Taide asemalla

Hyytiälän metsäaseman ympäristössä on kokoelma taideteoksia.

Kyseessä on ääni-, ympäristö-, video-,tekstiili- ja käsitetaidetta sisältävän näyttely Periferia - Metsätaiteellinen asema, jonka on kuratoinut Ulla Taipale. Näyttely on toteutettu Ilmakehätieteiden keskus INARin Ilmastopyörre-taideohjelman puitteissa.

Teokset liittyvät asemalla tehtävään luonnontieteelliseen huippututkimukseen tai yli satavuotiasta metsäasemaa ympäröivään luontoon. Näyttelyyn osallistuvat äänitaiteilijat Band of Weeds, kuvataiteilija Terike Haapoja, mediataiteilija Agnes Meyer-Brandis, arkkitehti Juhani Pallasmaa, tekstiilitaiteilija Kustaa Saksi, IC-98 ja työryhmä, sekä luonnonsuojeluyhdistys Villi Vyöhyke ry.

 

Teokset ovat paikkasidonnaisia, monitaiteellisia ja niitä yhdistää tutkimuksellisuus. Ne on rakennettu maastoon tai ripustettu rakennuksiin pysyvästi. Kustaa Saksin ja Agnes Meyer-Brandiksen teokset ripustetaan myöhemmin ja ne avataan osaksi näyttelyä viimeistään keväällä 2024.

Hyytiälän metsäasema sijaitsee karttaluokituksen mukaan keskellä suomalaista maaseutua. Periferinen sijainti mahdollistaa: antaa tilaa, aikaa ja vapautta tutkia, tarkkailla ja syventyä. Luonnon ja taiteen yhdistelmän elämyksellisyyden lisäksi näyttelykokonaisuus luo kokemuksien kautta ymmärrystä siitä missä ja miten ilmastoon ja metsiin liittyvää tutkimusta tehdään. Se auttaa hahmottamaan sekä tieteellisen että taiteellisen työn pitkäjänteistä ja tutkimuksellista luonnetta kulissien takana.

Näyttelyn päärahoittaja on Alfred Kordelinin säätiö, joka myönsi hankkeelle ”Suuret kulttuurihankkeet” -rahoituksen vuonna 2021.