Opiskele arkeologiaa

Opetusportfoliomme koostuu arkeologian kursseista kulttuurien tutkimuksen kandiohjelmassa ja kulttuuriperinnön maisteriohjelmassa.

Lisäksi opetamme arkeologian jatko-opintoihin kuuluvaa tutkijaseminaaria. Opetuksemme temaattinen sisältö kattaa arkeologian teorian ja metodit, sekä käytännönläheisemmän labra- ja kenttätyön ja erikoistuneemman opetuksen, kuten ympäristö- ja luonnontieteellisen arkeologian. Opetuksemme on tiimivetoista, tieteidenvälistä ja viimeisimpään tutkimukseen perustuvaa aina kuin mahdollista.

Oletko kiinnostunut arkeologian kurssitarjonnasta Helsingin yliopistossa? Katso kurssilistaus alempaa tältä sivulta tai SISU-järjestelmästä syöttämällä termit ”arkeologia”, ”archaeology” tai ”arkeologi” hakukentään.

Opiskelijaksi

Opiskelijana oppiaineessamme Helsingin yliopistossa tulet saavuttamaan kaiken tiedon, jota tarvitset tulevaisuudessa työskennellessäsi arkeologina. Sinun on mahdollista osallistua monipuolisille kursseille ja ensimmäisen vuoden opiskelijana osallistut myös opintokaivauksille ja opit käytännön tekniikat, joita arkeologisessa kenttätyössä tarvitaan. 

Oppiaineena arkeologia voidaan yhdistää melkein mihin tahansa toiseen oppiaineeseen luonnontieteistä geologiaan, taidehistoriaan, uskontotieteeseen ja lähes mihin tahansa näiden ulkopuolella. Viiden vuoden opinto-ohjelmassamme tulet löytämään oman kiinnostuksesi mukaisen erityisalan ja saavutat kattavan ja tasapainoisen tietämyksen sekä teoreettisessa- että kenttäarkeologiassa. Helsingin yliopiston arkeologian opiskelijana sinulla on yksinoikeus osallistua kenttätyöprojekteihimme Suomessa ja ulkomaille. Aiempina vuosina ulkomaille sijoittuvia kenttätöitä on tehty Romaniassa, Bulgariassa, Jordaniassa, Venäjällä, Etelä-Amerikassa, sekä muissa paikoissa ympäri maailman. 

Voit hakea arkeologian opiskelijaksi vuosittaisessa yhteishaussa. Voit valita arkeologian pääaineeksesi, kun sinut on valittu opiskelijaksi kulttuurien tutkimuksen ohjelmaan. 

Oletko kiinnostunut saamaan lisätietoja opinto-ohjelmastamme tai kenttätyöprojekteistamme? Mene Instagram- tai Facebook-sivuillemme!

Liity ainejärjestöömme!

Fibula ry on arkeologian ainejärjestö Helsingin yliopistossa. Fibula edistää arkeologian opiskelijoiden etuja, sekä toimii linkkinä opiskelijoiden ja arkeologian osaston henkilökunnan välillä. Fibula järjestää monia hauskoja ja mielenkiintoisia tapahtumia, kuten työelämäpaneeleja, elokuvailtoja, yhdessä opiskelua, urheilutapahtumia, piknikkejä, peli-iltoja ja paljon muuta! Fibula järjestää myös arkeologiaan liittyviä ekskursioita Suomessa ja ulkomailla. Toimintamme perusta on ainutlaatuisten kokemusten järjestäminen jäsenillemme, opiskelijoiden auttaminen opinnoissan ja yhteyksien luominen opiskelijoiden, henkilökunnan sekä alumnien välillä. 

Fibulan hallituksen jäsenet vastaavat mielellään kaikkiin kysymyksiin, jotka liittyvät arkeologiaan Helsingin yliopistossa! Löydät nettisivumme täältä, ja voit lähettää meille viestiä osoitteessa fibula-hallitus(at)helsinki.fi. 

Löydät lisää tietoa myös Instragramista ja Facebookista! 

Opetus 2021-22

Alta löydät listan kursseista lukuvuodelle 2021-22 suunnitelluista kursseista. Kurssilista on järjestetty opetusperiodien mukaan ja päivitetty 1.9.2021. Opetukseen saattaa tulla muutoksia lukuvuoden aikana.

Course title Period Code Level Language Teacher(s)
Arkeologian perusteet / Introduction to Archaeology I KUKA-AR211 BA Finnish/English Mika Lavento, Volker Heyd, Kristin Ilves, Eeva-Maria Viitanen
Arkeologinen dokumentointi / Archaeological Documentation I-II KUKA-AR217 BA Finnish

Tuuli Heinonen, Johanna Roiha

Arkeologiset kenttätyömenetelmät / Archaeological Field Work Methods I-II KUKA-AR219 BA Finnish/English

Tuuli Heinonen, Kristin Ilves

Proseminaari / Proseminar I-IV KUKA-AR225 BA Finnish Antti Lahelma
Seminaari / Seminar I-IV KUMA-AR318 MA Finnish Mika Lavento
Arkeologiset analyysimenetelmät / Archaeological Analysis Methods II KUKA-AR213 BA FInnish/English Mika Lavento and others
Eläinbioarkeologia kivikaudelta nykypäivään II KUMA-AR503 MA Finnish

Kristiina Mannermaa, Tuija Kirkinen

Human - Environment Interactions in Maritime Spaces II KUMA-AR511 MA English Kristin Ilves, Veronica Walker Vadillo
Issues in Maritime Archaeology - Past and Present: PART 1 II KUMA-AR512 MA English Kristin Ilves
Material culture of the ancient Near East II-III KUMA-AR311a/b MA English Marta Lorenzon, Saana Svärd and others
Arkeologiset aineistot  / Archaeological Data III KUKA-AR215 BA Finnish Antti Lahelma and others
The Prehistory of Europe III KUMA-AR311a MA English Volker Heyd
Archaeological survey / Arkeologinen inventointi III-IV KUMA-AR315 MA Finnish Tuuli Heinonen, 

Johanna Roiha, Antti Lahelma, Elisabeth Holmqvist

Kaivausprojekti / Excavation project III-IV KUMA-AR316 MA Finnish Tuuli Heinonen
Archaeology international IV KUMA-AR311b MA English Kristin Ilves and others
Spatial Analysis and Data Exploration in History and Archaeology IV KUMA-AR311a/b MA English Eljas Oksanen
Opetuskaivaus / Training Excavation August, exact dates tbc KUKA-AR220 BA Finnish/English Kristin Ilves, Tuuli Heinonen, Antti Lahelma, Elisabeth Holmqvist
Vinkkejä ja ohjeita

Suurin osa arkeologian kursseista on mahdollista suorittaa haluamassasi järjestyksessä, mutta on muutamia suuntaviivoja, jotka on syytä huomioida: 

  • Aloita opintosi peruskursseilta (”Arkeologian perusteet”, ”Suomen ja lähialuiden arkeologia” ja ehkäpä ”Arkeologiset aineistot”) 
  • Opetuskaivaus tulee suorittaa ennen osallistumista ”Arkeologinen dokumentointi” ja ”Arkeologiset kenttätyömenetelmät” -kursseille. Hyvä ajankohta opetuskaivaukseen osallistumiselle on opintojen ensimmäinen vuoden lopussa. 
  • Proseminaarin suorittamista suositellaan kolmantena opintovuonna. ”Arkeologian teoria” tulisi suorittaa ennen proseminaaria tai samaan aikaan sen kanssa. 
  • Monia maisteritason kursseja on mahdollista suorittaa jo kandiopintojen aikana, mutta jotkut niistä saattavat olla haasteellisia, jos et ole suorittanut arkeologian peruskursseja. Monet temaattiset/valinnaiset kurssit järjestetään ainoastaan kerran, tai hyvin harvoin, joten uutta mahdollisuutta suorittaa kurssia ei välttämättä tule vastaan lähitulevaisuudessa. Maisteritason kurssit, kuten ”Arkeologinen inventointi”, ”Kaivausprojekti” ja erityisesti seminaari tulisi kuitenkin suorittaa vasta kandiopintojen jälkeen. 
  • Osa kursseista, kuten ”Arkeologian teoria” järjestetään joka toinen vuosi. Voit suorittaa kurssin myös kirjatenttinä, jos sitä ei järjestetä kuluvana lukuvuonna tai et saa sitä muuten mahtumaan opiskeluaikatauluusi. Tarkista myös avoimessa yliopistossa järjestettävät kurssit – näillä kursseilla on ilmainen kiintiö arkeologian opiskelijoille. Helsingin kesäyliopisto järjestää myös arkeologian kursseja, mutta niihin osallistuminen on maksulista. 
  • Kultturien tutkimuksen kandiohjelman (KUKA) ja kulttuuriperinnön maisteriohjelman (KUMA) lisäksi arkeologian järjestetetään välillä myös muissa kandi- ja maisteriohjelmissa, jopa muissa tiedekunnissa. Katso kurssitarjontaa esimerkiksi eksegetiikassa (Teologisessa tiedekunnassa), muinaisen Lähi-idän tutkimuksessa (kielten kandiohjemassa) ja antiikin tutkimuksessa (KUKA). Käytä SISUssa hakusanoja, kuten ”materiaalinen kulttuuri”, ”esihistoria” jne. ja voit löytää yllättävän monia kursseja, jotka ovat erittäin hyödyllisiä arkeologeille.