”Järjestäytyneen rikollisuuden paratiisi” – Guatemalalainen tuomari Claudia Escobar Mejía pakeni Yhdysvaltoihin

Jos korruptoituneiden poliitikkojen kanssa ei tee yhteistyötä, voi joutua pahoihin ongelmiin. Melkein koko Keski-Amerikkaa vaivaa kleptokratia eikä oikeusvaltioista voi puhua, sanoo akateemikko Claudia Escobar Mejía.

Kun oikeusvaltio on rikki, järjestäytynyt rikollisuus ja korruptoituneet poliitikot ottavat vallan.

Tämän tietää hyvin Claudia Escobar Mejía, guatemalalainen tuomari ja akateemikko, joka joutuu nykyään tukemaan kotimaansa huteraa oikeusvaltiota maanpaosta käsin.

Hän toimi kotimaassaan Guatemalassa vuosia tuomarina ja tuomarien perustaman Instituto de la Judicatura -järjestön puheenjohtajana. Hän ajautui törmäyskurssille maan hallituksen kanssa, kun tuomarien järjestö kiinnitti huomiota tuomarien poliittisiin virkanimityksiin.

Maan hovioikeuden ja korkeimman oikeuden tuomarit nimettiin (ja nimetään edelleen) viiden vuoden määräajaksi. Valinnan tekee maan parlamentti.

”Se on kamalaa, sillä viroista päättävät poliittiset puolueet”, Escobar Mejía sanoo videohaastattelussa. ”Guatemalassa poliitikoilla on yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.”

Vuonna 2014 tuomarien järjestö katsoi, että tuomarivaalissa oli paljon epäselvyyksiä ja korruptiota. Osa ehdokkaista oli maksanut suuria summiakin päästäkseen korkeimman oikeuden tuomareiksi. Järjestö antoi luottamuksellisen lausunnon YK:lle, mutta jotain kautta levisi huhu, että tuomarien järjestö yritti laittaa kapuloita rattaisiin. Se alkoi huolestuttaa poliitikkoja.

Röyhkeä tarjous

Niihin aikoihin Escobar Mejíalle soitti eräs asianajaja, vanha opiskelukaveri, joka halusi tulla puhumaan tuomarien vaalista. Escobar Mejía oli itsekin ehdolla viisivuotiselle jatkokaudelle hovioikeudessa.

”Sitten hän sanoi, että mukaan tapaamiseen tulee parlamentin puheenjohtaja, mikä tuntui hyvin erikoiselta.”

Tuo mies oli Gudy Rivera, maan presidentin oikea käsi ja hyvin tunnettu, hyvin kyseenalainen poliitikko. Escobar Mejía huolestui, että kaksikko tulisi painostamaan häntä, ja hän päätti nauhoittaa keskustelun pöydällä olevalla iPadilla.

Kävi ilmi, että heidän asiansa koski maan varapresidentti Roxana Baldettia, jota vastaan oli oikeusjuttu Escobar Mejían oikeussalissa. Baldetti halusi pysyä puolueen pääsihteerinä samaan aikaan kuin hän oli Guatemalan varapresidentti, vaikka perustuslaki kielsi tämän.

”He pyysivät Baldettille oikeuden suojelua. He tarvitsivat minun apuani, että juttu ratkeaisi Baldettin hyväksi, ja sitä vastaan he varmistaisivat, että minut valittaisiin hovioikeuden tuomariksi.”

Escobar Mejía sanoo hämmästyneensä ehdotuksen röyhkeyttä.

”Ei mitään häpeää, raaka tarjous pöytään.”

Samalla hän sanoo pelänneensä, sillä hän tiesi, että nämä miehet voisivat tehdä mitä vain ihmisille, jotka ovat heitä vastaan.

”Järjestäytynyttä rikollisutta vastustavat tuomarit saatetaan tappaa”, hän sanoo.

Tuli valituksi, mutta miten?

Escobar Mejía teki niin kuin parhaaksi katsoi. Hän sanoi tutulle asianajajalle, että painostus oli väärin ja laitonta, ja että jos häntä satutettaisiin millään tavoin, hän kertoisi painostuksesta julkisesti.

Hän ratkaisi Baldettin jutun tätä vastaan. Baldetti sai kuitenkin jatkaa tehtävissään, sillä tuomion antoi kolmen tuomarin paneeli, ja kaksi muuta olivat Baldettin puolella.

Escobar Mejía valittiin hovioikeuteen jatkokaudelle, ja asianajaja onnitteli tätä tekstiviestillä.

”Tunsin, että päätös oli jollain tavalla sidoksissa tähän, ja valitsemalla minut he halusivat, etten puhuisi painostuksesta mitään. He halusivat ostaa minut hiljaiseksi.”

Työn vastaanottaminen olisi tuntunut siltä, että hän olisi myöntynyt painostukseen, ja puheenjohtaja Gudy Riveralla olisi aina tämä tieto takataskussaan.

”En olisi voinut toimia itsenäisenä tuomarina”, Escobar Mejía sanoo.

Hän päätti erota, ja kertoi painostuksesta julkisesti.

Gudy Rivera ei ymmärtänyt, mitä hän oli tehnyt väärin – hän oli omien sanojensa mukaan vain yrittänyt auttaa Escobar Mejíaa. Kun Escobar Mejía kertoi Riveran laittomasta tarjouksesta julkisesti, seurasi skandaali ja Riveralle reilun 13 vuoden vankeustuomio.

Samoihin aikoihin Guatemalan perustuslakituomioistuin harkitsi, pitäisikö tuomarivaali mitätöidä korruptoituneena. Se päätyi kuitenkin äänestyksen jälkeen siihen, ettei syytä siihen ollut. Escobar Mejía oli ajatellut, että hän voisi jatkaa tuomarina, mutta tuon oikeuden päätöksen jälkeen hän koki, ettei mahdollisuuksia ollut.

”Järjestäytynyt rikollisuus otti oikeuslaitoksen haltuunsa”, hän sanoo.

Hän sai paljon uhkauksia, sillä monet tuomarit tiesivät, että hän oli yrittänyt kaataa tuomarivaalin, ja jopa presidentti Otto Pérez Molina sanoi televisiossa, ettei Escobar Mejíalla ollut uskottavuutta ja että hän manipuloi poliitikkoja.

”Yksi korkeimman oikeuden korruptoituneista tuomareista sanoi, että minua vastaan nostettaisiin syyte kapinaan lietsomisesta”, Escobar Mejía sanoo.

Hän päätti muuttaa Yhdysvaltoihin, jossa hän edelleen asuu.

Hallitus kaatui, presidentti vankilaan

Seuraavana vuonna maata ravisteli ”La Líneana” tunnettu korruptioskandaali, jossa sekä presidentti Otto Pérez Molina että varapresidentti Roxana Baldetti joutuivat eroamaan. Molemmat ovat edelleen vankilassa.

Mutta ikävä kyllä oikeusvaltio ei lopulta voittanut.

Guatemalassa toimi tuolloin kansainvälinen rangaitsemattomuuden vastainen komissio CICIG, joka pyrki kitkemään rangaitsemattomuuden kulttuuria ja korruptiota.

”Rangaitsemattomuuden aste on 98 prosenttia, ja se on paratiisi järjestäytyneelle rikollisuudelle”, Escobar Mejía sanoo.

Maassa on paljon järjestäytyneitä rikollisryhmiä, joista tunnetuin on meksikolaislähtöinen kartelli ”Zetas”. Niillä on läheiset suhteet moniin poliittisiin päättäjiin, poliisivoimiin ja armeijaan.

Pérez Molinan jälkeen valtaan noussut presidentti Jimmy Morales päätti karkottaa CICIG-tuomioistuimen maasta. Ihmisoikeusjärjestöt ja kansainvälinen yhteisö protestoivat ja perustuslakituomioistuin yritti kumota presidentin päätöksen, mutta turhaan.

”Se oli polarisoiva hetki. Poliitikot halusivat absurdisti sanoa, että tuomioistuin yritti saada vasemmiston valtaan, kun nyt vallassa olivat muka oikeistolaiset. Oikeasti vallassa olivat kleptokraatit”, Escobar Mejía sanoo.

Keski-Amerikassa yleinen vaiva

Tällä hetkellä Guatemalassa ei Escobar Mejían mukaan ole oikeusvaltiota.

”Kukaan ei usko instituutioihin, ja ihmiset ottavat oikeuden omiin käsiinsä.”

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu on esittänyt huolensa Guatemalan oikeusvaltion rapautumisesta. Tilanne on Escobar Mejían mukaan samankaltainen koko Keski-Amerikassa Costa Ricaa lukuun ottamatta.

”Keski-Amerikassa on pieniä maita, ja kriisit tarttuvat vähän kuin epidemia maasta toiseen”, Escobar Mejía sanoo.

Nicaraguan tilanne on hälyttävin: Oikeuslaitos on suitsittu, on polittisia vankeja ja mediakin on hiljennetty.

”Nicaragua nähdään maailmalla diktatuurina, mutta ihmiset ulkopuolelta eivät näe Guatemalaa, El Salvadoria tai Hondurasia samoin, vaikka näissä maissa on käytännössä korruption diktatuurit”, Escobar Mejía sanoo.

Kun oikeuslaitos on rikki, rikolliset ja korruptoituneet poliitikot käyttävät tilaisuutta hyväkseen. Escobar Mejían mukaan se näkyy koko yhteiskunnassa: ei ole kunnon koulutusta, ei terveydenhuoltoa eikä kehitystä.

”Köyhyysluvut ovat korkealla, samoin väkivalta.”

Yhdysvallat ja EU voivat tukea

Escobar Mejía on puhunut sen puolesta, että Yhdysvallat voisi tehdä paljon Keski-Amerikan oikeusvaltioiden eteen. Usein esimerkiksi talousrikokset ulottuvat maan rajojen ylitse, kun korruptiorahoja siirretään Keski-Amerikasta pois. Escobar Mejían johtama Be Just -järjestö tutkiikin, miten niitä voisi syyttää Yhdysvalloissa.

Myös EU:lla voisi olla suurempi rooli, hän sanoo.

”Talouspakotteita voisi asettaa näille yksilöille ja yrityksille.”

Euroopan unionissa on Yhdysvaltojen mallin mukainen ”Magnitsky-laki”, joka auttaa pakotteiden säätämistä ihmisoikeusperustein. Escobar Mejían mielestä myös kauppasopimuksiin voisi laittaa tiukemmat ehdot oikeusvaltiosta ja korruption vastaisuudesta.

Stipendejä demokratian puolustajille

Hän yrittää omalla työlläänkin tukea Keski-Amerikan oikeusvaltioiden paranemista ja oikeuden puolustajia.

Kansalaisjärjestötyön lisäksi hän on aloittamassa tämän työn yliopistopuolella. George Masonin yliopisto aloittaa tänä vuonna ohjelman, jossa tarjotaan opiskelustipendejä joko Yhdysvaltoihin tai Costa Ricaan sellaisille ihmisille, jotka ovat puolustaneet demokratiaa tai vastustaneet korruptiota, ja joiden elämä kotimaissaan Keski-Amerikassa on käynyt siksi mahdottomaksi.

Escobar Mejía on ohjelman johtaja.

”Pitää puolustaa niitä ihmisiä, jotka puolustavat oikeusvaltiota”, Escobar Mejía sanoo. ”Voi olla vaikeaa ymmärtää muualta käsin, millaista on elää sellaisessa maassa. Me olemme samankaltaisessa tilanteessa kuin missä Kolumbia oli Pablo Escobarin huumekaupan aikaan, kun tuomareita murhattiin ja korkein oikeus poltettiin.”