Opas sisältää perustietoa zoonooseista, eli taudeista, jotka voivat siirtyä eläinten ja ihmisten välillä. Se kattaa LAMMASLAIDUN-hankkeessa tutkittujen bakteerien ja loisten taustatiedot, oireet, taudinmäärityksen, näytteenoton, leviämisen, vastustamisen, ehkäisyn, seurannan ja esiintymisen. Oppaassa on myös tietoa lampoloiden tautisuojauksesta ja suosituksia toimintatavoista eläinkauppojen yhteydessä.
Opas on vapaasti ladattavissa Helsingin yliopiston Helda-julkaisutietokannasta. Linkit oppaaseen ja pikaoppaan PDF-versio sekä linkit ruotsinnoksiin löytyvät Ruokaviraston verkkosivuilta.
LAMMASLAIDUN-hankkeen loppuseminaari järjestettiin 13.2.2025. Seminaarissa esiteltiin hankkeen tuloksia ja lampailla esiintyvistä zoonooseista ja lampolan tautisuojauksesta kertovan oppaan sisältöä. Seminaarissa korostettiin tautisuojauksen tärkeyttä.
LAMMASLAIDUN-hankkeen tuotoksia
Syksyllä 2022 hanke toteutti kyselytutkimuksen, jossa selvitettiin lampoloiden bioturvallisuustoimia, laiduntamiskäytäntöjä, juomaveden saatavuutta ja laatua, sekä sisäloisten levinneisyyttä. Kyselyyn saatiin 266 vastausta, joista selvisi, että 50 % vastaajista piti lampaita harrastuksena, 23 % päätoimisesti ja 24 % sivutoimisesti. Bioturvatoimet olivat usein puutteellisia, ja vain 20 % tiloista oli käytössä tautisulku. Tautisululla on suuri merkitys tartuntariskien vähentämisessä, sen puuttuminen luo riskin zoonoosien leviämiselle eläinten ja ihmisten välillä.
Hankkeessa tutkittiin myös valittujen zoonoottisten bakteerien (Salmonella, STEC ja Campylobacter) sekä loisten (Cryptosporidium, iso maksamato ja pieni maksamato) esiintyvyyttä suomalaisilla teuraslampailla. Kampylobakteerin, kryptosporidien ja maksamatojen esiintyvyyttä tutkittiin myös tilanäytteistä eri ikäisillä lampailla neljänä eri vuodenaikana ja lammastilojen vesiympäristöissä.
Teuraslampaiden ulostenäytteissä vuonna 2023 havaittiin kampylobakteereja 15 %, kryptosporideja 48 % ja pieniä maksamatoja 2 %. Salmonella diarizonae O61 esiintyvyys oli 20 %, ja 25 % näytteistä oli STEC-bakteerien osalta stx-geeni-positiivisia. Lammastiloilla ja laidunympäristössä kerätyissä näytteissä kampylobakteerien esiintyvyys oli 19 %, kryptosporidien 33 % ja pienten maksamatojen 4,3 %. Kausittaista vaihtelua esiintyi kampylobakteerien ja kryptosporidien esiintyvyydessä ja se oli korkeimmillaan syksyllä.