings- och svärdslipningsmiddagen, promotionsakten och -middagen samt på balen – gäller noggranna dräktregler, som samlats i tabellen promotionsklädsel. Anvisningarna är separata för promovender, deras avecer och inbjudna gäster. Dessutom har vi inlett samarbete med butiker som hyr ut och säljer klädsel lämplig för promotionen. Deras anbud samlas på en separat sida.

Vi rekommenderar också att bekanta dig med gruppen Promootiot kierrättää på Facebook!

Klädselanvisningarna innehåller två alternativ: i praktiken frack eller aftonklänning. Se mer detaljerade instruktioner nedan. Varje promovend i promotionen kan fritt välja mellan dessa alternativ. Det är också möjligt att byta klädsel mellan evenemangen.

Promotionskommittén (fil-promootio@helsinki.fi) svarar vid behov på möjliga tilläggsfrågor kring temat.

Vi rekommenderar att man beställer doktorshatten i god tid, eftersom de görs för hand. (För en lista över olika hattmakare, se sidan erbjudanden och samarbetspartners.)

Under de mindre formella tillställningarna som Floradagen och promotionsutflykten är reglerna för klädsel mer flexibla. Noggrannare information om klädsel till dessa tillställningar hittar du i ett skilt stycke. Regler för hur man bär akademiska insignier, förtjänsttecken samt tjänsteuniformer finns också angivna i ett särskilt stycke. Dessutom har även övriga noteringar om klädseln listats. Reglerna om klädseln följs vid promotionens alla tillställningar.

En lyckad fest förutsätter att man respekterar festdeltagare. Därför har vi i slutet på sidan samlat allmänna anvisningar som vi förväntar oss att promovenderna, avecerna och gästerna följer. Vänligen bekanta dig noggrant med dessa anvisningar före promotionen!

Doktorpromovend

Doktorpromovends avec, svärdsliparen: Samma klädsel som doktorpromovender utan doktorshatt eller doktorsvärja. Ifall svärdsliparen äger en hatt får den användas först efter att promovenden har vigds. På Floradagen och utflykten får man bär man studentmössa istället.

Studentmössa och vårlig väderanpassad klädsel. Exempelvis en värlig klänning eller kostym.. Deltagaren kan välja färgerna fritt. Studentmössan bärs även inomhus och vid måltid.

Doktorshatten och -värjan lämnas kvar i universitetets huvudbyggnad efter övningen för att vänta på nästa dag. Observera! Var och en måste tydligt märka sin egen hatt och värja (även lånade värjor)!

Observera att det inte finns tid för klädbyte mellan aktövningen och middagen, alltså man ska klä sig enligt kvällens klädkod redan för aktövningen. De som deltar enbart i akten kan komma till aktövningen i "smart casual”. 

Till rektorsmottagningen klär man sig som till svärdslipningsmiddagen, det vill säga i en färgad, lång aftonklänning eller frack.

Alternativ1: En lång färgad aftonklänning. Aftonklänningen måste vara hellång och den får inte vara svart eller vit. Svart eller vitt får finnas i klänningens dekorationer eller mönster. Klänningens urringning bestäms av bäraren. Festens karaktär och den vårliga tidpunkten kan man bra ta i beaktande då man väljer dräkt.

En inhemsk eller utländsk nationaldräkt kan ersätta en färgad festklädsel.

En svart eller vit aftonklänning kan göras färgglad genom att lägga till färgade accessoarer, såsom en bolero eller en sjal.

Alternativ2: Frack. Till fracken hör en svart rock med långa skörtar, svarta byxor, frackskjorta, vit väst, vit fluga och vita handskar.

Frackskjortan har en stärkt krage och enkla manschetter. Plissérade skjortor eller skjortor med volang används inte tillsammans med frack: skjortbrösten är hårt pikétyg. Frackskjortans knappar är pärlemor eller guld, svarta knappar är inte etikettsenliga.

Man använder inte armbandsur med frack. Ifall man använder ett fickur ska dess kedja inte synas alltför mycket. 

Till frack bärs svarta lackskor, skor i patentläder eller välputsade vanliga läderskor. Vi kräver inte skor med lädersulor.

Även strumporna ska vara svarta. Det lämpar sig bäst att använda en mörk jacka eller kåpa ovanpå fracken. Ifall man använder halsduk ska den vara vit.

Från en promotion till en annan är aktklädseln det som väcker flest frågor bland deltagarna. De viktigaste aspekterna av klädseln vid promotionsakten är färg, längd, täckning och högtidlighet. Åtsittande, urringade eller överdekorerade plagg hör inte hemma i promotionen – den eftersträvade klädseln är enkel men högtidlig.

Doktorshatten och -värjan är också en del av klädkoden, men de väntar i huvudbyggnaden efter att ha lämnats där efter repetitionen dagen innan.

Alternativ 1:

Doktorpromovender klär sig under akten i en hellång, täckande svart klänning. Klänningen ska vara elegant och enkel. Aktklädseln är traditionellt en klänning, men det kan också vara en elegant byxdress. Till klädsel hör svarta skor och svarta handskar.

Lämpliga material för klänningen är högtidlig.. Svarta broderier är tillåtna i tyget, och det kan också finnas ett mönster invävt i tyget (till exempel damast).  Tyget får inte vara broderat med färg- eller metalltråd, och det får inte ha lösa dekorationer såsom paljetter eller färgade stenar.

En hellång klänning innebär att endast skospetsarna är synliga. Klänningens ärmar bör vara hellånga och räcka ända till handlovarna så att ingen hud syns mellan ärmen och handskarna.. Med klänningen ska man kunna gå upp och ned för trappor med värdighet. En klänning med fåll till marken eller med släp är därför opraktisk. 

Stilrenhet och enkelhet kräver att klänningen bör vara smal. Om dräkten har en slits bör den inte vara för lång, och strumpbyxorna under ska vara i samma färg som dräkten. 

Med promotionsaktsklänningen används svarta handskar som bör täcka handleden och alla fingrar så att bar hud inte syns. Lämpliga handskar är enkla, har inte dekorationer och täcker handryggen. Handskarna ska passa ihop med klänningen. 

Med aktklänningen används svarta skor. Skorna bör vara stängda i tån.. Sandaler är inte tillräckligt festliga för akten. Under promotionsakten går och står man mycket och därför lönar det sig att välja bekväma skor som inte trycker eller skavar. Vid valet av skor bör man observera att alla skor är synliga då man kliver upp på parnassen. 

Med aktklänningen kan man använda diskreta smycken. Under promotionsakten bärs inte någon handväska. Obligatoriska små föremål kan man gömma till exempel i en insydd smygficka.

Alternativ2:

Frack. Samma anvisningar som under svärdslipningsdagen men i stället för vit väst används svart väst. Använd matta skor till promotionsakten när du har svart väst. På kvällen när du bär vit väst, rekommenderas lackskor. Generellt accepteras antingen lackskor eller välputsade läderskor. Vi kräver inte skor med lädersulor. I outfiten ingår också det doktorshatt och -värja. Kom också ihåg vita handskar.

 

Obs! 

Alla doktorer, oavsett kön, tar av sig sin doktorshatt under Vårt land i promotionsakten och i kyrkan. Vid den konfessionslösa ceremonin bärs hatten under hela ceremonin. Värjan tas med till kyrkan eller den konfessionslösa ceremonin.

Det rekommenderas att alla, även följeslagare och gäster, lämnar sin handväska i den bevakade garderoben under promotionsakten. 

Värjan fästs i byxornas/uniformens midja med en knapp, en ögla eller ett bälte. För värjan kan du antingen sy fast en knapp eller en ögla på byxorna eller kvällsklänningen (på vänster sida) eller använda ett bälte. Knappen eller bältet måste vara svart, materialet är valfritt. Ett bra alternativ för att fästa värjan i kvällsklänning är ett svart sidenband över axeln eller ett bälte som döljs under klänningen i midjan. Om bältet bärs under dräkten måste en öppning lämnas i dräktens vänstra sidosöm för bältet. 

Vid promotionsakten bärs värjan endast av de doktorer som promoveras vid denna promotion (promovender, hedersdoktorer och jubeldoktorer) samt av promotor, ceremonimästare och övermarskalk. Värjan bärs under promotionsprocessionen och i Domkyrkan/Nationalbiblioteket, men den tas inte med till kvällsfesten (den kan lämnas i garderoben).

I processionen bärs varken ytterrock eller paraply. Ytterkläderna lämnas i garderoben och hämtas efter att processionen har återvänt till huvudbyggnaden.

Doktorhatten används vid promotionsmiddagen och balen. Den kan bäras hela kvällen, även under måltiden.

Värjan tas inte med i promootionsmiddagen (det kan lämnas i garderoben).

Alternativ1: Doktorpromovendens aktklänning passar också för promotionsmiddagen och -balen, men vid särskilt promotionsbalen är klädkoden mera flexibel än vid akten. 

Vid balen kan man uppträda i samma klädsel som vid akten och promotionsmiddagen eller byta till en balklänning som är öppnare och bredare. Klänningen ska ännu vara svart för båda doktorpromovend och avec. Med balklänningen använder man handskar vars längd beror på ärmarnas längd.

Det är tillåtet att ha en kvällsväska med sig men den bör passa ihop med klänningen. Vid dansandet används den inte. Kom ihåg doktorshatt och -värja.

Alternativ2: Frack. Samma anvisningar som under svärdslipningsdagen (vit väst) samt doktorshatt och -värja. Kom också ihåg vita handskar. När du bär vit väst, rekommenderas lackskor. Generellt accepteras antingen lackskor eller välputsade läderskor. Vi kräver inte skor med lädersulor.

En finsk studentmössa används (om du har en) både inomhus och utomhus under utflykten, så resten av klädseln bör passa ihop med mössan. Klädseln bör inte vara alltför sportig, och jeans eller kläder med reklam är inte lämpliga.

Avslappnad väderanpassad klädsel. Lämpliga alternativ är exempelvis en bekväm klänning, kjol eller byxor och tröja. På utflykten bärs studentmössan både inom- och utomhus, så klädsel ska passas till mössan. Klädseln får med andra ord inte vara för sportig, och inte heller jeans eller reklamkläder är lämpliga.

Magisterpromovend

Maisteripromovends avec kransbindnare: Samma klädsel som magisterpromovenderutan lagerkrans eller magistersring. Studentmåssan får bäras på Floradagen och utflykten, om det finns.

Studentmössa och vårlig väderanpassad klädsel. Exempelvis en värlig klänning eller kostym. Deltagaren kan välja färgerna fritt. Studentmössan bärs även inomhus och vid måltid. 

Observera att det inte finns tid för klädbyte mellan aktövningen och middagen, alltså man ska klä sig enligt kvällens klädkod redan för aktövningen. De som deltar enbart i akten kan komma till aktövningen i snygga vardagskläder.

Alternativ 1: En lång färgad aftonklänning. Aftonklänningen måste vara hellång och den får inte vara svart eller vit. Svart eller vitt får finnas i klänningens dekorationer eller mönster. Klänningens urringning bestäms av bäraren. Festens karaktär och den vårliga tidpunkten kan man bra ta i beaktande då man väljer dräkt.

En inhemsk eller utländsk nationaldräkt kan ersätta en färgad festklädsel.

En svart eller vit aftonklänning kan göras färgglad genom att lägga till färgade accessoarer, såsom en bolero eller en sjal.

Alternativ2: Frack. Till fracken hör en svart rock med långa skörtar, svarta byxor, frackskjorta, vit väst, vit fluga och vita handskar.

Frackskjortan har en stärkt krage och enkla manschetter. Plissérade skjortor eller skjortor med volang används inte tillsammans med frack: skjortbrösten är hårt pikétyg. Frackskjortans knappar är pärlemor eller guld, svarta knappar är inte etikettsenliga.

Man använder inte armbandsur med frack. Ifall man använder ett fickur ska dess kedja inte synas alltför mycket. 

Till frack bärs svarta lackskor, skor i patentläder eller välputsade vanliga läderskor. Vi kräver inte skor med lädersulor.

Även strumporna ska vara svarta. Det lämpar sig bäst att använda en mörk jacka eller kåpa ovanpå fracken. Ifall man använder halsduk ska den vara vit.

Magisterringen behöver inte vara av guld eller specifikt köpt som en magisterring; vilken som helst guldfärgad ring fungerar för att användas under akten. Ringen bärs på vänster hand pekfinger ovanpå handsken under akten.

Lagerkransen ingår i deltagaravgiften för magisterpromovender.

Alternativ1: Magisterpromovender klär sig under akten i en hellång, täckande vit klänning. Klänningen bör vara samtidigt elegant och enkel. Aktklädseln är traditionellt en klänning, men det kan också vara en elegant byxdress. Till klädsel hör vita skor och vita handskar.

Klänningen bör vara kritvit. I promotionssammanhang avser ’vit’ en färgnyans som jämfört med ett kontorspappersark ser vit ut, inte gräddvit. Det lönar sig att vara noggrann med nyansen så mycket som rimligt. Konformiteten av nyanser på de vita klänningarna är viktig, eftersom de vitklädda tågar in som en oavbruten kolonn, och då syns alla avvikelser lätt.

Lämpliga material för klänningen är högtidlig. Svarta broderier är tillåtna i tyget, och det kan också finnas ett mönster invävt i tyget (till exempel damast). Tyget får inte vara broderat med färg- eller metalltråd, och det får inte ha lösa dekorationer såsom paljetter eller färgade stenar.

En hellång klänning innebär att endast skospetsarna är synliga. Klänningens ärmar bör vara hellånga och räcka ända till handlovarna så att ingen hud syns mellan ärmen och handskarna. Med klänningen ska man kunna gå upp och ned för trappor med värdighet. En klänning med fåll till marken eller med släp är därför opraktisk. Stilrenhet och enkelhet kräver att klänningen bör vara smal.  Om dräkten har en slits bör den inte vara för lång, och strumpbyxorna under ska vara i samma färg som dräkten.

Med promotionsaktsklänningen används vita handskar som täcker handleden och alla fingrar så att bar hud inte syns. Lämpliga handskar är enkla, har inte dekorationer och täcker handryggen. Handskarna ska passa ihop med klänningen.

Med aktklänningen används vita skor. Skorna bör vara stängda i tån. Sandaler är inte tillräckligt festliga för akten. Under promotionsakten går och står man mycket och därför lönar det sig att välja bekväma skor som inte trycker eller skavar. Vid valet av skor bör man observera att alla skor är synliga då man kliver upp på parnassen. 

Med aktklänningen kan man använda diskreta smycken. Så att den nya magisterringen kan få den uppmärksamhet den förtjänar, är det bättre att lämna andra slags ringer förutom förlovnings- och vigselringen hemma när akten pågår. Under promotionsakten bärs inte någon handväska. Obligatoriska små föremål kan man gömma till exempel i en insydd smygficka.

Alternativ 2: Frack. Samma anvisningar som under kransbindningsdagen men i stället för vit väst används svart väst. Använd matta skor till promotionsakten när du har svart väst. På kvällen när du bär vit väst, rekommenderas lackskor. Generellt accepteras antingen lackskor eller välputsade läderskor. Vi kräver inte skor med lädersulor. I outfiten ingår också det lagerkrans och magisterring. Kom också ihåg vita handskar.

Kom också ihåg lagerkrans och magisterring.

Alternativ 1: Magisterpromovendens aktklänning passar också för promotionsmiddagen och -balen, men vid särskilt promotionsbalen är klädkoden mera flexibel än vid akten. 

Vid balen kan man uppträda i samma klädsel som vid akten och promotionsmiddagen eller byta till en balklänning som är öppnare och har bredare fåll. Klänningen ska ännu vara vit för båda magisterpromovend och sin avec. Med balklänningen använder man handskar vars längd beror på ärmarnas längd.

Det är tillåtet att ha en kvällsväska med sig men den bör passa ihop med klänningen. Vid dansandet används den inte.

Alternativ2: Frack. Samma anvisningar som under kransbindningsdagen (vit väst) samt lagerkrans och magisterring. Kom också ihåg vita handskar. På kvällen när du bär vit väst, rekommenderas lackskor. Generellt accepteras antingen lackskor eller välputsade läderskor. Vi kräver inte skor med lädersulor.

En finsk studentmössa används (om du har en) både inomhus och utomhus under utflykten, så resten av klädseln bör passa ihop med mössan. Klädseln bör inte vara alltför sportig, och jeans eller kläder med reklam är inte lämpliga.

Avslappnad väderanpassad klädsel. Lämpliga alternativ är exempelvis en bekväm klänning, kjol eller byxor och tröja. På utflykten bärs studentmössan både inom- och utomhus, så klädsel ska passas till mössan. Klädseln får med andra ord inte vara för sportig, och inte heller jeans eller reklamkläder är lämpliga.

Övriga instruktioner

Jubelmagistrar, jubeldoktorer, hedersdoktorer och deras följeslagare

De klär sig enligt anvisningarna för doktorpromovender och svärdslipare. Istället för hatt och värja bär jubelmagisterpromovender en lagerkrans och magisterring. 

Klädkod för gäster från fakultetet eller andra gäster som deltar i promototionsprocessionen

För de gäster som deltar i akten gäller samma direktiv som för doktorspromovenders svärdslipare. Gäster använder dock inte handskar under akten. Gäster som sitter i solenna salen under akten kan klä sig i tjänsteuniform i enlighet med sin tjänst.

Klädkod för inbjudna gäster som inte deltar i promotionsprocessionen

Liksom promovenderna kan gäster också bära högtidsdräkt, det vill säga frack med svart väst (ingen bröstnäsduk) och matta skor eller en hellång, långärmad svart aftonklänning med diskret urringning. För gäster som bär sin egen doktorshatt rekommenderas den mer formella klädkoden. 

Tillställningen tillåter även svart kostym, eller alternativt en kortare aftonklänning (kjollängd ankel- eller knälång, beroende på följeslagarens klädsel). Ämbetsdräkt är också möjlig, men nationaldräkt är inte tillåten.

Gäster kan ta med sina egna doktorshattar till ceremonin och bära dem oavsett färg eller emblem. Även utländska doktorshattar är tillåtna. Hatten bärs in i Solennitetssalen på vänster arm och sätts på huvudet när promovenden sätter på sin hatt. Alla doktorer, oavsett kön, tar av sig doktorshatten under Vårt Land. 

Det rekommenderas att alla, även följeslagare och gäster, lämnar sin handväska i den bevakade garderoben under promotionsakten. 

Heders- och förtjänsttecken

Vid promotionsakten och -middagen bärs statliga förtjänsttecken enligt gängse regler. De som bär finländska förtjänsttecken har plikten att bära sina medaljer, och de bärs i originalstorlek (inte i miniatyr). På balen bärs statliga förtjänsttecken, men vid sidan av medaljer i original kan man även bära dem i miniatyrformat.

Akademiska heders- eller förtjänsttecken och nations-, fakultetsorganisations- eller andra band kan bäras vid torsdagens middag om så önskas.

Tjänsteuniformer

Personer som har rätt att bära tjänsteuniform får använda den vid alla promotionstillställningar. Då bör man följa de regler som har givits för bruket av ifrågavarande tjänsteuniform. 

Man bör dock ta hänsyn till den egna promotionsgruppens allmänna regler om klädsel: exempelvis magisterpromovender och kransbindare, som i övrigt bär vitt, måste inte bära en svart prästerlig tjänsteuniform under promotionsakten.

Övriga noteringar

Om man vill, kan man i enlighet med gammal sed använda studentmössan vid kransbindningen.

Vid pre-kransbindningen finns ingen specifik klädkod, en snygg dräkt räcker. Ifall man så önskar kan man i enlighet med gammal sed använda studentmössa.

Det är inte tillåtet att klä sig i folkdräkt vid promotionen när klädkoden är svart eller vit.

Det är även förbjudet att bära all form av pälsdekor. 

Det är också förbjudet att använda starka parfymer under promotionsakten. Promovenderna står mycket tätt intill varandra under flera timmar och då är det omtänksamt att visa hänsyn till personer med allergier.

Promotionen bör vara en säker tillställning för alla deltagare. Därför förutsätter vi att alla deltagare följer de särskilda säkerhetsreglerna för tillställningarna under hela evenemanget. Utöver dessa önskar vi också att deltagarna tar hänsyn till andra deltagares promotionsupplevelse genom sitt beteende. Till detta hör bland annat  undvika att tala och orsaka annan onödig störning under tal och framträdanden.

Vi vill skapa en trygg och trivsam promotion för alla deltagare. Vi följer de principer om icke-diskriminering som definieras i likabehandlingslagen*. Diskriminering är förbjuden oavsett om den baseras på en faktisk eller antagen egenskap hos en person eller någon annan.

Principerna för en säkrare miljö under promotionen är riktlinjer som är avsedda att tillsammans skapa en trygg, respektfull och uppskattande atmosfär vid evenemanget. Principerna gäller vid alla promotionens evenemang och varje deltagare förväntas följa dem. Underlåtenhet att följa principerna eller brott mot dem kan leda till att man avlägsnas från evenemanget.

• Möt andra öppet och som de är. Försök att identifiera dina antaganden och beakta människors mångfald. Respektera personens självbestämda identiteter och möt hen öppet; du kan inte veta den andras bakgrund, erfarenheter och livssituation eller definiera identiteten för hen.
• Se till att alla blir hörda och får delta i samtal. Försök att tala så att alla förstår.
• Skapa en känsla av trygghet och acceptans för andra. När du själv känner dig bekväm, använd det för att skapa en trygg atmosfär för alla.
• Det råder nolltolerans mot alla former av trakasserier, rasism, diskriminering eller annan olämplig behandling eller beteende vid promotionen.
• Respektera andras fysiska och mentala integritet. Stör inte någon verbalt, genom att röra eller stirra. Nej betyder nej, ändra ditt beteende eller sluta om någon ber dig.
• Om du ser eller upplever olämpligt beteende, ingripa i situationen eller rapportera händelsen till en marskalk. Om du så önskar, kan du även kontakta trakasseriombudspersonerna vid Helsingfors universitet efter evenemanget.
• Om du bryter eller får tillsägelse om att du bryter mot principerna för en säkrare miljö, be om ursäkt. Alla gör misstag. Korrigera ditt beteende om det behövs. Var också förstående för andras misstag och sträva efter att lösa situationen mellan inblandade parter om möjligt.
• Vi alla har ansvar för att alla känner sig bekväma och trygga. Med ditt eget agerande, bygg en öppen, uppskattande och trygg atmosfär.

*Ingen får diskrimineras exempelvis, men inte begränsat till, på grund av ålder, kön, könsidentitet, ursprung, nationalitet, språk, religion, övertygelse, åsikt, politisk aktivitet, fackföreningsaktivitet, familjeförhållanden, hälsotillstånd, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller annan personlig anledning.