M-rokkoviruksen uusi alalinja 1b leviää nopeasti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, erityisesti Kongon demokraattisessa tasavallassa. ODIN-Mpox-hankkeen tavoitteena on ottaa käyttöön epidemia-alueen lähialueilla m-rokkoviruksen ympäristöseuranta, josta odotetaan saatavan lisätietoa väestön keskuudessa kiertävistä viruslinjoista ja m-rokon epidemiatilanteesta riskialueilla.
ODIN-Mpox-hankkeessa hyödynnetään taudinaiheuttajien ympäristöseurantaa m-rokkoviruksen aiheuttamien tautipurkausten havaitsemiseksi ja taudin leviämisen laajuuden selvittämiseksi Kongon demokraattisessa tasavallassa ja sen lähialueilla. Hankkeessa hyödynnetään ODIN-hankkeessa taudinaiheuttajien ympäristöseurantamenetelmistä kerättyä tietoa. Hankkeessa tuotettu tieto on tarpeellista m-rokkoviruksen leviämisen seurannassa maailmanlaajuisesti. Hankkeessa kerätään jätevesinäytteitä myös henkilöliikenteen solmukohdista, kuten kansainvälisiltä lentokentiltä epidemia-alueella ja niiden läheisyydessä.
ODIN-Mpox-konsortiossa tutkimusryhmät Kongon demokraattisesta tasavallasta, Burkina Fasosta, Tansaniasta, Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Belgiasta ja Britanniasta pyrkivät luomaan m-rokkoviruksen ohella pohjan myös erilaisten muiden virusten ympäristöseurantaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Vesivälitteiset taudinaiheuttajat -tutkimusryhmän rooli konsortiossa on johtaa ympäristöseurantamenetelmien pystytystä Kongon demokraattisessa tasavallassa, Tansaniassa ja Burkina Fasossa yhteistyössä paikallisten konsortiopartnereiden ja kansanterveyslaboratorioiden kanssa.