Oikeusvaltiossa laki on sama kaikille ja sopimuksiin voi luottaa. Päätökset tehdään demokraattisesti, ihmiset voivat ilmaista itseään vapaasti ja ihmisoikeuksien toteutuminen ei riipu ihmisestä itsestään. Vapaus, vauraus ja vakaus ovat turvallisen elämän ja kestävän yhteiskunnan takeita.
Oikeusvaltiokäsitys voidaan tiivistää seuraavasti:
Silti oikeusvaltio ei ole itsestäänselvyys. Päinvastoin: miljardit ihmiset elävät autokraattisissa valtioissa ilman riittävää pääsyä oikeuksiinsa. Samalla oikeusvaltiota haastetaan myös maissa, joita on pidetty vakiintuneina demokratioina ja oikeusvaltioina. Vahvana oikeusvaltiona Suomea tarvitaan oikeusvaltiokehityksen puolustajana ja vahvistajana.
Me Oikeusvaltiokeskuksessa tuemme kehittyvien maiden oikeusvaltiokehitystä korostaen korruption torjunnan merkitystä. Kohdennamme toimintaamme maihin, joissa on käynnissä oikeusvaltiokehitykseen liittyviä prosesseja ja uudistuksia.
Oikeusvaltiokeskus:
Työmme edistää YK:n Agenda2030:n tavoitteiden toteutumista. Samalla se tukee Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisia sekä kehityspoliittisia tavoitteita. Toimintaamme rahoitetaan muun muassa ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroista.