Kajsaniemi botaniska trädgård

I behov av grönterapi? Uteträdgården och växthusen i Kajsaniemi erbjuder unika växtupplevelser året runt.

Utomhusträdgården är öppen året runt varje dag kl. 9–20.

Inträdesavgifter

Utomhusträdgården har gratis inträde.

Inträde till växthusen:

12 € Inträdesbiljett

  9 € Rabatterad inträdesbiljett

  6 € Student eller barn 7–17 år

Vi accepterar Museikort.

 • Pensionärer
 • Arbetslösa
 • Beväringar och civiltjänstgörare
 • Personal vid Helsingfors universitet
 • Medlemmar av gemenskapen Helsinki Alumni
 • Vuxengrupper (minst 10 personer)

Anmäl dig i kassan. 

 • Barn under 7 år, exklusive daghemsgrupper och andra grupper
 • Gruppledare och busschaufför
 • Assistent för person med funktionsnedsättning 
 • Krigsveteran 
 • Medierepresentant med presskort 
 • Användare av museikort eller ICOM-kort 
 • Grundexamensstuderande vid Bio- och miljövetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet  
 • Lärare vid finländska daghem, grundskolor, gymnasier och yrkesläroanstalter
 • Medlemmar av Botaniska trädgårdens vänner rf. (förmån med medlemskort)

Läroanstalter
Priser för guidningar är 80 € under vardagar och 120 € under veckoslut. Inträdesavgifterna ingår i priset för guidningen. Gäller grupper inom småbarnspedagogiken, grundskolan och andra stadiet.

Övriga grupper
Priser för guidningar är 80 € under vardagar och 120 € under veckoslut. Därutöver debiteras inträdesavgifter enligt prislistan. Gruppledarens inträde är gratis.

Barngrupper 3–17 år.
Priser för guidningar är 80 € under vardagar och 120 € under veckoslut. Dessutom uppbärs inträdesbiljett för deltagarna 3 €/pers. Gruppledarens inträde är gratis.

Vid besök på egen hand är inträdesavgiften för småbarnspedagogik-, grundskole- och adra stadiets grupper 3 €/pers. Inträdet för lärare och småbarnspedagoger är gratis.

För besökare som inte tillhör skolgrupper krävs inträdesavgift enligt prislistan. Vuxengrupper med över tio personer är berättigade till rabattered inträdesavgift.

Som betalningssätt fungerar kontanter, bankkort, kreditkorten Visa, Visa Electron och MasterCard, Smartums kombinerade motions- och kultursedel på fem euro, SmartumPay, mobilapparna EazyBreak och Epassi samt Museikortet.

Du kan också förnya eller köpa ett Museikort vid museets kassa.

Grupper kan även betala inträdesavgifterna med en faktura. Fakturan fylls i på plats. För faktureringen behövs faktureringsuppgifterna, inklusive FO-nummer ifall fakturan adresseras till en registrerad förening eller ett företag. Faktureringstillägget är 8 euro. 

Dagar med gratis inträde till växthusen år 2024:

 • 10.1.2024
 • 13.3.2024
 • 8.5.2024
 • 10.7.2024
 • 11.9.2024 
 • 13.11.2024
Ankomst och tillgänglighet

Ingången till trädgården ligger på adressen Kajsaniemistranden 2. Avståndet från Helsingfors centralstation till trädgården är cirka 600 meter. Vid ingången finns ett cykelställ.

Spårvagnar och flera bussar trafikerar längs med Unionsgatan. Gångavståndet från metrostationerna Hagnäs och Helsingfors universitet till porten vid Kajsaniemistranden är cirka 700 meter. Ruttplanerare

Trädgården har ingen parkering reserverad för kunder. Vid Kajsaniemistranden kan du parkera på den sida av gatan där trädgården ligger.

Två alternativ rekommenderas för parkering av bussar:

I uteträdgården och växthusen kan också personer med nedsatt rörelseförmåga ta sig fram, men café Violas lokaler är inte tillgänglighetsanpassade.

I växthusens biljettkassa (tfn 02941 24455) får du mer information om tillgänglighet – vi hjälper gärna!

 • Kajsaniemi botaniska trädgård kan besökas med funktionshinderkortet.
 • Växthusbyggnaden har steglös ingång och tillgänglig toalett med skötbord.
 • Barnvagnar är tillåtna i växthusen. Korridorerna och dörröppningarna i växthusen är dock rätt så smala. Därför är det inte möjligt att röra sig med till exempel tvillingvagnar.
 • På grund av de smala korridorerna är det svårt att röra sig i växthusen med stora elmopeder.
 • Personliga assistenter har gratis inträde till växthusen. Uteträdgården är gratis för alla.
 • Ledarhundar och assistanshundar är välkomna både i uteträdgården och i växthusen.
 • Med våra kunder med nedsatt syn i åtanke har vi byggt en sinnesträdgård i uteträdgården. Med alla sina dofter och beröringar bringar sinnesträdgården glädje även för alla andra vänner av växter.
 • Vid trädgården finns inte möjlighet till tillgänglig parkering. De närmaste parkeringsplatserna finns vid Kajsaniemistranden.
Matsäck, rekreation och café

I samband med växthusens kassa finns en liten affär där du kan köpa läskedrycker, glass, litteratur med växttema och små presenter. 

Du kan äta din egen matsäck i biljettförsäljningshallen och utomhus framför växthusen, om vädret tillåter. I uteträdgården får du njuta av picknick på de klippta gräsmattorna. Var mån om planteringarna och städa upp efter dig. I fråga om matsäck är det bra att värna om hållbara naturvärden och undvika onödiga förpackningar.

Vid Café Viola som fungerar i samband med trädgården kan du njuta av caféprodukter och lunch. Facebook Eventuella förfrågningar till Café Viola kan du göra per e-post på adressen tarjoilu@cafeviola.fi eller per telefon på numret 050 305 9500.

Bekanta dig med botaniska trädgård

Redan från år 1829 har Kajsaniemi botaniska trädgård i centrum av Helsingfors uppfyllt sin centrala roll i att upprätthålla levande växters vetenskapliga samlingar, vilka kan utnyttjas både vid undervisning och forskning. Dessutom deltar botaniska skyddandet av hotade växtarter.

Karta över uteträdgården 

Karta över växthusen

Klädställningar och låsförsedda förvaringsboxar finns i växthusens entréhall bakom kassan. För grupper har vi även reserverat tre låsförsedda vagnar för ryggsäckar. Toaletterna ligger strax intill garderoben.

Lätta på klädseln innan du går in i växthusen! Temperaturen i växthusen varierar mellan 15 och 25°C. Det är också fuktigt. Lämna din ylletröja i garderoben och dyk in i den tropiska värmen!

Växthusen har gratis trådlöst internet (”Helsinki UniGuest”), vars lösenord du ser i entréhallen.

Du får använda en handkamera eller telefon för att ta bilder för eget bruk som reseminnen. Dela din besöksupplevelse genom att tagga Luomus på Instagram @luonnontieteellinenkeskusmuseo.

Mer information om fotograferingspraxis vid Luomus besöksmål hittar du på sidan Fotografering, lokalhyrning och ansökan om utställning.

Beundra växterna utan att röra dem. Bland de levande nationalsamlingsväxterna finns giftiga och hudirriterande arter. Det är förbjudet att ta hem delar av växterna. 

Trädgården är ett fotgängarområde. Det är förbjudet att röra sig med färdmedel.

Sällskapsdjur är inte tillåtna i botaniska trädgården, men ledarhundar och assistanshundar är varmt välkomna när de assisterar sin ägare under ett besök.

 

Kajsaniemi botaniska trädgårdet deltar i Helsingfors stads kulturkompisverksamhet.

Kundservice

Biljettkassan: tfn 02941 24455 under växthusens öppettider
Guidningsförfrågningaropastukset@luomus.fi, tfn 02941 28855 mån. kl. 14–15. Eventuella avbokningar av guidningar ska ske minst tre dagar innan den planerade tidpunkten för guidningen. Obs! Guidningstelefon har ingen jour under skolornas semesterveckor: vecka 8, veckorna 25–31, vecka 42, veckorna 52–2 och söckenhelger.
Allmänna förfrågningar och respons: luonnontieteellinenmuseo@helsinki.fi

Ange vilket besöksmål du är intresserad av. Guidningstelefonen och e-postadresserna betjänar Luomus alla besöksmål: Naturhistoriska museet samt de botaniska trädgårdarna i Kajsaniemi och Gumtäkt.