Katsomusdialogi opetuksessa

Katsomusdialogi opetuksessa -kehittämisprojekti on työskennellyt yhteistyössä Religions for Peace Suomen naisverkoston, Uskot ilman rajoja ry:n (United Religions Initiative, URI-piiri) ja dialogitoimisto KAICIID:in Fellows-ohjelman kanssa.

Olemme järjestäneet seminaareja, työpajoja ja erityisesti YK:n rauhanpäivään ja YK:n harmonian viikkoon liittyvää ohjelmaa Helsingin yliopistolla vuodesta 2014 lähtien sekä myös ohjelmaa Maailman Uskontojen Parlamentin yhteydessä. Professori Arto Kallioniemi ja väitöskirjatutkija Heidi Rautionmaa ovat tuottaneet neljä tilaisuutta ja osallistuneet puhujina Maailman Uskontojen Parlamenttiin vuonna 2015, 2018, 2021 (e-parlamentti) ja 2023 (tulossa 14.–18.8.23).

Lisäksi katsomusdialogia edistäviä tapahtumia järjestettiin useita vuosia yhteistyössä Haaga-Helia Ammattikorkeakoulun Pasilan kampuksella. Vuodesta 2021 lähtien vuosittainen YK:n teemaviikon seminaari on pidetty yhdessä myös DIAK:in ja Fokus ry:n kanssa. Perinteeksi muodostunut harmoniaviikon tilaisuus pidettiin vuonna 2021 yhdessä Helinä Rautavaara -museon kanssa.

Dialogitilaisuuksien teemat ovat liittyneet kasvatuksen ja opetuksen kehittämiskysymyksiin katsomusdialogin ja rauhankasvatuksen näkökulmista käsin. Osallistujina on ollut dialogista kiinnostuneita laajasti eri yhteiskunnan kentiltä ja toimialoilta.

Kehittämisprojekti kytkeytyy tutkimustoimintaan muun muassa kansainvälisen verkostoyhteistyön ja kenttätuntemuksen kautta.