Alustatyön politiikka: Meri Koivusalo, Mikko Perkiö ja suomalaisen työelämän murros

Alustatyöstä puhutaan keskiluokkaisissa keskusteluissa helposti ilmiönä, joka tulee lähelle korkeintaan ruokaa tai taksia tilatessa. Tampereen yliopiston terveyspolitiikan professori Meri Koivusalo haastaa tätä käsitystä yhteiskuntatieteiden tohtorin ja projektijohtajan Mikko Perkiön kanssa tämän viikon jaksossa.

Työelämän alustoituminen liittyy isompaan kamppailuun suomalaisen työelämän säännöistä sekä hyvinvointivaltion rakenteita, joiden käytäntöön vienti oli aikoinaan isojen poliittisten kamppailujen tulos. Yhä harvempi Suomessa työskentelee enää nykyään ”normaalissa”, vakituisessa työsuhteessa. Lisäksi alustoille ja niiden läpinäkymättömien algoritmien ohjaukseen karkaa enenevissä määrin myös monenlaista asiantuntijatyötä.

Itselleni tuli yllätyksenä jaksoon valmistautuessani, miten paljon oikeusjuttuja alustatyöntekijöiden oikeudelliseen statukseen liittyen on Suomessakin meneillään. Niillä voi olla merkittävä vaikutus siihen, millä säännöillä suomalainen työelämä tulevaisuudessa toimii. Sama pätee Euroopan unionissa tekeillä olevaan direktiiviin alustatyöntekijöiden oikeuksien suojelemiseksi, joka uhkaa Perkiön ja Koivusalon mukaan vesittyä osin alan yritysten aktiivisen lobbauksen seurauksena.

Vaikka esimerkiksi näistä oikeusjutuista on julkaistu ajoittain uutisia, ovat nämä alustatyön ja suomalaisen työelämän sääntelyn kannalta keskeiset prosessit esimerkkejä Timo Harakan podcast-sarjan ensimmäisessä jaksossa kuvaamasta datan alipolitisoitumisesta. Toisin sanoen niistä on puhuttu aivan liian vähän siihen nähden, miten isoista asioista on kyse. Toivottavasti tämä tilanne muuttuu – eväitä tähän muutokseen löytyy raporteista ja tutkimuksista, joita Koivusalo ja Perkiö ovat kollegoidensa kanssa tehneet.