UKM-finansiering på en halv miljon euro stöder språkutbildningen

Finansieringen är en betydande satsning på språkutbildningen i tyska, franska och ryska.

Helsingfors universitets humanistiska fakultet deltar i ett projekt som beviljats 500 000 euro i prövningsbaserad statlig finansiering av Undervisnings- och kulturministeriet. Projektet utvecklar kvaliteten och tillgängligheten på examensutbildning i tyska, franska och ryska vid universitet. Finansieringsperioden är 1.1.2025–31.7.2028.

Projektet samordnas av Jyväskylä universitet. I projektet deltar också Helsingfors universitet, Östra Finlands universitet, Uleåborgs universitet, Tammerfors universitet, Åbo universitet och Åbo Akademi. 

Leena Kolehmainen, professor i tyska språket vid Humanistiska fakulteten, har deltagit i beredningen av finansieringsansökan och är nöjd: 

– Jag är glad och stolt över att Helsingfors universitet redan från första början har en stark roll i detta innovativa projekt. Jag förväntar mig mycket av det riksomfattande universitetssamarbetet, där vi kan påverka språkexpertisens framtid i Finland.

Lösningar för att trygga en mångsidig språkreserv

Undervisningen i andra främmande språk än engelska har minskat radikalt i de finländska skolorna. Det är också problematiskt att undervisningen genomförs på ett socialt och regionalt ojämlikt sätt. Kommunernas och skolornas lösningar påverkar i slutändan också högskoleutbildningen negativt. 

Det UKM-finansierade projektets lösningar säkerställer att det även i framtiden finns tillräckligt med högutbildade experter på främmande språk och kulturer i vårt samhälle. 

– Ensidiga språkkunskaper är ett samhälleligt problem som skapar hinder för utvecklingen av regionerna, samhället, arbetslivet, ekonomin och kulturen, säger Kolehmainen.

Enligt henne är mångsidiga kunskaper i språk och kultur också en kritisk del av samhällets övergripande säkerhet. Språkkunskaper är en del av informations- och kommunikationsförsörjningen – en kompetens som säkerställer en trygg och tillförlitlig funktion av samhället i kristider och konflikter.

Pedagogiskt ambitiösa lösningar 

Projektet utvecklar samarbetet mellan universiteten i fråga om undervisningsplanerna och studentantagningen i tyska, franska och ryska språken. Undervisningssamarbete och ny gemensam god undervisningspraxis frigör resurser för forskning.

I projektet pilottestas också en modell som gör det möjligt att inleda universitetsstudier i tyska eller franska språket utan tidigare kunskaper i dessa språk. Modellen är ett nationellt betydelsefullt initiativ som gör universitetsutbildningen i dessa språk alltmer tillgänglig. Den led till studier som kräver tidigare språkkunskaper bibehålls.

– Vi visar ett exempel på att det är möjligt att ändra utbildningens strukturer så att de allt bättre tjänar det finländska samhället och den internationella verksamheten, framhåller Kolehmainen.