Kesäkuulumisia hankkeesta

Tänä kesänä Lukilapsi-hanke jatkuu vuonna 2016 syntyneiden, nyt 7–8-vuotiaiden lasten kielellisten taitojen tutkimuksilla ja aivosähkökäyrä- eli EEG-mittauksilla. Kesän aikana tutkimushuoneissa on vilskettä ja vilinää, sillä mittauksiin on tulossa yli 90 perhettä! Viime kesänä mittauksia tehtiin yhdessä yli 70 perheen kanssa. Tutkimuksia tekevät ahkerat tutkimusavustajat, psykologian loppuvaiheen opiskelijat Johanna Hämäläinen, Oona Holkeri, Oona Pehkonen ja Emilia Takaluoma. 

Tutkimukseen mahtuu vielä uusia lapsia! Mikäli tunnet vuonna 2016 tai 2017 syntyneen lapsen, jonka lukemaan ja kirjoittamaan oppiminen on ollut haastavaa ja jonka vanhemmilla on lukivaikeutta, olethan meihin yhteydessä sähköpostitse lukilapsi@helsinki.fi.

Aiemmin Lukivauva-nimellä käynnistynyt Lukilapsi-hanke on ollut aktiivisena jo vuosista 2014–2015 lähtien ja hankkeessa on julkaistu jo useita tutkimusartikkeleita. Hankkeen väitöskirjatutkijan Sergio Navarrete Arroyon keväällä julkaistu artikkeli käsittelee vauvaiän aivovasteiden yhteyttä parempiin esilukutaitoihin, kuten nopean nimeämisen taitoihin. Lue artikkelista tarkemmin täältä.

Lukilapsi-hanke kuuluu huippuyksikköön, jossa tutkitaan musiikin vaikutuksia ihmisiin ja lapsen kehitykseen. Sen myötä meillä on käynnistynyt uusia tutkimuksia. Selvitämme erilaisia musiikkiin liittyviä taitoja ja tutkimme aivoja magneettikuvantamisella musiikin kuuntelun aikana. Lisää tietoa musiikkitestistämme ja magneettikuvantamistutkimuksestamme löytyy täältä. Toivomme näihinkin tutkimuksiin 7-8-vuotiaita lapsia mukaan!

Lisäksi elokuussa käynnistyy uusi vauvaperheille suunnattu tutkimushanke Vauhtivauva! Vauhtivauva-hankkeessa tutkitaan taaperoiän harrastustoiminnan mahdollisuuksia tukea kielen kehitystä ja sitä, miten lukivaikeusriski voi vaikuttaa kielenkehitykseen. Vauhtivauvaan voi tutustua lisää hankkeen nettisivuilla: https://www.helsinki.fi/fi/projektit/vauhtivauva

Tutkimukseen haetaan perheitä, joissa on marraskuun 2023 jälkeen syntynyt vauva ja lukivaikeutta ainakin toisella biologisista vanhemmista. Tutkimukseen osallistujat arvotaan joko musiikki- tai sirkusryhmään, jotka ovat osallistujille maksuttomia ja toimivat tavallisen harrastuksen tavoin. Harrastuksen lisäksi tutkimukseen kuuluu kolme tutkimuskertaa (ennen harrastuksen alkua, harrastuksen jälkeen sekä vuoden päästä harrastuksen päättymisestä). 

Mikäli sinulla heräsi kiinnostus osallistua mukaan uuteen tutkimukseen, otathan yhteyttä sähköpostitse vauhtivauva@helsinki.fi. Voit myös vinkata kaveriperheille tietoa tutkimuksesta! Vauhtivauva-hankkeen löydät myös Facebookista.

Vauhtivauvassa aloittavat tutkimusavustajina syksyllä Oonan ja Emilian lisäksi Vilma Eskelinen sekä Iida Jääskeläinen. Tutkimusavustajat ovat yhteydessä perheisiin sekä tekevät syksyn aikana vanhempien lukutaitotestauksia sekä vauvojen aivosähkökäyrä eli EEG-mittauksia. Myöhemmin tutkimusavustajat ovat tekemässä lasten kanssa kielellisiä tehtäviä, joista on myös mahdollista saada myös palautetta lapsen taidoista.

Tutkimusavustajat odottavat innolla tämän kesän mittauksiin tulevien lasten ja heidän perheidensä tapaamista.

Toivotamme koko hankkeen puolesta mukavaa kesän aikaa!