Käyttäytymismuutokset saattavat olla kuitenkin hyvin hienovaraisia tai epätavallisia, ettei niitä osata välttämättät liittää kipuun tai sairauteen.
Kun hoidetaan arkoja eläimiä tai suuria eläinmääriä kerralla, teknisistä sovelluksista on apua hoitoa tarvitsevien eläinten tunnistamiseen.
Eläimen kipu ja sairaustila pitää osatat tunnistaa, sen hoito pitää kokea tärkeäksi ja on oltava hoitokeinoja, joilla sairaus- ja kiputiloja hoidetaan ja lievitetään. Ihmisten asenteet ja tieto hoidontarpeesta ovat keskeisiä eläimen hyvinvoinnille.
Alla linkkejä eräisiin tutkimusryhmässämme tehtäviin tutkimusaiheisiin.
Suomessa kastroidaan vuosittain noin 2500 poroa, joista lähes kaikki ilman kivunlievitystä. Kastroidut ovat useimmiten siitostyönsä tehneitä n. viisivuotiaita porohirvaita, jotka kastroidaan lopputalven erotusten yhteydessä, jotta ne ovat härkinä säyseämpiä käsitellä ja selviävät paremmin seuraavan syksyn kiimakaudesta loukkaantumatta ja laihtumatta rajusti. Myös nuorempia hirvaita sekä omaan käyttöön tulevia teurasporoja sekä kilpa- ja matkailuporoja kastroidaan. Poroilta puuttuvat kastraatiokipua koskevat tutkimukset kokonaan, vaikka toimenpide on ilman oikeaa lääkitystä kivulias. Puolivillin tuotantoeläimen lääkitsemisessä on haasteensa, ja sen vuoksi perustutkimus on tarpeen.
Suomessa syntyy vuosittain noin 300 000 vasikkaa, joista valtaosa nupoutetaan (sarvenaiheet tuhotaan) ennen neljän viikon ikää kuumapolttoa käyttämällä. Enemmistö suomalaisista tuottajista kutsuu eläinlääkärin lääkitsemään nupoutettavat vasikkansa.
Nupoutukseen liittyvää kivunlievitystä olisi toimenpiteen aikana ja sen jälkeen edelleen tehostettava vasikoiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi sekä toimenpiteen eettisen hyväksyttävyyden vuoksi. Tulehduskipulääkkeiden ja paikallispuudutuksen vaikutusta nupoutettavien vasikoiden hyvinvointiin on jo jonkin verran selvitetty, tulehduskipulääkekuurin riittävää kestoa on selvitettävä lisää ja erilaisten rauhoiteaineyhdistelmien vaikutus nupoutettavien vasikoiden terveyteen ja hyvinvointiin on lähes tutkimaton kenttä.
Suomessa kastroidaan vuosittain noin miljoona karjuporsasta. Kastroinnilla ehkäistään sianlihaan kehittymistä karjunhajua, jota osa kuluttajista pitää epämiellyttävänä. Uusi eläinten hyvinvointilaki astui voimaan vuonna 2024. Kirurgisesta kastraatiosta luovutaan asteittain uuden lain myötä ja se tulee kokonaan kielletyksi vuoden 2035 alusta. Siirtymäaikana porsaiden kirurgisen kastraation yhteydessä on käytettävä kipulääkitystä ja vuodesta 2027 paikallispuudutusta.
Paikallispuudutuksen käyttöönotto merkitsee, että kastrointityö on tarpeen suunnitella ja toteuttaa uudella tavalla. Porsaille tehdään kaksi erillistä toimenpidettä, joten niitä joudutaan käsittelemään kaksi kertaa entisen yhden kerran sijaan. Lisäksi puudutuksen teho on varmistettava kastroimalla porsaat puudutusaineen vaikuttamisajan puitteissa. Paikallispuudutteen antamiseen liittyy myös useita hygieniaan ja lääkkeiden käsittelyyn liittyviä seikkoja, joita on selvitettävä.