Muistiinpanot Ruoan moraalipsykologia -webinaarista, 2024. Museon hallussa.
Halonen, Kaisa: Kristinusko ohjaa miettimään mitä syö – mutta miksi ruokakeskustelu repeää helposti riidaksi? Kirkko ja kaupunki, 12.02.2024.
Hautamäki, Terhi: Kaura oli hevosten rehua, kunnes Merja Scharlin alkoi hapattaa sitä. Yliopisto-lehti, 22.2.2021.
Heikkilä, Mari: Tulevaisuuden jugurtti voi sisältää puuta. Kuluttaja 24.2.2021.
Helsingin yliopiston maatalousmuseo. Yliopisto: Helsingin yliopiston tiedotuslehti 21.9.1977.
Karhunen, Maiju & Tervoja, Pia: Professori kannustaa meijereitä ottamaan valikoimiinsa nykyistä tuoreempaa maitoa.Savon Sanomat 31.5.2015.
Lappalainen, Elina: Tajuttomina kohti kuolemaa. Helsingin Sanomat, 28.3.2011.
Maunuksela, Arja: Nyhtökauran äiti valvoo öitä kestävämmän ruokajärjestelmän vuoksi ja tahtoo opiskelijatkin ratkomaan yhteiskunnan isoja ongelmia. Yliopisto-lehti, 13.3.2023.
Mustonen, Riitta: Paulig lopetti palkintoja niittäneen nyhtökauran valmistuksen – Valio ei voi luvata jatkoa tuotteille. Maaseudun tulevaisuus, 31.8.2022.
Muurinen, Heta: Norovirus kaataa kansaa. Yliopisto-lehti 25.4.2014.
Perko, Touko: Tohtori Walter Ehrström - maitohygienian isä. Turun Sanomat 17.04.2008.
Pohjanpalo, Virve: Härkäpavusta syntyi härtelö. Yliopisto-lehti 5.9.2018.
Prof. Tigerstedt hukkunut purjehdusmatkallaan? Laatokka 24.7.1930.
Agnes Sjöberg - Euroopan ensimmäinen naiseläinlääkäri 1888–1964. Tiedenaisia-sivusto, 2000.
Alitalo, Ilkka: Paatsama, Saki. Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. Studia Biographica 4. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1997.
Ahlström, Antti: Roine, Paavo. Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. Studia Biographica 4. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1997.
Anderson, Karly N & al.: History and best practices of captive bolt euthanasia for swine. Translational Animal Science, Volume 6, Issue 2, April 2022, txac065,
Arminen, Laura: Vedinkaston käyttö lehmän utaretulehduksen ehkäisyssä. Kirjallisuuskatsaus ja selvitys Suomen markkinoilla olevista aineista. Eläinlääketieteen lisensiaatintutkielma, Helsingin yliopisto, kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osasto, eläinlääketieteellinen tiedekunta, 2010.
Autio, Veli-Matti: Tigerstedt, Carl. Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. Studia Biographica 4. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
Billen, Gilles: How industrial agriculture is disturbing the nitrogen cycle and undermining conditions for life on Earth. The Conversation 3.1.2024.
von Bonsdorff, Carl-Henrik: Mikrobit ja elintarviketurvallisuus. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim, 2009; 125(6): 696–7.
Castrén, W.: Maidon tarkastuksesta. Finsk veterinär tidskrift, 1909, nro 2.
Eläinlääkispodi. Podcast-sarja 2021.
Eläinlääkärit. Joka päivä. Suomen eläinlääkäriliitto 2017.
Friman, Terhi: Nimityksiä. Julkaisussa Merkityksellinen työ tuo ilon, Kehittyvä Elintarvike, 5.5.2023.
Grotenfelt, Gösta: Vanhanaikainen suomalainen maitotalous. Otava, 1916.
Hakkarainen, Susanna: Viikin homeinen kokoelma haltuun. Suomen maatalousmuseo Sarka, Orastaa-blogi, 12.04.2017.
Hannukkala, Asko; Rahko, Juhani & Valkonen, Jari: Perunan virukset.
Hatakka, Sampsa: Kuivatun viljan varastoinnin maa. Tekniikan Waiheita, 2019, 37(2), 5–31.
Hatakka, Sampsa: Pohjoista huoltovarmuutta: Kruunun makasiinijärjestelmän toiminta Suomessa Viaporin rakennuskauden aikana 1747–1756. Helsingin yliopisto, 2019.
Heikkilä, Markku: Boije af Gennäs, Constantin. Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. Studia Biographica 4. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1997.
Helminen, Katri: Suomen ensimmäinen eläinklinikka. Julkaisussa Eläinlääkäriyhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja. Suomen Eläinlääkärilehti, 2017, 123 (2), 81.
Helminen, Katri: Rainer Stenius hallitsi koko eläinlääkinnän kenttää. Suomen eläinlääkärilehti, 2017, 123, (6), 335.
Helsingin yliopisto: Suomalainen nobelisti sai vihdoin oman bakteerilajinsa.
Helsingin ylipisto, Eläinlääketieteellinen tiedekunta: Elintarvikehygienia ja ympäristöterveys.
Helsingin ylipisto, Eläinlääketieteellinen tiedekunta: Eläinlääketieteellinen tiedekunta 20 vuotta 2015.
Helsingin yliopisto, Helsingin Innovaatiopalvelut: Myshroomin sieniproteiini korvaa lihaproteiinia maukkaasti ja laadukkaasti.
Holm, Ruurik; Poutanen, Petro & Ståhle, Pirjo: Mikä tekee dialogin: Dialogisen vuorovaikutuksen tunnuspiirteet ja edellytykset. Sitra 26.11.2018.
Huhtakangas, Pirjo: Kasvisruokien hyvän maun kehittäjä. Kehittyvä Elintarvike 10.1.2022.
Hörö. Sukuposti-portaali.
Ihamuotila, Risto: Virtanen, Artturi Ilmari. Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. Studia Biographica 4. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1997.
Jacklin, W. E.: A. P. V. -lämmönvaihtaja hollantilaisessa juustomeijerissä. Karjantuote: maitotaloudellinen aikakauslehti, 31.05.1929, nro 11.
Juustojen historiaa – vieraana Matti Harju. Virtasen taloushistoria, Yle Areena, 5.2.2024.
Kaarlenkaski, Taija: ’Octav lypsää kuin elävä vasikka’: Monilajinen toimijuus ja sukupuoli lypsykoneen käyttöönotossa 1950–1970-luvuilla. Julkaisussa Räsänen, Tuomas; Schuurman, Nora & Bläuer, Auli: Kanssakulkijat: monilajisten kohtaamisten jäljillä. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2020, 1464, 208–233.
Kallio, Henna-Leena; Meling, Jussi & Tuunanen, Antti: Tässäkö maailman ruokatuotannon pelastaja? Suomalaistutkijat taikovat proteiinia ilmasta sähkön avulla – näin se tapahtuu. Yle 11.12.2019.
Karjalainen, R.: Professori Eeva Tapio 60-vuotias. Agricultural and Food Science, 1987, 59 (3), 149–151.
Karppanen, Heikki: Suolat ja verenpaine. Julkaisussa Duodecim 1989, 105(16), 1363–1372.
Kaseiini:
Katila, Terttu: Kotieläinten lisääntymistieteen ja ambulatorisen klinikan opetus alkoi 60 vuotta sitten: Osa 1. Suomen eläinlääkärilehti 2019, 125(9), 582–587.
Katila, Terttu: Kotieläinten lisääntymistieteen ja ambulatorisen klinikan opetus alkoi 60 vuotta sitten: Osa 2. Suomen eläinlääkärilehti 2020, 126(2), 94–99.
Kivimäki, Antti: Nyhtökauran kehittäjä Reetta Kivelä: ”Innovaatioita ei synny, jos mikään ei huoleta”. Helsingin yliopisto, 22.3.2018.
Korkeala, Hannu; Lindström, Miia: Ruoan kautta tarttuvat bakteeritaudit. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim, 2009; 125(6): 674–683.
Lankinen, Pauliina; Savin, Antti; Timonen, Sari: Maidon juoksuttaminen juustoksi ja laktoosin pilkkominen entsyymien avulla. Helsingin yliopisto, Mikrobiologian ja biotekniikan osasto, Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos.
Leg4life: Tietoa hankkeesta.
Leikola, Anto: Robert Tigerstedt B Fysiologian viimeinen yleisnero. Tieteessä tapahtuu, 15:7, Tieteellisten seurain valtuuskunta, 1997.
Luonnonvarakeskus: Perunan vitsaukset.
Luonnonvarakeskus, Ravintotase.
MILKWORKS-hanke: Maito meijerissä- Lämpökäsittelyt. Hämeen ammatti-instituutti.
Munanvalkuaista solumaatalouden keinoin: Onego Bio spinnasi VTT:ltä ja keräsi 10 miljoonan euron rahoituksen biovalkuaisen kaupallistamiseen. VTT 22.02.2022.
Mäkelä-Alitalo, Anneli: Sjöberg, Agnes. Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. Studia Biographica 4. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1997.
Mäkinen, Riitta: Grotenfelt, Gösta. Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. Studia Biographica 4. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
O. A. (nimimerkki): Kanojen talvimuninta. Emäntälehti: Martta-yhdistyksen äänenkannattaja, 01.02.1929, nro 2.
Onego Bio: Kananmunanvalkuaista fermentoimalla – ilman kanoja. VTT 17.11.2023.
Oriola: Kotimainen Pansuola.
Orrenmaa, Anssi: Monen taistelun nainen – Agnes Sjöberg oli Euroopan ensimmäinen naispuolinen eläinlääkäri. Seura, 27.12.2020.
Oulun ylipisto: Biokemia.
Pahikkala, Noora: Monimuotoisuutta peltoon viljojen vanhoilla kauppalajikkeilla. Hämeen ammattikorkeakoulu, ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyö, maaseutuelinkeinojen koulutusohjelma, 2022.
Palva, Ossi: Lypsyn nopeudesta, jälkimaidon määrästä ja maidon puhtaudesta sekä lypsetyn maitomäärän suhteesta niihin: Lypsykilpailujen tuloksiin perustuva tilastollinen tutkimus käsinlypsystä. Agricultural and Food Science, 1948, 20 (4), 126–142.
Parkkari, Anna: Vuoden eläinlääkäri 2006: Elintarvikehygienian professori Hannu Korkeala. Elintarvike- ja ympäristöhygienian laitoksen tutkimusryhmät. Suomen eläinlääkärilehti 2006, 112(5).
Pelli, Petja: Suomalaisyritys tekee ruokaa luonnonlakeja uhmaavalla tavalla. Helsingin Sanomat 20.11.2023.
Pellinen, Johanna; Toivanen, Kati: Suomen menestystarina miltei ruokamyrkyttömäksi turvasatamaksi. Unifi, 2019.
Rautavirta, Kaija: Ravitsevaa Ruokaa Huokeaan Hintaan – Carl Tigerstedt Suomalaisen Kansanravitsemuksen Edistäjänä. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti, 57:4, 2020.
Riley, Gillian: Food in Art: From Prehistory to the Renaissance. Reaktion Books, Limited, 2015.
Ruokavirasto: Liha.
Ruokavirasto: Listeria monocytogenes.
Ruokavirasto: Lopetus- ja teurastusmenetelmät.
Ruokavirasto: Ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteereja.
Ruokavirasto: Salmonellavalvontaohjelma elintarvikkeissa.
Ruonaniemi, Antti: Vanha ruislajike pelastui riihestä löytyneiden seitsemän jyvän ansiosta – maatiaisviljat tuovat maun takaisin ruisleipään ja kaurapuuroon. Yle 14.7.2018.
Ruottu, Heidi: Flavonoidien terveysvaikutukset.
Sahari, Aaro; Matala Saara: Small nation, big ships winter navigation and technological nationalism in a peripheral country, 1878–1978. History and Technology, 33:2, 2017, 220–48.
Sahari, Aaro; Matala Saara: Of a titan, winds and power: Transnational development of the icebreaker, 1890–1954. International Journal of Maritime History, 33:4, 2021, 722–47.
Schildt, Mari: Ilman Merja Scharlinin sinnikkyyttä kaurabuumi olisi voinut jäädä syntymättä – hän kehitti Yosa-tuotteet. Yhteishyvä, 10.7.2019, muokattu 19.1.2023.
Segal, Sam; Alen, Klara: Dutch and Flemish Flower Pieces (2 Vols in Case): Paintings, Drawings and Prints up to the Nineteenth Century. BRILL, 2020.
Sika. Suomen sianjalostusyhdistyksen tiedonantoja, 01.11.1938, nro 55.
Stoddard, F. L.; Hovinen, S. & M. Kontturi, M.: Legumes in Finnish Agriculture: History, Present Status and Future Prospects. Julkaisussa Agricultural and Food Science 18, no. 3–4 (2009): 191-205.
Stoddard, Frederick: Legumes in Finland and the world. Esitelmäaineisto, 29.10.2020.
Suomen Siipikarjaliitto ry: Kanajalosteet.
Suomen Siipikarjaliitto ry: Salmonellavalvonta.
Tate: Still life.
Tilastokeskus: Finland among the best in the world.
Toivonen, Janne: Ravintotieteilijät raapivat päätään, kun kansa syö mitä haluaa – mutta parannamme koko ajan, ja 2020-luvulla DASH:in pitäisi kuulua kaikkien arkeen. Yle.fi, 20.4.2019.
Uusi A. P. V. -levypastööri. Karjantuote: maitotaloudellinen aikakauslehti, 16.02.1934, nro 4.
Vauto, Linda: Miten maidon prosessointi vaikuttaa sen ravitsemuksellisiin ominaisuuksiin? Elintarvikkeiden prosessointi ja ravitsemus -blogi, 2023.
Victoria Media: Euroopan vanhin maitohappobakteeribrändi Valio Gefilus® täyttää 25 vuotta. Maku & Aisti, 13.3.2015.
Vuento, Risto: Kampylobakteerin, salmonellan, shigellan ja EHEC-bakteerin aiheuttamat suolistotulehdukset. Lääkärikirja Duodecim, Terveyskirjasto, 27.2.2024.
Vuento, Risto: Norovirus. Lääkärikirja Duodecim, Terveyskirjasto, 31.1.2024.
Vuento, Risto: Ruokamyrkytys. Lääkärikirja Duodecim, Terveyskirjasto, 8.10.2020.
Väisänen, Riitta: Suomessa kehitettiin proteiini, jolla voi korvata lihan ja kananmunan – vasta yksi maa antanut myyntiluvan. Yle 22.1.2024.
Ziarati, Mina & al.: Zoonotic Diseases of Fish and Their Prevention and Control. The Veterinary quarterly 42:1, 95–11, 2022.
Erhola, Aimo: Emmentalia suomalaisittain: suomalaisen emmentaljuuston valmistuksen kehitysvaiheet. Hankkija, 1982.
Gisolfi, Monica R.: The Takeover: Chicken Farming and the Roots of American Agribusiness. The University of Georgia Press, 2017.
Huhtanen, Pekka: Suomenkarjan kokonaistaloudellisuus muihin rotuihin verrattuna. Maatalouden tutkimuskeskus, Kotieläinjalostuslaitos, 1982.
Impelluso, L.: Nature and its symbols. J. Paul Getty Museum, 2004.
Jalava, Marja: Lihansyönnin edistäminen Suomessa 1900-luvun alkupuolella. Julkaisussa Kaarlenkaski, T., Latva, O. & Hakala, O.: Tunteva tuote: kuinka eläimistä tuli osa teollista tuotantoa? Vastapaino, 2022.
Karemaa, Outi & Mäkelä-Alitalo, Anneli: Vanhan Tieteenalan Nuori Korkeakoulu: Eläinlääketieteellinen Korkeakoulu 1945–1995. Eläinlääketieteellinen korkeakoulu, 1995.
Korhonen, Teppo: Suomalaisen Maatalousmuseotoiminnan Historiaa. Julkaisussa Laari: Suomen Maatalousmuseon Vuosikirja 2006, 15–30.
Korhonen, Teppo; Seppänen, Ilkka & Vuorikoski, Pia: Eläinten veistäjä: Anton Ravander-Rauas ja Suomen eläinveistotaiteen huiput. Kustannusosakeyhtiö Maahenki, 2017.
Kylli, Ritva: Suomen ruokahistoria: suolalihasta sushiin. Gaudeamus, 2021.
Lappalainen, Mirkka: Jumalan vihan ruoska: suuri nälänhätä Suomessa 1695–1697. Siltala, 2012.
Luther, Annika: Rukiin viljava historia. Kustantamo S&S, 2022.
Niinivaara, Fritz P.: Kuinka makkarasta tuli salonkikelpoinen. Makkaratohtorin elämäntyö. F.P. Niinivaara, 2006.
Paloheimo, Lauri: Kotieläinhoidon perusteita. Gummerus, 1947.
Perko, Touko: Kalevankadun Akatemia: Säätiö - A. I. Virtanen - Ravitsemus. Ravitsemuksen Tutkimussäätiö, 2009.
Pulkkinen, Marjatta (toim.): Vanhaa Räyrinkiä. Räyrinki-seura, 1994.
Rislakki, Veikko: Trikiinitarkastuksen opas. Vammalan Kirjapaino, 1959.
Sahari, Aaro: Kalastajat teollisen murroksen väliinputoajina: Kymijoen ympäristönsuojelun pitkä syntyprosessi 1871–1971. Julkaisussa Museovirasto & al.: Merihistorian rajapintoja, Nautica Fennica 2009–2010. Suomen merimuseo, 2010.
Stokstad, Marilyn; Cothren, Miachel W.: Art history. Boston, Pearson, 2013.
Storå, Nils: Kronoby kommuns historia 1865-1968. 1, Befolkning och näringsliv. Kronoby Kommuns Förlag, 1979.
Toivio, Hilja: Kun broilerit muuttivat navettaan. Julkaisussa Wahlström, Iina (toim.): Laari 2009, Suomen maatalousmuseon vuosikirja. Suomen maatalousmuseo Sarka, 2009.
Virrankoski, Pentti: Vanhaa Veteliä. Kyrönmaa, 1955.
Vornanen, Jukka: Pettu wanha tuttu. Perinteisen korvikeruokakulttuurin ja jäkäläleipävalistuksen yhteentörmäys. Julkaisussa Jussila, Tuomas; Rantanen, Lari (toim.): Nälkävuodet 1867–1868. SKS, 2018.
Vuorela, Toivo: Kansanperinteen sanakirja. WSOY, 1981.
Zetterberg, Seppo; Kallio, Veikko: Suomen historian Pikkujättiläinen. WSOY, 1987.