Podcasteja myytistä ja muinaisesta

Yle Areenan uudet podcast-jaksot vievät Assyrialaiseen Niniveen sekä muinaisen Lähi-idän veden mytologiaan. 

Muinainen Lähi-itä on nyt monipuolisesti esillä Ylen podcasteissa. Tiedeykkösen Riikka Suikkari ja Kadonneiden kaupunkien jäljillä -sarjan Jukka Kuosmanen haastattelevat professori Saana Svärdiä.

Tiedeykkösen uudessa jaksossa ”Pyhä vesi – muinaisissa mytologioissa vesi oli olemassa jo ennen luomista” Svärd ja professori Martti Nissinen avaavat veden roolia Mesopotamialaisessa ja raamatullisessa mytologiassa. Yhdessä luomiskertomuksessa suolainen ja makea vesi sekoittuvat, toisessa ne erotetaan, mutta molemmissa vesi on luomistyötäkin vanhempi vakio. Luomisesta siirrytään tuhoamiseen, kun tarkastellaan mytologioiden samankaltaisia vedenpaisumusmyyttejä. Entä miten veden pyhä luonne mahdollisti profetiaa? 

Kadonneiden kaupunkien jäljillä vie kuulijan asiantuntijoiden matkassa muinaisiin kaupunkeihin ympäri Välimerta. Kakkoskauden toisessa jaksossa Svärd johdattaa meidät Niniveen, Uus-Assyrian imperiumin pääkaupunkiin. Millainen oli tämä aikansa suurin kaupunki ennen tuhoaan babylonialaisten ja medialaisten käsissä? Ovatko tarinat temppeliprostituutiosta totta? ANEE:n tutkijoita kuultiin myös ensimmäisellä kaudella jaksoissa Assur ja Babylon. 

Molemmat podcastit ovat nyt saatavilla ilmaiseksi Yle Areenassa.