Kouluikäisen EEG-mittaus

Kouluikäiset lapset kutsutaan seurannan viimeiseen vaiheeseen, ja mukaan kutsutaan myös uusia perheitä, joilla on koulunsa aloittaneita lapsia. 7-8-vuoden iässä lapsille toteutetaan kaksi tutkimusta: kielellisten taitojen tutkimus sekä aivosähkökäyrä-, eli EEG-mittaus. Parhaiten lapsista saadaan tietoa, jos he osallistuvat molempiin mittauksiin.

Aivosähkökäyrä- eli EEG-mittauksessa lapsen päähän asetetaan tutkimusmyssy, jossa on kiinni elektrodeja. Aivosähkökäyrä on turvallinen ja kivuton menetelmä, jota käytetään lasten tutkimisessa ympäri maailman. Mittauksen aikana lapsi istuu mittaushuoneessa pelaten tabletilla tai katsoen elokuvaa samalla kun hänelle soitetaan ääniä. Mittaus kestää 2,5–3 tuntia taukoineen, joita pidetään aina niitä toivottaessa. Tauoilla tarjoamme luvan kanssa pientä purtavaa.

Mittaukset tehdään Meilahdessa psykologian ja logopedian osastolla vanhempien suostumuksella. Menetelmä ei anna tietoa yksilöistä, ja siksi palautetta yksittäisten lasten mittauksista ei voida antaa.

Lukipupu esittelee kouluikäisen EEG-mittauksen

Seuraavaksi käydään läpi, mitä aivotutkimuksessa tapahtuu.

Tutkija tulee hakemaan sinua odotustilasta ja sitten mennään yhdessä tutkimushuoneeseen. Tutkimushuoneessa on erikoisia hattuja, monta tietokoneen näyttöä, johtoja ja pesuallas. Pöydällä odottaa sinun oma hattusi, jossa on paljon johtoja. Laitetaan se päähäsi. Sitten voidaan ottaa kuva muistoksi! 

Sen jälkeen pääset istumaan mukavalle nojatuolille ja saat valita elokuvan tai pelin tabletilta. Sillä aikaa, kun pelaat tai katsot elokuvaa, myssyn koloihin laitetaan vesiliukoista geeliä.

Sitten aloitetaan mittaus. Mittauksen aikana saat jatkaa pelaamista tai elokuvan katsomista. Samalla kaiuttimista kuuluu hassuja ääniä, joihin sinun ei tarvitse kiinnittää mitään huomiota. Kun näitä ääniä kuuluu, sinun pitäisi olla mahdollisimman liikkumatta ja ihan hiljaa. Välillä pidetään taukoa. Saat valita pillimehun ja ottaa pari keksiä. Taukojen aikana saa myös puhua.

Sitten tulikin jo valmista! Otetaan hattu pois päästä ja pyyhitään geeli hiuksista. Saat vielä palkinnon kotiin vietäväksi.