Hankkeet ja klinikat

Oikeusvaltiokeskuksen hankkeet on rakennettu yhteistyössä kumppaneiden kanssa siten, että niistä kukin hanke sisältää yhden tai useamman seuraavista oikeusvaltiotyön elementeistä: instituutioiden vahvistuminen, lakien syntyprosessien tukeminen, korruption vastainen toiminta, kyberturvallisuuden edistäminen ja tietoyhteiskunta sekä koulutus ja tietoisuuden lisääminen oikeusvaltiokysymyksissä. Tarkastelemme oikeusvaltiotyötä näiden elementtien kautta myös Suomen oikeusvaltiotyössä.
Oikeusvaltiokeskuksen hankkeet

Hankkeita toteutetaan keskuksen käynnistymisvuosina vakiintuneiden toimijoiden kanssa. Mosambikin lisäksi Oikeusvaltiokeskus toteuttaa hankkeita myös Albaniassa, Uzbekistanissa ja Namibiassa. Hankekuvauksia lisätään sivuille sitä mukaan, kun hankkeet käynnistyvät.  

Oikeusvaltioklinikat

Oikeusvaltiokeskuksen hankkeissa hyödynnetään oikeusvaltioklinikoita (Rule of Law Clinic) ja kerätään tietoa siitä, miten klinikkatoimintamalli soveltuu oikeusvaltiotyöhön. 

 

Oikeusvaltiokehityksen vahvistuminen paikallisesti on monitahoinen haaste, joka vaatii kontekstin tuntemusta, erilaisia lähestymistapoja, vuoropuhelua, ajatusten vaihtoa ja keskinäistä oppimista. Oikeusvaltioklinikoiden tavoitteena on edistää oikeusvaltiokehitystä monialaista asiantuntemusta jakamalla ja hyödyntämällä.  

 

Oikeusvaltioklinikat koostuvat 3–5 asiantuntijasta, joista osa on oikeustieteen tai -alan asiantuntijoita kuten akatemian, oikeusistuinten, syyttäjälaitosten, hallinnon tai asianajotoimistojen edustajia. Lisäksi klinikkatoimintaan tarvitaan esimerkiksi yhteiskuntatieteiden ja kehitysyhteistyön asiantuntijoita, kansalaisyhteiskuntatoimijoita, eri alojen tutkijoita sekä edustajia eri organisaatioista. 

 

Klinikoiden asiantuntijoiden rooli voi vaihdella riippuen paikallisista tarpeista. Sitä voidaan myös räätälöidä yliopistojen tai muiden hankkeen fokuksessa olevien instituutioiden tarpeiden mukaiseksi. Kunkin klinikan asiantuntijat työskentelevät yhdessä tai osittain myös yksin riippuen yhteisestä työsuunnitelmasta ja työnjaosta. Suurimassa osassa klinikoista ryhmä toteuttaa taustatutkimuksen ja kenttätyön yhdessä. Yksi klinikan jäsenistä toimii arvioitsijana ja raportoijana. 

 

Oikeusvaltiokeskus lähettää asiantuntijaryhmän kentälle lyhyiksi ajanjaksoiksi (1–2 viikkoa) sen sijaan, että asiantuntijat työskentelisivät ko. maassa pitkiä aikoja. Kenttäjaksojen välissä työtä tehdään Suomesta käsin.