Lähdeluettelo - Ruokaa kaikille

Källor & forskningslitteratur - Mat till alla
Food for All – Sources & research literature

Muistiinpanot Ruoan moraalipsykologia -webinaarista, 2024. Museon hallussa.

Halonen, Kaisa: Kristinusko ohjaa miettimään mitä syö – mutta miksi ruokakeskustelu repeää helposti riidaksi? Kirkko ja kaupunki, 12.02.2024. , viitattu 15.5.2024.

Hautamäki, Terhi: Kaura oli hevosten rehua, kunnes Merja Scharlin alkoi hapattaa sitä. Yliopisto-lehti, 22.2.2021. , viitattu 15.5.2024.

Heikkilä, Mari: Tulevaisuuden jugurtti voi sisältää puuta. Kuluttaja 24.2.2021.  , viitattu 12.3.2024. 

Helsingin yliopiston maatalousmuseo. Yliopisto: Helsingin yliopiston tiedotuslehti 21.9.1977.

Karhunen, Maiju & Tervoja, Pia: Professori kannustaa meijereitä ottamaan valikoimiinsa nykyistä tuoreempaa maitoa.Savon Sanomat 31.5.2015., viitattu 19.02.2024.

Lappalainen, Elina: Tajuttomina kohti kuolemaa. Helsingin Sanomat, 28.3.2011. , viitattu 15.5.2024. 

Maunuksela, Arja: Nyhtökauran äiti valvoo öitä kestävämmän ruokajärjestelmän vuoksi ja tahtoo opiskelijatkin ratkomaan yhteiskunnan isoja ongelmia. Yliopisto-lehti, 13.3.2023. , viitattu 29.2.2024.

Mustonen, Riitta: Paulig lopetti palkintoja niittäneen nyhtökauran valmistuksen – Valio ei voi luvata jatkoa tuotteille. Maaseudun tulevaisuus, 31.8.2022., viitattu 15.5.2024.

Muurinen, Heta: Norovirus kaataa kansaa. Yliopisto-lehti 25.4.2014. , viitattu 15.5.2024.

Perko, Touko: Tohtori Walter Ehrström - maitohygienian isä. Turun Sanomat 17.04.2008., viitattu 1.3.2024.

Pohjanpalo, Virve: Härkäpavusta syntyi härtelö. Yliopisto-lehti 5.9.2018. , viitattu 12.3.2024. 

Prof. Tigerstedt hukkunut purjehdusmatkallaan? Laatokka 24.7.1930. , viitattu 10.5.2024.

Agnes Sjöberg - Euroopan ensimmäinen naiseläinlääkäri 1888–1964. Tiedenaisia-sivusto, 2000. , viitattu 28.2.2024 

Alitalo, Ilkka: Paatsama, Saki. Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. Studia Biographica 4. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1997. , viitattu 6.2.2024.  

Ahlström, Antti: Roine, Paavo. Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. Studia Biographica 4. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1997. , viitattu 15.5.2024.

Anderson, Karly N & al.: History and best practices of captive bolt euthanasia for swine. Translational Animal Science, Volume 6, Issue 2, April 2022, txac065, , viitattu 30.11.2023.  

Arminen, Laura: Vedinkaston käyttö lehmän utaretulehduksen ehkäisyssä. Kirjallisuuskatsaus ja selvitys Suomen markkinoilla olevista aineista. Eläinlääketieteen lisensiaatintutkielma, Helsingin yliopisto, kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osasto, eläinlääketieteellinen tiedekunta, 2010. , viitattu 7.5.2024.

Autio, Veli-Matti: Tigerstedt, Carl. Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. Studia Biographica 4. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. , viitattu 7.5.2024.

Billen, Gilles: How industrial agriculture is disturbing the nitrogen cycle and undermining conditions for life on Earth. The Conversation 3.1.2024. , viitattu 15.5.2024.

von Bonsdorff, Carl-Henrik: Mikrobit ja elintarviketurvallisuus. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim, 2009; 125(6): 696–7. , viitattu 6.5.2024.

Castrén, W.: Maidon tarkastuksesta. Finsk veterinär tidskrift, 1909, nro 2. , viitattu 7.5.2024.

Eläinlääkispodi. Podcast-sarja 2021., viitattu 13.2.2024. 

Eläinlääkärit. Joka päivä. Suomen eläinlääkäriliitto 2017. , viitattu 6.3.2024.  

Friman, Terhi: Nimityksiä. Julkaisussa Merkityksellinen työ tuo ilon, Kehittyvä Elintarvike, 5.5.2023. , viitattu 29.2.2024.

Grotenfelt, Gösta: Vanhanaikainen suomalainen maitotalous. Otava, 1916. , viitattu 7.5.2024.

Hakkarainen, Susanna: Viikin homeinen kokoelma haltuun. Suomen maatalousmuseo Sarka, Orastaa-blogi, 12.04.2017. , viitattu 10.5.2024. 

Hannukkala, Asko; Rahko, Juhani & Valkonen, Jari: Perunan virukset. , viitattu 7.5.2024.

Hatakka, Sampsa: Kuivatun viljan varastoinnin maa. Tekniikan Waiheita, 2019, 37(2), 5–31. , viitattu 6.5.2024.

Hatakka, Sampsa: Pohjoista huoltovarmuutta: Kruunun makasiinijärjestelmän toiminta Suomessa Viaporin rakennuskauden aikana 1747–1756. Helsingin yliopisto, 2019. , viitattu 6.5.2024.

Heikkilä, Markku: Boije af Gennäs, Constantin. Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. Studia Biographica 4. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1997., viitattu 21.12.2023.

Helminen, Katri: Suomen ensimmäinen eläinklinikka. Julkaisussa Eläinlääkäriyhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja. Suomen Eläinlääkärilehti, 2017, 123 (2), 81. , viitattu 05.02.2024. 

Helminen, Katri: Rainer Stenius hallitsi koko eläinlääkinnän kenttää. Suomen eläinlääkärilehti, 2017, 123, (6), 335. , viitattu 2.2.2024. 

Helsingin yliopisto: Suomalainen nobelisti sai vihdoin oman bakteerilajinsa. , viitattu 25.3.2024.

Helsingin ylipisto, Eläinlääketieteellinen tiedekunta: Elintarvikehygienia ja ympäristöterveys. , viitattu 6.5.2024.

Helsingin ylipisto, Eläinlääketieteellinen tiedekunta: Eläinlääketieteellinen tiedekunta 20 vuotta 2015.  , viitattu 5.2.2024.

Helsingin yliopisto, Helsingin Innovaatiopalvelut: Myshroomin sieniproteiini korvaa lihaproteiinia maukkaasti ja laadukkaasti. , viitattu 7.2.2024.

Holm, Ruurik; Poutanen, Petro & Ståhle, Pirjo: Mikä tekee dialogin: Dialogisen vuorovaikutuksen tunnuspiirteet ja edellytykset. Sitra 26.11.2018. , viitattu 29.2.2024.   

Huhtakangas, Pirjo: Kasvisruokien hyvän maun kehittäjä. Kehittyvä Elintarvike 10.1.2022. , viitattu 29.2.2024.

Hörö. Sukuposti-portaali., viitattu 6.3.2024. 

Ihamuotila, Risto: Virtanen, Artturi Ilmari. Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. Studia Biographica 4. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1997. , viitattu 15.5.2024.

Jacklin, W. E.: A. P. V. -lämmönvaihtaja hollantilaisessa juustomeijerissä. Karjantuote: maitotaloudellinen aikakauslehti, 31.05.1929, nro 11. , viitattu 7.5.2024.

Juustojen historiaa – vieraana Matti Harju. Virtasen taloushistoria, Yle Areena, 5.2.2024. , viitattu 7.5.2024.

Kaarlenkaski, Taija: ’Octav lypsää kuin elävä vasikka’: Monilajinen toimijuus ja sukupuoli lypsykoneen käyttöönotossa 1950–1970-luvuilla. Julkaisussa Räsänen, Tuomas; Schuurman, Nora & Bläuer, Auli: Kanssakulkijat: monilajisten kohtaamisten jäljillä. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2020, 1464, 208–233. , viitattu 7.5.2024.

Kallio, Henna-Leena; Meling, Jussi & Tuunanen, Antti: Tässäkö maailman ruokatuotannon pelastaja? Suomalaistutkijat taikovat proteiinia ilmasta sähkön avulla – näin se tapahtuu. Yle 11.12.2019., viitattu 12.3.2024. 

Karjalainen, R.: Professori Eeva Tapio 60-vuotias. Agricultural and Food Science, 1987, 59 (3), 149–151. , viitattu 15.5.2024.    

Karppanen, Heikki: Suolat ja verenpaine. Julkaisussa Duodecim 1989, 105(16), 1363–1372. , viitattu 15.5.2024.

Kaseiini: , viitattu 2.2.2024.

Katila, Terttu: Kotieläinten lisääntymistieteen ja ambulatorisen klinikan opetus alkoi 60 vuotta sitten: Osa 1. Suomen eläinlääkärilehti 2019, 125(9), 582–587.  , viitattu 6.5.2024.

Katila, Terttu: Kotieläinten lisääntymistieteen ja ambulatorisen klinikan opetus alkoi 60 vuotta sitten: Osa 2. Suomen eläinlääkärilehti 2020, 126(2), 94–99. , viitattu 6.5.2024.

Kivimäki, Antti: Nyhtökauran kehittäjä Reetta Kivelä: ”Innovaatioita ei synny, jos mikään ei huoleta”. Helsingin yliopisto, 22.3.2018. . Viitattu 15.5.2024. 

Korkeala, Hannu; Lindström, Miia: Ruoan kautta tarttuvat bakteeritaudit. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim, 2009; 125(6): 674–683. , viitattu 6.5.2024.

Lankinen, Pauliina; Savin, Antti; Timonen, Sari: Maidon juoksuttaminen juustoksi ja laktoosin pilkkominen entsyymien avulla. Helsingin yliopisto, Mikrobiologian ja biotekniikan osasto, Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos. , viitattu 2.2.2024.

Leg4life: Tietoa hankkeesta. , viitattu 7.2.2024.  

Leikola, Anto: Robert Tigerstedt B Fysiologian viimeinen yleisnero. Tieteessä tapahtuu15:7, Tieteellisten seurain valtuuskunta, 1997. , viitattu 7.5.2024.

Luonnonvarakeskus: Perunan vitsaukset. , viitattu 2.2.2024.

Luonnonvarakeskus, Ravintotase. , viitattu 13.11.2023.

MILKWORKS-hanke: Maito meijerissä- Lämpökäsittelyt. Hämeen ammatti-instituutti. , viitattu 2.2.2024.

Munanvalkuaista solumaatalouden keinoin: Onego Bio spinnasi VTT:ltä ja keräsi 10 miljoonan euron rahoituksen biovalkuaisen kaupallistamiseen. VTT 22.02.2022. , viitattu 12.3.2024.

Mäkelä-Alitalo, Anneli: Sjöberg, Agnes. Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. Studia Biographica 4. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1997. , viitattu 2.2.2024.

Mäkinen, Riitta: Grotenfelt, Gösta. Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. Studia Biographica 4. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. , viitattu 10.5.2024.

O. A. (nimimerkki): Kanojen talvimuninta. Emäntälehti: Martta-yhdistyksen äänenkannattaja, 01.02.1929, nro 2. , viitattu 7.5.2024. 

Onego Bio: Kananmunanvalkuaista fermentoimalla – ilman kanoja. VTT 17.11.2023. , viitattu 12.3.2024.

Oriola: Kotimainen Pansuola. , viitattu 25.3.2024.  

Orrenmaa, Anssi: Monen taistelun nainen – Agnes Sjöberg oli Euroopan ensimmäinen naispuolinen eläinlääkäri. Seura, 27.12.2020. , viitattu 2.2.2024. 

Oulun ylipisto: Biokemia. , viitattu 15.5.2024. 

Pahikkala, Noora: Monimuotoisuutta peltoon viljojen vanhoilla kauppalajikkeilla. Hämeen ammattikorkeakoulu, ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyö, maaseutuelinkeinojen koulutusohjelma, 2022. , viitattu 15.5.2024.

Palva, Ossi: Lypsyn nopeudesta, jälkimaidon määrästä ja maidon puhtaudesta sekä lypsetyn maitomäärän suhteesta niihin: Lypsykilpailujen tuloksiin perustuva tilastollinen tutkimus käsinlypsystä. Agricultural and Food Science, 1948, 20 (4), 126–142. , viitattu 15.5.2024.

Parkkari, Anna: Vuoden eläinlääkäri 2006: Elintarvikehygienian professori Hannu Korkeala. Elintarvike- ja ympäristöhygienian laitoksen tutkimusryhmät. Suomen eläinlääkärilehti 2006, 112(5). , viitattu 6.5.2024.

Pelli, Petja: Suomalaisyritys tekee ruokaa luonnonlakeja uhmaavalla tavalla. Helsingin Sanomat 20.11.2023. , viitattu 12.3.2024.

Pellinen, Johanna; Toivanen, Kati: Suomen menestystarina miltei ruokamyrkyttömäksi turvasatamaksi. Unifi, 2019. , viitattu 6.5.2024.

Rautavirta, Kaija: Ravitsevaa Ruokaa Huokeaan Hintaan – Carl Tigerstedt Suomalaisen Kansanravitsemuksen Edistäjänä. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti, 57:4, 2020. , viitattu 7.5.2024.

Riley, Gillian: Food in Art: From Prehistory to the Renaissance. Reaktion Books, Limited, 2015. , viitattu 7.5.2024.  

Ruokavirasto: Liha. , viitattu 28.2.2024.

Ruokavirasto: Listeria monocytogenes. , viitattu 28.2.2024.

Ruokavirasto: Lopetus- ja teurastusmenetelmät. , viitattu 30.11.2023. 

Ruokavirasto: Ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteereja. , viitattu 6.5.2024.

Ruokavirasto: Salmonellavalvontaohjelma elintarvikkeissa. 
, viitattu 6.5.2024.

Ruonaniemi, Antti: Vanha ruislajike pelastui riihestä löytyneiden seitsemän jyvän ansiosta – maatiaisviljat tuovat maun takaisin ruisleipään ja kaurapuuroon. Yle 14.7.2018. , viitattu 6.5.2024.

Ruottu, Heidi: Flavonoidien terveysvaikutukset. , viitattu 6.5.2024. 

Sahari, Aaro; Matala Saara: Small nation, big ships winter navigation and technological nationalism in a peripheral country, 1878–1978. History and Technology, 33:2, 2017, 220–48. , viitattu 6.5.2024.

Sahari, Aaro; Matala Saara: Of a titan, winds and power: Transnational development of the icebreaker, 1890–1954. International Journal of Maritime History, 33:4, 2021, 722–47. , viitattu 6.5.2024.

Schildt, Mari: Ilman Merja Scharlinin sinnikkyyttä kaurabuumi olisi voinut jäädä syntymättä – hän kehitti Yosa-tuotteet. Yhteishyvä, 10.7.2019, muokattu 19.1.2023., viitattu 7.5.2024.

Segal, Sam; Alen, Klara: Dutch and Flemish Flower Pieces (2 Vols in Case): Paintings, Drawings and Prints up to the Nineteenth Century. BRILL, 2020. , viitattu 7.5.2024. 

Sika. Suomen sianjalostusyhdistyksen tiedonantoja, 01.11.1938, nro 55. , viitattu 7.5.2024.

Stoddard, F. L.; Hovinen, S. & M. Kontturi, M.: Legumes in Finnish Agriculture: History, Present Status and Future Prospects. Julkaisussa Agricultural and Food Science 18, no. 3–4 (2009): 191-205. , viitattu 15.5.2024.

Stoddard, Frederick: Legumes in Finland and the world. Esitelmäaineisto, 29.10.2020. , viitattu 10.11.2023.

Suomen Siipikarjaliitto ry: Kanajalosteet. , viitattu 18.1.2024.

Suomen Siipikarjaliitto ry: Salmonellavalvonta. , viitattu 6.5.2024.

Tate: Still life. , viitattu 7.5.2024. 

Tilastokeskus: Finland among the best in the world. , viitattu 23.2.2024.

Toivonen, Janne: Ravintotieteilijät raapivat päätään, kun kansa syö mitä haluaa – mutta parannamme koko ajan, ja 2020-luvulla DASH:in pitäisi kuulua kaikkien arkeen. Yle.fi, 20.4.2019., viitattu 15.5.2024. 

Uusi A. P. V. -levypastööri. Karjantuote: maitotaloudellinen aikakauslehti, 16.02.1934, nro 4. , viitattu 7.5.2024.

Vauto, Linda: Miten maidon prosessointi vaikuttaa sen ravitsemuksellisiin ominaisuuksiin? Elintarvikkeiden prosessointi ja ravitsemus -blogi, 2023. , viitattu 2.2.2024.

Victoria Media: Euroopan vanhin maitohappobakteeribrändi Valio Gefilus® täyttää 25 vuotta. Maku & Aisti, 13.3.2015. , viitattu 21.3.2024.

Vuento, Risto: Kampylobakteerin, salmonellan, shigellan ja EHEC-bakteerin aiheuttamat suolistotulehdukset. Lääkärikirja Duodecim, Terveyskirjasto, 27.2.2024. , viitattu 15.5.2024.

Vuento, Risto: Norovirus. Lääkärikirja Duodecim, Terveyskirjasto, 31.1.2024. , viitattu 15.5.2024.

Vuento, Risto: Ruokamyrkytys. Lääkärikirja Duodecim, Terveyskirjasto, 8.10.2020. , viitattu 15.5.2024.

Väisänen, Riitta: Suomessa kehitettiin proteiini, jolla voi korvata lihan ja kananmunan – vasta yksi maa antanut myyntiluvan. Yle 22.1.2024. , viitattu 12.3.2024. 

Ziarati, Mina & al.: Zoonotic Diseases of Fish and Their Prevention and Control. The Veterinary quarterly 42:1, 95–11, 2022. , viitattu 6.5.2024.

Erhola, Aimo: Emmentalia suomalaisittain: suomalaisen emmentaljuuston valmistuksen kehitysvaiheet. Hankkija, 1982.

Gisolfi, Monica R.: The Takeover: Chicken Farming and the Roots of American Agribusiness. The University of Georgia Press, 2017. 

Huhtanen, Pekka: Suomenkarjan kokonaistaloudellisuus muihin rotuihin verrattuna. Maatalouden tutkimuskeskus, Kotieläinjalostuslaitos, 1982.

Impelluso, L.: Nature and its symbols. J. Paul Getty Museum, 2004.   

Jalava, Marja: Lihansyönnin edistäminen Suomessa 1900-luvun alkupuolella. Julkaisussa Kaarlenkaski, T., Latva, O. & Hakala, O.: Tunteva tuote: kuinka eläimistä tuli osa teollista tuotantoa? Vastapaino, 2022.   

Karemaa, Outi & Mäkelä-Alitalo, Anneli: Vanhan Tieteenalan Nuori Korkeakoulu: Eläinlääketieteellinen Korkeakoulu 1945–1995. Eläinlääketieteellinen korkeakoulu, 1995.

Korhonen, Teppo: Suomalaisen Maatalousmuseotoiminnan Historiaa. Julkaisussa Laari: Suomen Maatalousmuseon Vuosikirja 2006, 15–30.

Korhonen, Teppo; Seppänen, Ilkka & Vuorikoski, Pia: Eläinten veistäjä: Anton Ravander-Rauas ja Suomen eläinveistotaiteen huiput. Kustannusosakeyhtiö Maahenki, 2017.

Kylli, Ritva: Suomen ruokahistoria: suolalihasta sushiin. Gaudeamus, 2021. 

Lappalainen, Mirkka: Jumalan vihan ruoska: suuri nälänhätä Suomessa 1695–1697. Siltala, 2012. 

Luther, Annika: Rukiin viljava historia. Kustantamo S&S, 2022. 

Niinivaara, Fritz P.: Kuinka makkarasta tuli salonkikelpoinen. Makkaratohtorin elämäntyö. F.P. Niinivaara, 2006. 

Paloheimo, Lauri: Kotieläinhoidon perusteita. Gummerus, 1947. 

Perko, Touko: Kalevankadun Akatemia: Säätiö - A. I. Virtanen - Ravitsemus. Ravitsemuksen Tutkimussäätiö, 2009.

Pulkkinen, Marjatta (toim.): Vanhaa Räyrinkiä. Räyrinki-seura, 1994.

Rislakki, Veikko: Trikiinitarkastuksen opas. Vammalan Kirjapaino, 1959. 

Sahari, Aaro: Kalastajat teollisen murroksen väliinputoajina: Kymijoen ympäristönsuojelun pitkä syntyprosessi 1871–1971. Julkaisussa Museovirasto & al.: Merihistorian rajapintoja, Nautica Fennica 2009–2010. Suomen merimuseo, 2010. 

Stokstad, Marilyn; Cothren, Miachel W.: Art history. Boston, Pearson, 2013. 

Storå, Nils: Kronoby kommuns historia 1865-1968. 1, Befolkning och näringsliv. Kronoby Kommuns Förlag, 1979.

Toivio, Hilja: Kun broilerit muuttivat navettaan. Julkaisussa Wahlström, Iina (toim.): Laari 2009, Suomen maatalousmuseon vuosikirja. Suomen maatalousmuseo Sarka, 2009. 

Virrankoski, Pentti: Vanhaa Veteliä. Kyrönmaa, 1955. 

Vornanen, Jukka: Pettu wanha tuttu. Perinteisen korvikeruokakulttuurin ja jäkäläleipävalistuksen yhteentörmäys. Julkaisussa Jussila, Tuomas; Rantanen, Lari (toim.): Nälkävuodet 1867–1868. SKS, 2018. 

Vuorela, Toivo: Kansanperinteen sanakirja. WSOY, 1981. 

Zetterberg, Seppo; Kallio, Veikko: Suomen historian Pikkujättiläinen. WSOY, 1987.