De gemensamma kunskapsmålen förtydligar de sökandes och studenternas uppfattning om utbildningen i farmaci och den kompetens den ger. De hjälper också aktörer i arbetslivet att förstå vilken kompetens en utexaminerad farmaceut kan förväntas ha. Målen har utformats i en koncis och lättbegriplig form och de fokuserar på farmaceutens kärnkompetens. Universiteten kan dock även fortsättningsvis komplettera de nationella målen med egna preciseringar.
Målen inbegriper fem helheter:
- Naturvetenskaper inom farmacin
- Läkemedelstillverkning och läkemedlens livscykel
- Läkemedelsbehandling och klinisk farmaci
- Verksamhet som farmaceutisk expert
- Vetenskapligt tänkande
Omfattande samarbete i bakgrunden
Arbetet med att fastställa kunskapsmålen började i början av 2024, när representanter för Helsingfors universitet, Östra Finlands universitet och Åbo Akademi, det vill säga de utbildningsenheter som utbildar farmaceuter i Finland, sammanträdde för att komma överens om processen. Farmaceutexamen utgör också grunden för provisorsexamen och som utgångspunkt för utvecklingsarbetet användes ett EU-direktiv som definierar provisorernas kompetenskrav. Ändringar av direktivet och varje utbildningsenhets nuvarande mål beaktades i stor utsträckning.
– Utgångspunkten för utvecklingen av kunskapsmålen var universitetsorienterad, men under hela processen har vi fört diskussioner med intressentgrupper och studenter och naturligtvis har fakulteterna diskuterat sinsemellan. Arbetet har varit krävande, eftersom vi till exempel varit tvungna att efter bästa förmåga klämma in direktivets femårsmål i den treåriga farmaceututbildningen i form av innehåll som ger en bred grund för fortsatta studier, berättar ledare för utbildningsprogram Patrick Laurén.
– Kunskapsmålen är ett verktyg för lärarna, men också en viktig faktor när det gäller att lyfta fram utbildningsprogrammet för dem som är intresserade av branschen, i synnerhet unga. Utbildningsprogrammets perspektiv och studentorientering har spelat en nyckelroll, men vi har också beaktat våra intressentgruppers önskemål från väldigt många olika håll. Jag är nöjd med de nationella kompetensmål vi nu färdigställt och jag tror att de tjänar alla utbildningsenheter inom farmaci väl i framtiden, konstaterar Laurén.
– Vår gemensamma diskussion om farmaceututbildningens viktigaste mål var särskilt givande under processen. Vi gick tillsammans igenom undervisningens innehåll och mål för framtiden, säger Krista Laine vid Östra Finlands universitet och Outi Salo-Ahen vid Åbo Akademi.
Publicering och nästa steg
Kunskapsmålen presenterades för experter inom branschen på Farmacidagarna i november 2024, finslipades, och nu publiceras målen på universitetens webbplatser. Målet är att utbildningsenheterna ska tillämpa de gemensamma kunskapsmålen i sina farmaceutiska utbildningsprograms undervisningsplaner. Denna betydande reform bidrar till att förbättra den farmaceutiska utbildningens kvalitet och harmonisera de utexaminerade farmaceuternas kunskaper i Finland.
– Från diskussionsevenemanget på Farmacidagarna fick vi med oss viktiga idéer till stöd för arbetet och perspektiv från olika sektorer. Tack till alla som på olika sätt deltagit i beredningen för ert viktiga arbete för vårt gemensamma mål, säger prodekanus Mia Sivén vid Farmaceutiska fakulteten.
Farmaceutexamen ger omfattande färdigheter att arbeta som expert på läkemedel och läkemedelssektorn. En farmaceut kan arbeta i olika verksamhetsmiljöer inom social- och hälsovården och läkemedelssektorn. En farmaceut vill upprätthålla och utveckla sin yrkeskunskap. Farmaceutexamen är en lägre högskoleexamen som ger färdigheter för utbildning som leder till högre högskoleexamen och utgör grundexamen för provisorsexamen. Om de kunskaps- och färdighetskrav som den femåriga provisorsexamen ska ge föreskrivs i EU:s direktiv 2005/36/EG.
Fem huvudpunkter
Nedan presenteras kunskapsmålen för farmaceutexamen indelade i fem delområden. I bilagan presenteras de centrala studieinnehåll som ingår i varje delområde. Som utexaminerad farmaceut har du nått de nedan beskrivna centrala kunskapsmålen inom alla delområden.
1. Naturvetenskaper inom farmacin
1.1 Som farmaceut förstår du den naturvetenskapliga grunden för farmaceutiska företeelser och läkemedelsbehandling.
1.2 Som farmaceut kan du tillämpa grunderna i naturvetenskaper i fråga om läkemedelssubstanser, läkemedelstillverkning, läkemedel och läkemedelsbehandling.
2. Läkemedelstillverkning och läkemedlens livscykel
2.1 Som farmaceut känner du till egenskaperna hos läkemedelssubstanser och läkemedelspreparat samt principerna för läkemedelstillverkning, vilket möjliggör effektiv och trygg läkemedelsbehandling.
2.2 Som farmaceut är du insatt i hur läkemedelssubstansens struktur och läkemedelspreparatets egenskaper påverkar läkemedlets effekt, kvalitet och säkerhet. Du känner till livscykeln hos läkemedel och den tillhörande lagstiftningen.
3. Läkemedelsbehandling och klinisk farmaci
3.1 Du känner till vilka stadier läkemedel genomgår i kroppen och vilka effekter de har, du förstår processen för läkemedelsbehandling och principerna för främjande av hälsan samt vilka risker som är förknippade med läkemedelsbehandling. Du kan tillämpa dessa kunskaper i planeringen och genomförandet av rationell läkemedelsbehandling.
3.2 Som farmaceut behärskar du medicineringskontroll och utvärdering av läkemedelsbehandling (LHA) och du kan ge sakkunnig kundorienterad läkemedelsrådgivning om både receptfria och receptbelagda läkemedel, försäkra dig om att läkemedelsbehandlingen är trygg och bedöma dess nödvändighet i fråga om nyttan för hälsan.
4. Verksamhet som farmaceutisk expert
4.1 Som farmaceut är du kapabel att arbeta som expert inom farmacins sektorer i social- och hälsovården (till exempel vid apotek inom öppenvården, vid sjukhusapotek, inom läkemedelsindustrin eller vid myndigheter). Du känner till den centrala lagstiftningen inom området och kan använda datateknik och databaser.
4.2 Du kan kommunicera och interagera effektivt i olika kanaler i syfte att möjliggöra högkvalitativ expertservice i multiprofessionella miljöer. Du handlar i enlighet med yrkesetiska principer och principer för hållbar utveckling. Du förstår betydelsen av kontinuerligt lärande och vikten av att utveckla det farmaceutiska området.
5. Vetenskapligt tänkande
5.1 Som farmaceut är du kapabel att kritiskt läsa och bedöma vetenskaplig text. Du kan skriva vetenskaplig faktatext på svenska eller finska och använda de centrala informationskällorna inom området.
5.2 Du kan tillämpa evidensbaserad kunskap i farmaceutiska expertuppdrag och du får färdigheter för fortsatta studier efter farmaceutexamen.