Vid Farmaceutiska fakulteten utbildas framtidens experter inom farmaci och läkemedel med viktiga kunskaper för att lösa hållbarhetsutmaningar.
Miljö- och hållbarhetsperspektivet har integrerats i farmacistudierna på ett systematiskt och forskningsbaserat sätt. Tack vare projektet Generation Green som aktiv katalysator utarbetades den första finskspråkiga läroboken i ämnet läkemedel och miljö, Lääkkeet ja ympäristö.
Under ledning av Farmaceutiska fakulteten har det också utvecklats en nätkurs för hållbarhetskompetens inom hälsa och livsvetenskaper, Hållbar hälsa, som erbjuds studenter vid Helsingfors universitet samt via öppna universitetsstudier och Nätverket för hållbarhetsstudier.
Vid Farmaceutiska fakulteten bedrivs banbrytande forskning i syfte att främja hållbar utveckling inom läkemedelsbranschen. I de nationella projekten granskas bland annat den digitala övergången inom läkemedelsbranschen och hållbara metoder för tillverkning av läkemedel i industriell skala (LifeFactFuture 2024–2026), hållbar läkemedelsutveckling (SUDDEN 2018–2023) och effektivare hantering av läkemedelsavfall vid utsläppskällorna (EPIC 2016–2018).
De internationella projekten gäller till exempel bedömning av läkemedlens miljörisker (H2020/PREMIER 2020–2026) och hållbar produktion, såsom modeller för benign-by-design och livscykelanalys (Horizon/TransPharm 2022–2026). Utvecklingen av undervisningen granskas ur hållbarhetsperspektiv också i internationell forskning (bl.a. ERASMUS+-projektet FPD-Include).
Farmaceutiska fakulteten strävar efter att främja hållbarheten inom läkemedelsbranschen genom ett övergripande angreppssätt, i aktivt samarbete med centrala aktörer inom såväl hälso- och sjukvården som miljösektorn. Evenemang för intressentgrupper med temana hållbarhetsutmaningar, hållbarhetslösningar och hållbar utveckling inom läkemedelsbranschen ordnas särskilt inom ramen för nätverket SUDDEN forum.
Donera till Fonden för hållbar utveckling inom farmacin
Fonden stöder Helsingfors universitets forskning, undervisning och samhällssamverkan i fråga om hållbar utveckling inom farmacin.
Kemikaliebelastning som orsakas av läkemedelsrester i miljön samt antibiotikaresistens utgör en speciell utmaning för människan och naturen. Det går emellertid att effektivt minska miljöolägenheterna i alla stadier av läkemedlens produktions- och användningscykel.
Farmaceutiska fakulteten har varit en föregångare när det gäller att integrera farmaci och miljöexpertis. Studenterna får gedigna praktiska yrkeskunskaper i farmaci, tar del av toppforskning och får en djupgående förståelse om hållbar utveckling.
Att inrätta en donationsprofessur är en investering i ett viktigt vetenskapsområde i framkanten eller ett sätt att skapa ett nytt forskningsområde.
Ett stort tack till alla donatorer och samarbetspartner!