Tietojenkäsittelytieteen tiedeluokka Linkki

Linkki-tiedeluokka tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden perehtyä tietojenkäsittelytieteeseen ja ohjelmointiin varhaisessa vaiheessa. Linkki järjestää noin 9–16-vuotiaille nuorille harrastusmahdollisuuksia kesäisin ja koulupäivien jälkeen, opintokäyntejä kouluryhmille sekä tuottaa ohjelmointimateriaaleja ja tukee opettajia tehtävissään tarjoamalla täydennyskoulutuksia.

Linkki pyrkii tarjoamaan mahdollisimman monelle algoritmisen ajattelun taitoja, ohjelmointitaitoja ja yleistä tietämystä tietojenkäsittelytieteen tarjoamista mahdollisuuksista. Samalla painotetaan vapautta luovuuteen ja tutkimiseen sekä hauskanpitoon tieteen parissa.

Kiinnitämme erityistä huomiota tyttöjen tavoittamiseen: tyttöjen kiinnostus teknisiä aloja kohtaan on edelleen liian matalalla tasolla Suomessa. Järjestämme kaikille yhteisesti suunnatun toiminnan ohella erikseen tytöille kohdistettuja kerhoja ja leirejä, jotta osallistumiskynnys madaltuisi. Pyrimme tarjoamaan tytöille positiivisia ensimmäisiä kokemuksia tekniikan parissa niin, että he tunnistavat paremmin oman potentiaalinsa.

Opintokäynnit

Varauskalenteri opintokäynneille on auki!

Tutustu ensin tarkempiin varausohjeisiin ja varaa opintokäynti LUMA-tiedeluokkien sivulla. Tämän jälkeen Linkin yhteyshenkilö ottaa sinuun yhteyttä yksityiskohtien sopimiseksi.

Opintokäynnillä Kumpulassa ryhmä pääsee tutustumaan Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksen tiloihin. Ryhmän enimmäiskoko on noin 30 osallistujaa – mikäli haluat tulla opintokäynnille isomman ryhmän kanssa, olethan meihin yhteydessä sähköpostitse.

Etäopintokäynnin aikana opiskelijat voivat seurata opintokäyntiä omalla tietokoneella tai esimerkiksi yhteiseltä näytöltä luokan edestä. Etäopintokäynnille voi osallistua isokin ryhmä yhdellä kertaa.

Opintokäynnin jälkeen pyydämme vastaamaan palautekyselyyn Saamamme palautteen avulla kehitämme toimintaamme.

Opintokäyntien teemat

Opintokäyntien teemat ovat ohjelmointi tai tekoäly.

Ohjelmoinnin opintokäynnit on suunnattu erityisesti alakoululaisille (Scratch) sekä yläkoululaisille ja lukiolaisille (Python). Vierailemaan saa tulla minkä ikäisen ryhmän kanssa tahansa. Vierailun sisältö sovitetaan ryhmän osaamistasoon sopivaksi.

Tekoäly-opintokäynti on suunnattu yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille. Parhaiten opintokäynti sopii ryhmille, jotka ovat jo aikaisemmin tutustuneet Python-ohjelmointiin tai muuhun tekstiohjelmointikieleen.

Opintokäynnin sisältö: Ohjelmoinnin opintokäynti koostuu ohjelmoinnista Scratchilla tai Pythonilla ja mahdollisesti lisäksi valittavasta muusta tutustumisesta tietojenkäsittelytieteeseen.

Scratch on visuaalinen ohjelmointikieli, jolla ohjelmointi on helppoa ja hauskaa. Python taas tekstuaalinen ohjelmointikieli, jolla pääsee toteuttamaan monenlaisia tehtäviä. Molempia pääsee käyttämään helposti verkkoselaimella, eikä erillisiä ohjelmistoja tarvitse ladata tietokoneelle.

Tekoäly-opintokäynnillä tutustutaan tekoälyyn: pohditaan, mitä se oikeastaan on ja ei ole, mihin sen avulla pystytään tällä hetkellä ja mihin ei – ainakaan vielä. Lisäksi päästään kokeilemaan ohjelmointia. Opintokäynnille voi valita myös tutustumisen hauskoihin tekoälysovelluksiin – tällöin osallistujat pääsevät valitsemaan joko kissan piirtämiseen, kuvanmuokkaukseen tai tarinankerrontaan liittyvän tekoälysovelluksen kokeilemisen.

Lisävalinnat: Opintokäynnille on ohjelmoinnin tai tekoälyyn tutustumisen lisäksi mahdollista sisällyttää tietojenkäsittelytieteeseen liittyviä, ilman tietokonetta tehtäviä toiminnallisia aktiviteetteja. Tällaisia ovat esimerkiksi tietoliikenneaiheinen taikatemppu, sovelluskehitykseen ja -testaukseen liittyvä vaahtokarkkihaaste sekä binäärilukuihin tutustuminen. Osa aktiviteeteista on valittavissa vain paikan päällä Kumpulassa pidettäville opintokäynneille.

Opintokäynnin alussa voidaan myös tutustua Kumpulan kampukseen ja siellä opiskeluun, niin paikan päällä Kumpulassa kuin etäopintokäynneilläkin. Kaikki lisävalinnat ovat esillä varausjärjestelmässämme.

Etäopintokäynnille tarvittavat välineet: Olisi hyvä, että jokaisella etäopintokäynnille osallistuvalla olisi käytössään tietokone, tai käytössä olisi vähintään yksi tietokone paria kohden. Lisäksi jokaiseen tietokoneeseen tarvitaan internetyhteys.

Ennen opintokäyntiä: Halutessaan ohjelmoinnin opintokäynnille osallistujat voivat luoda omat käyttäjätunnukset ohjelmointiympäristöön (Scratch / Python). Näin tehdyt tehtävät tallentuvat myöhempää varten, jos ohjelmointia haluaa jatkaa myöhemmin itsenäisesti. Käyttäjätunnusten luominen ei kuitenkaan ole pakollista.

Ryhmän kanssa voi myös keskustella etukäteen siitä, mihin ohjelmointitaitoja voisi käyttää tai tulevaisuudessa tarvita.

Kerhot

Linkki järjestää ohjelmointikerhoja Kumpulassa ja etänä. Tarjolla on monenlaista aloitteleville sekä kokeneemmille ohjelmoijille sopivaa toimintaa, alakoululaisista aina lukiolaisiin. Hauskanpitoa ja onnistumisen elämyksiä on tarjolla kaikissa kerhoissa!

Tietojenkäsittelytieteen tiedeluokka Linkin materiaalipankki

Linkin tuottama materiaali on vapaasti koulujen käytettävissä. Valikoimissamme on runsaasti materiaaleja esimerkiksi Scratchista, AppInventorista, Javasta, Pythonista ja EppaBasicista.

Tie koodariksi

Tie koodariksi -oppimisalustalla voi opiskella Python-ohjelmointikieltä suoraan verkkoselaimessa ilman aiempaa ohjelmointikokemusta tai laajentaa ohjelmointikielten osaamistaan C++-kieleen.

Pulmaario

Pulmaario on matematiikan ja ohjelmoinnin toiminnallinen pajakokonaisuus, joka on suunnattu 9–13-vuotiaille lapsille ja nuorille. Pulmaario-pajat ovat mielenkiintoinen lähestymistapa matematiikkaan ja ohjelmointiin, eikä niiden ohjaaminen vaadi aiempaa kokemusta.

Sijainti ja yhteystiedot

Linkki on tietojenkäsittelytieteen tiedeluokka, joka sijaitsee Kumpulan tiedekampuksella Exactum-rakennuksen (Pietari Kalmin katu 5) toisessa kerroksessa.