Historia
Hyytiälän asema on toiminut yliopistollisen metsäopetuksen vireänä tukikohtana jo yli 100 vuoden ajan.
Hyytiälän historiaa lyhyesti

1907: korkein metsäopetus siirrettiin Evon metsäopistosta Suomen keisarilliseen Aleksanterin yliopistoon
1910: Suomen senaatti luovutti huhtikuussa Hyytiälän alueen valtion maat metsäylioppilaiden harjoitusalueeksi ja toukokuussa ensimmäiset metsäylioppilaat saapuivat Hyytiälään. Majoitus järjestettiin aluksi lähitaloista mm. Kallenaution kestikievarista
1911-12: vanhan pihapiirin rakennukset valmistuivat
1935: muistokuusikko istutettiin Hyytiälän 25-vuotisjuhlien kunniaksi
1948: Hyytiälä liittyi sähköverkkoon
1959: Instituutti - opetus-, toimisto- ja laboratoriorakennus valmistui
1977: ympärivuotisen käytön mahdollistavat A-, B- ja C-talot sekä konehallit valmistuivat
1995: SMEAR II-asema valmistui
2010: asema siirtyi osaksi Helsingin yliopiston Metsätieteiden laitosta
2018: asema siirtyi osaksi Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan infrastruktuuriyksiköitä
2023: uudet majoitus- ja ruokalarakennukset valmistuvat A-, B- ja C-talojen tilalle

Kulttuuriperintö

Hyytiälän historialliset rakennukset ovat Museoviraston suojelemia, ja merkittävä osa kansallista kulttuuriperintöä. Rakennukset ovat toimineet koko ajan alkuperäisessä tehtävässään.

Vanhan pihapiirin rakennustyöt aloitettiin syksyllä 1911. Alueelle nousi suuri metsäylioppilaiden majoitusrakennus, isolla ruokasalilla varustettu keittiörakennus, talonmiehen asunto sekä pari varasto- ja huoltorakennusta. Keskipihan vellikello ei kuulunut arkkitehtien Ernst Theodor Granstedt ja Carl Ricardo Björnberg alkuperäiseen suunnitelmaan vaan lisättiin aseman esihenkilön A. Benjamin Helanderin ehdotuksesta. Rakennukset edustavat kansallisromanttista tyyliä.

Kuvagalleria alkuvuosikymmeniltä n. 1920-1950