De nordiska språken är svenska, norska, danska, isländska och färöiska. Inom vetenskapsområdet nordiska språk forskar vi främst i svenska språket men också i våra nordiska grannspråk danska, norska, isländska och färöiska. Forskningen görs ur olika språkvetenskapliga perspektiv och utifrån olika material. Vi intresserar oss för frågor som berör språket i samhället, språket och individen, språkinlärning, språket i skolan, svenska som andraspråk, svenska som fackspråk, nordiska grannspråk och nordiska språk ur ett språkhistoriskt perspektiv.
Om du väljer studieinriktningen nordiska språk utbildar du dig till expert i svenska med goda kunskaper i de övriga nordiska språken. Du lär dig om språket som medel för att övertyga, får verktyg för att analysera samtal och texter, samt sätter dig in i språkets betydelse för människan och samhället.
Du fördjupar dina kunskaper om:
Dessutom erbjuds varje år fördjupade kurser i de nordiska grannspråken under ledning av modersmålstalande nordiska lektorer.
Nordisk litteratur är en studieinriktning där du studerar litteratur skriven på nordiska språk (svenska, norska, danska, isländska och färöiska) ur litteraturvetenskapliga och litteraturhistoriska perspektiv. Ett speciellt fokusområde är den svenska litteraturen i Finland samt dess samhälleliga villkor, uppgifter och betydelse vid olika tidpunkter.
I nordisk litteratur bedrivs mångsidig litteraturvetenskaplig forskning och undervisning i allt från klassiska nordiska verk till ’Nordic Noir’. Ett analytiskt och kritiskt perspektiv på litteraturens särskilda egenskaper och förändring över tid ökar också förståelsen för nordisk kultur, nordiska samhällsformer och (de nordiska ländernas gemensamma) historia.
Nordisk litteraturs fokusområden är