10 faktaa maailman vanhimmista valtakunnista

Tubettaja ja teologian tohtori Ville Mäkipelto esittelee uudessa, ANEE:n kanssa kaupallisessa yhteistyössä tehdyssä videossa muinaista Lähi-itää. Mitä tiedämme maailman vanhimmista sivilisaatioista ja miten sen tiedämme?

Videolla listataan kymmenen mielenkiintoista faktaa muinaisesta Mesopotamiasta ja Egyptistä sekä niiden tutkimuksesta ja opiskelusta Helsingissä. Kirjoitusjärjestelmästä kalenteriin ja kaivauksiin, Mäkipelto avaa ikkunan perinteikkääseen mutta vähän tunnettuun tutkimusalaan. Mitä tekemistä vakoilusatelliiteilla on asian kanssa? Entä kuka oli Sumerin prinsessa, papitar ja ensimmäinen tunnettu kirjailija, Enheduanna?

Mäkipelto haastattelee apulaisprofessori ja ANEE-huippuyksikön johtaja Saana Svärdiä, tutkijatohtori Tero Alstolaa ja alan opiskelija Caro Liikasta. Huippuyksikköön ja sen toimintaan voi perehtyä näillä sivuilla. Alan opetuksesta Helsingissä voi lukea täällä.

Jos Babylonian ja Assyrian maailma jäi kiinnostamaan, Keski-Suomen museossa on vielä 1.1.2023 asti meneillään näyttely Tutkimusmatkoja muinaiseen Lähi-itään. Nyt on myös saatavilla huippuyksikön tuottama, Saana Svärdin ja Joanna Töyräänvuoren kirjoittama yleisteos Muinaisen Lähi-idän imperiumit. Lisätietoja löytyy ja teoksen voi hankkia Gaudeamuksen sivulta.