Kansainvälinen webinaari pohjoismaisista ruokajärjestelmistä

Pohjoismaisten yliopistojen yhteinen verkosto järjestää keskiviikkona 14.6. toisen webinaarinsa, jonka aiheena on yhtäläisyydet ja eroavaisuudet pohjoismaisissa ruokajärjestelmissä.

What Do Sustainable Agro-Marine Food Systems Mean In Different Nordic Contexts? -webinaari ke 14.6. kello 12-14 (CET)

Ohjelma:

12.00 Welcoming words
Silvia Gaiani, Senior Researcher at Helsinki University Ruralia Institute and Coordinator of the NKJ funded Nordic Research Network

12.05 Introduction by the moderator
Maja Kruuse, ICE Innovation Festival in Kirkenes, Norway

12.15 The Norwegian food system with a special view to food consumption and sustainability
Gunnar Vittersø, Senior Researcher, SIFO - National Institute for Consumer Research, OSLOMET, Norway

12.30 The Finnish food system: A selection of specificities and issues
Xavier Irz, Professor, Department of Economics and Management · Agricultural Economics ·  University of Helsinki, Finland

12.45 Sustainable food provision from an indigenous perspective. Sami perspectives from Sweden
Ildiko Aztalos Morell, Associate Professor in rural development, Division for Rural Development SLU/Swedish University of Agricultural Sciences, Sweden

13.00 Local knowledge and skill sharing - a key pillar of sustainability and resilience to the Faroese food system
Sunniva Gudmundsdóttir Mortensen, anthropologist, food activist and social entrepreneur, Faroe Islands

13.15 Barriers to a circular blue bioeconomy in Iceland
Nína M. Saviolidis, Post-doc researcher, University of Iceland, Iceland

13.30 Importance of innovation and collaboration in the food system in Denmark
Lars Visbech Sørensen, CEO, Food Bio cluster Denmark, Denmark

13.45 Q & A

Ilmoittaudu 12.6. mennessä!

Ilmoittaudu E-lomakkeella.

Pohjoismaisten yliopistojen yhteiseen verkostoon kuuluvat Helsingin yliopisto, Oslo Metropolitan University, Ruotsin maataloustieteellinen yliopisto, Grönlannin yliopisto, Århusin yliopisto, Islannin maataloustieteellinen yliopisto, Islannin yliopisto, Färsaarten yliopisto sekä Tanskan teknillinen yliopisto.

Yliopistojen välisen yhteistyön lisäksi verkosto tukee kaikkien kestävien ruokajärjestelmien parissa työskentelevien tahojen yhteistyön toteutumista niin pohjoismaissa kuin sen ulkopuolella.