Ukrainan sota, jälleenrakennus ja ihmisoikeudet -keskustelu 7.6.2023

Ukrainan ihmisoikeusvaltuutettu Dmytro Lubinets saapuu Suomeen kesäkuussa. Hänen vierailunsa yhteydessä Diakonissalaitos, Ihmisoikeuskeskus ja Oikeusvaltiokeskus järjestävät paneelikeskustelun, jossa pohditaan, miten suomalaiset toimijat voivat parhaiten tukea ihmisoikeuksia Ukrainassa sodan aikana ja sen jälkeen.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on heikentänyt maan ihmisoikeustilannetta monin tavoin. Venäläisten sotarikokset, lapsikaappaukset ja vähemmistöihin kuuluvien pakolaisten huono kohtelu ovat näkyvimpiä ihmisoikeusloukkauksia. Sota vaikuttaa myös miljoonien ihmisten perusoikeuksien toteutumiseen, kun oikeus asuntoon, koulutukseen tai toimeentuloon vaarantuu.

Rauhan lopulta koittaessa jälleenrakennus ja EU:n jäsenyyden hakeminen tuovat uusia mahdollisuuksia vahvistaa oikeusvaltiota ja kehittää Ukrainan hallintoa myös vähemmistöjen oikeuksia paremmin huomioivaksi.

Miten ihmisoikeudet ja niiden toteutuminen varmistetaan Ukrainassa sodan aikana ja sen jälkeen? Miten Suomi ja kansainvälinen yhteisö voivat tukea etenkin vähemmistöjen ihmisoikeuksien toteutumista ja oikeusvaltion kehittämistä Ukrainassa?

Tilaisuus järjestetään keskiviikkona 7.6. kello 15.30-17 eduskunnan Kansalaisinfossa, Pikkuparlamentissa (Arkadiankatu 3, Helsinki).

Ohjelma

Tilaisuuden avaus – Erik Lundberg, ulkoministeriön poliittisen osaston apulaisosastopäällikkö

Paneelikeskustelun vetää Diakonissalaitoksen yleishyödyllisen toiminnan johtaja Maija Hyle. Keskusteluun osallistuvat:

Loppusanat – Sirpa RautioIhmisoikeuskeskuksen johtaja ja ihmisoikeusvaltuuskunnan puheenjohtaja

Ilmoittautuminen ja lisätiedot

Tilaisuuden kieli on englanti.

Ilmoittaudu tapahtumaan tästä linkistä 4.6. mennessä.

Kansalaisinfo on esteetön tila, jonne kuljetaan turvatarkastuksen läpi. Otathan mukaan henkilöllisyystodistuksen. Tilaan mahtuu 50 henkilöä.