VAKAVA-provet
Det skriftliga VAKAVA-provet ordnas 27.5.2022 kl. 9.00–12.00. Försenade sökande kan INTE i provet.

VAKAVA-provet ordnas i ett digitalt urvalsprovssystem. Du ska ha med dig ett giltigt identitetsbevis och en egen bärbar dator som du deltar i provet med. Du kan inte delta i urvalsprovet utan en bärbar dator och ett identitetsbevis.
VAKAVA-provet 2022

VAKAVA-provet 2022 (de rätta svaren ingår)

Provmaterialet 2022

Obs.

27.5.2022:

Uppgift 15 uppfattning 5 har strykts från bedömningen p.g.a. ett skrivfel i svarsalternativet.

30.5.2022:

På grund av problem med att ladda figur 2 i uppgift 14 kommer hela uppgiften tar bort från bedömningen. Samtliga provdeltagare tilldelas sex poäng för uppgiften (fulla poäng).

An­vis­ning­ar för prov­da­gen

VAKAVA-provet ordnas som övervakade provtillfällen i lokaler som bestäms av universitetet.

Urvalsprovet är ett elektroniskt prov som den sökande utför på sin egen bärbara dator. 

Universiteten förutsätter att de som deltar i urvalsproven använder mask. 

Närmare anvisningar för VAKAVA-provet våren 2022 publiceras på sidan under våren.

Ma­te­ri­al för VA­KA­VA-pro­vet

I VAKAVA-provet finns ingen bok som ska läsas på förhand. 

I provet bedöms de akademiska studiefärdigheter som behövs för pedagogiska studier. VAKAVA-provet består av flervalsuppgifter.

Se prov från tidigare år →

 

Ta med dig till provet:

 • Identitetsbevis
  • pass,
  • finländskt körkort,
  • bildförsett identitetskort som utfärdats av polisen och
  • bildförsett id-kort som utfärdats inom EU eller ESS.

Ett föråldrat pass eller identitetskort duger också om giltighetstiden löpt ut för högst ett år sedan. Du måste dock kunna identifieras på bilden.

 • Bärbar dator och strömkabel.
 • Identifieraren (QR-kod).
 •  

 

Du kan ta med dig till provet:

 • Skrivredskap (blyertspenna eller stiftpenna, vässare, radergummi, linjal) för anteckningar
 • Munskydd (reservmasker i transparent påse)
 • En dryckesflaska med kork (flaskan får inte innehålla kaffe eller energidryck)
 • Små matsäckar med transparent omslag om du behöver äta under provet. Ätandet ska ske så att du inte tar av dig munskyddet från ansiktet onödigt länge. Undvik starkt doftande eller allergiframkallande mat.
 • Separat trådbunden mus och tangentbord. OBS! Det är förbjudet att använda trådlös utrustning.
 • Läkemedel som eventuellt behövs under provet. Medicinerna ska avlägsnas från originalförpackningarna, med undantag av tryckförpackningar. Visa medicinerna för övervakaren när du kommer in i salen.
 • Öronproppar för engångsbruk. Observera att du då eventuellt inte hör de tilläggsanvisningar som ges i provet.
 • Skyddsvisir, engångshandskar och handsprit i en liten transparent flaska. 

 

Under provet är det förbjudet att ha med och använda andra tillbehör än de som nämns i listan. Förbjudna är till exempel följande:

 • Egen klocka (oavsett om det är en smartklocka eller ett vanligt armbandsur). Du ser den återstående provtiden i provsystemet.
 • Snus och tuggummi.
 • Egna näsdukar. Det finns näsdukar i provsalarna.
 • I urvalsprovet får man inte använda färgpennor eller överstrykningspennor.

Säkerhetsanvisningar

Bekanta dig med Institutet för hälsa och välfärds (THL) anvisningar om coronavirussmitta och skydd i god tid innan du deltar i urvalsprovet

Insjuknande och urvalsprov

 • Om du har coronavirussmitta (konstaterats i ett hemtest eller ett officiellt test) kan du inte delta i urvalsprovet.
 • Om du har varit på coronavirustest på grund av misstanke om smitta och ännu inte har fått resultat kan du inte delta i urvalsprovet.
 • Om du har förordnats i karantän kan du inte delta i urvalsprovet.
 • Även om du inte har konstaterats ha coronavirus men du har lindriga förkylningssymtom såsom snuva, hosta, halsont eller feber, ska du inte delta i urvalsprovet.

Om du anländer till urvalsproven från utlandet ska du på förhand kontrollera Statsrådets anvisningar om ankomst till landet.

Ansiktsmask

Vi rekommenderar att du använder ansiktsmask vid VAKAVA-provet. Vid behov får du en kirurgisk mask på plats av urvalsprovets övervakare. De som hör till coronavirusets riskgrupper samt ovaccinerade eller de som inte har fått en full vaccinationsserie rekommenderas att använda en sådan mask som även skyddar effektivt sin bärare (FFP2/FFP3). Du måste ta med en egen mask om du behöver något annat än en kirurgisk mask. Information om ansiktsmasker, mun- och nässkydd samt andningsskydd (Arbetshälsoinstitutet).

Provet avslutas

Du får avlägsna dig tidigast en halv timme efter den angivna inledningstiden.

Om du behöver ett intyg över deltagande i provet till exempel för armén ska du samtidigt be om ett intyg av övervakaren när du lämnar in provet.

Di­gi­tal ur­vals­pro­vet

För urvalsprovet skapas en individuell identifierare för de sökande. Du behöver identifieraren när du ska registrera dig på urvalsprovsdagen. Identifieraren innehåller en QR-kod och information om tid och exakt plats för urvalsprovet. Länken till identifieraren skickas till dig per SMS och e-post senast en vecka före provet .

Vi använder de kontaktuppgifter som du har angett på din ansökningsblankett. Du ska ta med identifieraren till urvalsprovstillfället, så bered dig på att visa identifieraren du har fått antingen på telefonens skärm eller som utskriven på papper. Länken till identifieraren hittar du också i din egen ansökan i tjänsten Min Studieinfo senast en vecka före provet.

Urvalsprovet är ett elektroniskt prov som den sökande utför på sin egen bärbara dator. Du kan inte delta i urvalsprovet utan en bärbar dator. Urvalsprovet utförs i universitetets trådlösa nätverk. Ladda batteriet på din dator fullt inför urvalsprovet. Ta med dig en strömkabel så att du vid behov kan ladda din dator. Urvalsprovet kan inte utföras på en pekplatta eller en telefon (Microsoft Surface godkänns).

Krav på utrustning och nät

I första hand är det bruket av en lämplig webbläsare som avgör om urvalsprovet fungerar eller ej.

Vi rekommenderar användning av uppdaterade versioner av följande webbläsare:

 • Edge
 • Chrome
 • Firefox
 • Safari

Du måste ha aktiverat JavaScript och tillåtit cookies i din webbläsare. På sidan https://selain.korkeakouluun.fi/sv.html kan du kontrollera vilken version av webbläsaren du här samt huruvida du har tillåtit JavaScript och kakor. Kontrollera i webbläsarens inställningar att du har den senaste versionen. Uppdatera webbläsaren vid behov.

Olika tillägg i webbläsaren kan förhindra inloggningen. Vi rekommenderar att du avlägsnar dem eller tar dem ur bruk innan du loggar in till provet. Se närmare anvisningar om hur du tar tilläggen ur bruk i Firefox och Chrome: Så här tar du tillägg ur bruk i webbläsaren.pdfEventuella VPN-program måste stängas av innan du loggar in till provet.

Vi rekommenderar följande operativsystem eller nyare versioner av dem:

 • Windows 10
 • macOS 10.14
 • Ubuntu Linux 18.04 LTS

Vi rekommenderar inte att utföra urvalsprovet på en Chromebook-dator på grund av kompatibilitetsproblem mellan Googles operativsystem Chrome OS och urvalsprovssystemet.

Till utrymmet där urvalsprovet skrivs får du ta med dig endast en bärbar dator och en avstängd mobiltelefon. Du får inte ta med några apparater som använder trådlös uppkoppling, t.ex. mus, tangentbord, hörlurar, smartklocka eller aktivitetsarmband som använder Bluetooth, in i provutrymmet. Vid behov kan du ta med dig en separat trådbunden mus.

Du får inte ta med något sekretessfilter för datorskärmen till urvalsprovet.

 

I urvalsprovet finnas material i pdf-format. Du får endast öppna materialet i webbläsaren.

 • Om din webbläsare erbjuder möjligheten att söka text från en pdf-fil, kan du använda dig av denna möjlighet. Sökfunktionen kan fungera t.ex. med tangentkombinationen Ctrl+F eller Cmd+F. Sökfunktionen hittar inte nödvändigtvis all text, t.ex. sådan som är i bildformat.
 • Medan provet pågar får du endast öppna urvalsprovssystemet, samt de sedarata pdf-filer med textmaterial som är länkat från systemet. Det är tillåtet att ha fliken som öppnats i ett separat fönster invid frågorna.
An­vis­ning­ar för hur du tar dig till pro­vet

Du kan delta i urvalsprovet endast på den ort som du har valt som provplats på ansökningsblanketten. Kom i tid till urvalsprovsplatsen. Försenade sökande tas inte till provet.