Mitä tehdä polarisoitumiselle ja väkivaltaistuville asenteille? Paneelikeskustelu 8.2.21

Radikaaliksi kasvamassa? -tutkimushanke, Anna Lindh -säätiön Suomen verkosto sekä Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry järjestivät Tiedekulmassa paneelikeskustelun polarisoitumisesta ja väkivaltaistuvista asenteista.

Tapahtumassa käsiteltiin yhteiskunnallista polarisaatiota ja väkivaltaistuvia asenteita sekä keinoja niiden hillitsemiseksi. Polarisoituminen näkyy yhteiskunnassa muun muassa vastakkainasetteluina ja ”me ja muut” -ajatteluna, jotka luovat jakolinjoja ihmisten välille. Paneelissa pyrittiin vastaamaan siihen, mitä tavallinen kansalainen voisi osaltaan tehdä ilmiön leviämisen ehkäisemiseksi.

Tilaisuuden avaussanat lausui UNESCO-professori Arto Kallioniemi. Keskustelun teemoihin ja polarisaatioteorian teeseihin johdatteli sovittelun ja polarisaation asiantuntija Miriam Attias Depolarize.fi -hankkeesta. Itse paneelikeskusteluun osallistuivat presidentti Tarja Halonen, erikoistutkija Pasi Saukkonen sekä luokanopettaja ja järjestöaktivisti Mina Bahmanpour ja sen juonsivat taitavasti Fokus ry:n toiminnanjohtaja Marja Laine ja Miriam Attias.

Keskustelussa panelistit tarkastelivat ja pohtivat omaa suhdettaan polarisoitumiseen asiantuntijarooliensa ja kokemustensa kautta. Paneelin tarkoituksena oli tehdä polarisaation ja väkivaltaistuvien asenteiden teemoista helpommin ymmärrettäviä sekä pohtia ruohonjuuritason toiminnan merkitystä polarisaation vastaisessa työssä.

Tilaisuuden päätteeksi tutkijatohtori Saija Benjamin Radikaaliksi kasvamassa? -hankeesta siirsi huomion kouluun ja sen keskeiseen, joskin usein unohdettuun merkitykseen polarisaatiokehityksen ennaltaehkäisyssä.

Voit katsoa tallenteen tilaisuudesta täältä: https://www.youtube.com/watch?v=Ha3AmvTY0TI