Kadonneita, uhanalaisia, pelastuneita

Valokuvaaja Perttu Saksa on kuvannut Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon luustokokoelmassa eläimiä, joita ihminen on ajanut ahtaalle. Osa niistä on toisilta mantereilta tai kaukaa historiasta, mutta joukossa on myös tuttuja lajeja. Mukana on koko planeetalta kadonneita lajeja, vaikeuksissa olevia lajeja ja sukupuutolta toistaiseksi pelastettuja lajeja. 

Merikotka edustaa paikallisuuden lisäksi toivoa. Sen hätään havahduttiin Suomessa täpärästi ajoissa. Vihatusta vahinkoeläimestä ja ympäristömyrkkyjen uhkaamasta pedosta tuli rauhoitettu laji, jonka poikasmäärät kääntyivät 1970-luvun jälkeen hitaaseen kasvuun.  

Helsingin yliopisto ja Luomus osallistuvat lajiensuojeluun ja luonnonsuojelumenetelmien kehittämiseen etenkin luotettavaa tietoa tuottamalla ja sitä tunnetuksi tekemällä. Ilman eliölajien seurantoja ja luonnossa tapahtuneiden muutosten ymmärtämistä suojelu ei onnistu.  

Luomuksen ylläpitämät luonnontieteelliset kansalliskokoelmat ja tietoaineistot ovat luonnon muisti. Ilmastonmuutoksen ja luontokadon aikakautena ne ovat tärkeämpiä kuin koskaan.  

Perttu Saksa on palkittu valokuvaaja ja kuvataiteilija. Taiteessaan hän keskittyy ihmisen ja ympäristön suhteeseen sekä luonnonhistoriaan ja luonnontieteellisiin kokoelmiin.

Kadonneita, uhanalaisia, pelastuneita -valokuvanäyttely avataan Taiteiden yönä 17.8.2023, jolloin valokuvaaja Perttu Saksa on tavattavissa Tiedekulmassa klo 18–19. Näyttely on avoinna 30.11.2023 asti Tiedekulman aukioloaikojen puitteissa. Näyttelyssä vierailu on maksutonta.