Uusi julkaisu maarakentamisesta muinaisessa maailmassa

ANEE-huippuyksikön tutkija Marta Lorenzon on julkaissut yhteistyössä poikkitieteellisen tutkimusryhmän kanssa Open Access-tutkimuksen maarakentamisesta Armeniassa ensimmäisellä vuosisadalla eaa.

Artikkeli julkaistiin PLOS One -lehdessä 13. lokakuuta. Voit lukea abstraktin alta, ja löydät linkin Open Access-artikkeliin sivun lopusta.

Savitiilirakennukset olivat hyvin yleisiä muinaisessa Länsi-Aasiassa. Näin oli myös Etelä-Kaukasiassa ja Armenian ylämailla. Artashat/Artaxata (Araratin alue, Armenia) oli armenialaisen Artaxiadin kuningaskunnan pääkaupunki. Artashat/Artaxata perustettiin 180-luvulla eaa., mutta jo sitä ennen siellä oli ollut asutusta kalkoliittisella kaudella (n. 5200-3500 eaa.), varhaisella rautakaudella (n. 1200-900 eaa.) ja urartialaisella kaudella (n. 800-600 eaa.). Tämä poikkitieteellisen ja kansainvälisen tutkijaryhmän tekemä tutkimus on käännekohta maarakentamisen tutkimuksessa, koska se on yksi ensimmäistä tutkimuksista, joka löytää todisteita rakennusmateriaalien uudelleenkäytöstä savirakennuksissa ja valaisee muinaisia rakentamistekniikoita, joita on aivan liian pitkään tutkittu aivan liian vähän.