Ancient Mesopotamia Speaks: uusi näyttely ja kirja

Yale Babylonian Collection, kokoelma babylonialaisia esineitä, on otettu osaksi Yale Peabody -museota 2017. Uuden näyttelyn kumppaniksi on nyt julkaistu myös kirja. Kokoomateos "Ancient Mesopotamia Speaks" esittelee esinekokoelmaa ja siihen liittyvää tieteellistä tutkimusta, jolla on pitkät perinteet.

Kirjassa on myös kaksi Muinaiset Lähi-idän imperiumit -huippuyksikön jäsenten kirjoittamaa artikkelia.

Gina Konstantopoulosin artikkeli Deities, Demons and Monsters in Mesopotamia esittelee muinaisen Mesopotamian aikaisia uskomuksia myyttisistä olennoista. Jumalien ja jumalattarien ajateltiin elävän taivaissa, kun taas pahansuopien demonien uskottiin asuvan alamaailmassa tai tuonelassa maan ala- ja ulkopuolella. Maan päällä uskottiin asuvan hirviöitä, mutta niiden elinpaikat olivat sivistyneen maailman reunamilla. (Konstantopoulos 2019, p. 45.)

Saana Svärd ja Agnès Garcia-Ventura kirjoittavat yhteisöelämään liittyvistä aiheista. Naiset ja naisten asema ovat erityisen mielenkiinnon kohteena artikkelissa Women, Family Life, and Gender Roles in Ancient Mesopotamia. Artikkelissa todetaan, että muinaisessa Mesopotamiassa naisten roolit olivat moninaiset, ja että perhe-elämää ja sukupuolirooleja määrittelivät monet muutkin olosuhteet kuin vain biologinen sukupuoli. Naiseus oli monimuotoista, eivätkä naiset muodostaneet yhtenäistä ryhmää. (Garcia-Ventura & Svärd 2019, p. 97, 106).

Väliaikainen näyttely Ancient Mesopotamia Speaks: Highlights from the Yale Babylonian Collection on esillä Yale Peabody Museum of Natural History -museossa huhtikuusta 2019 kesäkuuhun 2020 asti.

Kokoomateos on ostettavissa kustantajalta Yale University Press