Programmet utbildar ekonomiska experter inom dessa områden. Med kandidatexamen kan man övergå till arbetslivet eller fortsätta med magisterstudier.
Fackkunskaper i hållbar livsmedels- och miljöekonomi behövs alltmer, och utsikterna att få jobb i branschen är goda. Mat och miljö erbjuder alltid utmaningar, arbete och forskning, oavsett om det gäller primärproduktion, ledarskap, konsumtion, marknadsföring eller ekonomisk politik. Kandidatprogrammet ger dig färdigheter för både en akademisk och en praktisk karriär. Efter en slutförd kandidatexamen kan du
Kandidatstudierna i miljö- och livsmedelsekonomi är 180 studiepoäng (sp) till omfattningen. Examen består av följande:
Kandidatprogrammets gemensamma studier innefattar grundstudier i ekonomi och en introduktion i programmets tillämpningsområden. Senare i studierna kan du välja mellan två studieinriktningar.
Studieinriktningen lantbruks-, miljö- och naturresursekonomi
Inriktningen för lantbruks-, miljö- och naturresursekonomi du kan specialisera sig på miljö- och naturresursekonomi eller landbrukekonomi.
Inriktningen för miljö- och naturresursekonomi lär dig tillämpa ett nationellt, mellanstatligt och globalt ekonomiskt perspektiv på analyser av miljöproblem och hållbar användning av naturresurser.
Inriktningen för lantbruksekonomi lär dig tillämpa använda ekonomisk teori i styrningen och utvecklingen av lantbruket och landsbygdsnäringarna och i analyser av hur lantbrukspolitik, livsmedelsmarknaden och landsbygdsföretagen fungerar. Valfria lantbruksstudier utgör en grund för att förstå specifika tillämpningsfrågor.
Ekonomisk fackkunskap i kombination med kunskaper om miljöns, naturresursernas och lantbrukets särdrag ger dig en bred expertis. I början av studierna lär du dig grunderna i nationalekonomi och metodik. Redan från första studieåret lär du dig att tillämpa ett ekonomiskt angreppssätt i kurserna, t.ex. i miljö- eller lantbruksekonomins grunder.
Studieinriktningen livsmedelsekonomi och konsumtion
Inriktningen för livsmedelsekonomi och konsumtion lär dig tillämpa företagsekonomisk teori och samhällsteori på företags och konsumenters verksamhet. De tre centrala teman inom studieinriktning är: hållbarhet, livsmedels och ekonomi. Studieinriktining ger beredskap att möta livsmedelsindustrins utmaningar som en del av ett förändrat samhälle och miljö.
I dina studier fördjupar du dig bl.a. i ekonomiskt ledarskap, serviceaffärsverksamhet, innovation och marknadsföring samt företagande. Du förstår betydelsen de olika spelarna av kundorientering i affärsverksamheten och värdeketjan i samhället och i den globala ekonomin.
Undervisningsspråken är huvudsakligen finska och svenska. Undervisning och läromedel ges också på engelska. Du kan avlägga en tvåspråkig kandidatexamen genom att genomföra 60 studiepoäng av examen på svenska.
I början av studierna lär du dig grunderna i företagsekonomi, och i de ämnesinriktade studierna fördjupar du dina kunskaper i livsmedelsekonomins och konsumtionens delområden. Studier i livsmedels- eller lantbruksvetenskap ger dig kunskaper i tillämpningsområdets specialfrågor. Studierna gör dig till en ekonomiexpert med en gångbar kompetens på arbetsmarknaden.
Läs mer om kursutbudet.
Slutarbetet för kandidatexamen, kandidatavhandlingen, är ett självständigt vetenskapligt arbete där du får agera forskare. Arbetet med kandidatavhandlingen ger dig följande färdigheter:
Det finns goda möjligheter att studera delvis eller helt på svenska vid Helsingfors universitet. Uni är ett tvåspråkigt universitet och erbjuder undervisning på svenska, finska och engelska. Vilka språk du studerar på beror på programmet.
Att studera vid Helsingfors universitet är mer än bara föreläsningar och tentamina! En av de bästa bitarna med att studera vid Helsingfors universitet är den livliga och mångsidiga studentgemenskapen. Som närvaroanmäld grundexamensstuderande är du automatiskt medlem i Studentkåren vid Helsingfors universitet (HUS). Inom HUS verkar cirka 250 olika studentföreningar. Bland dem hittar du såväl ämnes- och fakultetsföreningar som nationer och ett brett utbud av fantastiska hobbyföreningar. Juridikstuderandenas ämnesföreningsverksamhet är aktivt och mångsidigt och hjälper dig nätverka redan under dina studier. Du kan även få studiepoäng för ämnesföreningsverksamhet.