Kemianluokka Gadolin

Nestetyppidemot

Kemianluokka Gadolin on monipuolinen ja toiminnallinen kemian oppimis-, kehittämis- ja tutkimusympäristö, joka tarjoaa kiehtovia elämyksiä kouluille ja oppilaitoksille. Tavoitteena on tukea kemian oppimista ja opetusta, lisätä kemian kiinnostavuutta, kasvattaa tietoisuutta kemian alan laajasta kentästä, tarjota tietoa kemian alan opinnoista ja uravaihtoehdoista sekä antaa elämyksiä kemian oppimisesta.

Päätoimintamuotomme ovat toiminnalliset opintokäynnit, joiden aikana eri koulutusasteiden opetusryhmillä on mahdollisuus tehdä kokeellista kemiaa aidossa yliopistolaboratoriossa, tutustua molekyylimallinnuksen mahdollisuuksiin tietokoneluokissa, tavata tutkijoita ja vierailla heidän tutkimuslaboratorioissaan sekä saada tietoa kemian alasta ja opiskelusta.

Opintokäynnit ovat opetusryhmille maksuttomia. Sisältö suunnitellaan aina vierailevan opetusryhmän opettajan kanssa opetukselliset tavoitteet huomioon ottaen.

Helsingin yliopisto, yritykset, eri asteiden oppimisyhteisöt ja monet muut tahot tekevät tiivistä yhteistyötä Gadolinin tavoitteiden saavuttamiseksi.

Syksyllä 2008 avattu Kemianluokka Gadolin on nimetty suomalaisen kemistin Johan Gadolinin (1760–1852) mukaan.

Opintokäynnin aihepiirin suunnitellaan ryhmän opetuksellisia tavoitteita tukevaksi. Opintokäynnillä tehtäviä töitä voi valita työohjeidemme joukosta. Vierailun ajankohdan ja keston voi valita vapaasti varauskalenteristamme. 

Opintokäynnin keston voi valita yhdestä kahdeksaan tuntiin. Opintokäynnille suunnitellaan tarpeenne mukaan kokeellista työskentelyä laboratoriossa, molekyylien mallintamista tietokoneella, vierailuita tutkimuslaboratorioihin, yleisesittely tai kierros Kumpulan kampuksella. Opintokäynti suunnitellaan tukemaan oppilasryhmän opetuksen tavoitteita sisällöllisesti ja menetelmällisesti sekä tukemaan kiinnostusta kemiaan.

Kemianluokka Gadolinin ohjaajina toimii ohjaajakoulutuksen saaneita kemian opiskelijoita. 

Voit toivoa kielitaitoisilta ohjaajiltamme opetuksen suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Jos toivot ohjausta englanniksi tai ruotsiksi mainitse asiasta varauslomakkeen lisätietokohdasta.

 

Syyslukukauden 2019 osalta Kemianluokka Gadolin opintokäynnit ovat loppuunvarattuja. Mikäli haluat ilmoittaa ryhmäsi varasijalle peruutuspaikalle, voit laittaa meille sähköpostin osoitteeseen kemianluokkagadolin@helsinki.fi

Kevätkauden varauskalenteri aukeaa joulukuun alussa ja tarkempi päivämäärä ja kellonaika julkaistaan tällä sivulla syksyn aikana. Mikäli haluat liittyä Helsingin yliopiston Kemian opettajankoulutusyksikön alumnien sähköpostilistalle, syötä sähköpostiosoitteesi sähköiseen liittymislomakkeeseen.

Voit ehdottaa meille kokeellisia töitä tai antaa palautetta opintokäynnistä palautelomakkeen kautta.

Huomioithan myös vierailumahdollisuudet muihin tiedeluokkiimme.

1. Aloita vierailun valmistelu ajoissa. Varaus tulee tehdä viimeistään kolme (3) viikkoa ennen suunniteltua vierailuajankohtaa, mutta suuren kysynnän vuoksi emme voi taata, että vierailu järjestyy.

  • Tutustu edempänä esiteltyihin mahdollisuuksiin, mm. tarjolla oleviin kokeellisiin töihin.
  • Mieti, mitä tavoitteita suunnittelemallasi vierailulla on, esimerkiksi opetusryhmäsi oppimisen näkökulmasta ja opettamasi kurssiin/aiheeseen liittyen. 
  • Mieti, mitä kaikkea toivoisit vierailun sisällöksi.
  • Huomioi, että vierailun voi varata arkipäiviksi klo 8 ja 12 välille tai klo 12 ja 16 välille. Varauskalenterista näet tällä hetkellä vapaana olevat ajankohdat.

2.  Varaa aika Kemianluokka Gadolinin sähköisestä varauskalenterista tai ota yhteyttä Kemianluokka Gadoliniin vierailukäynnin varaamiseksi.

  • Tee varaus suoraan varauskalenteriin. Ongelmatilanteissa voit soittaa  meille numeroon 02941 50672 tai ottaa yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen kemianluokkagadolin@helsinki.fi
  • Onnistuneesta varauksesta saat varauskalenterin automaattisen vahvistusviestin sähköpostiisi.
  • Olemme sinuun yhteydessä hyvissä ajoin ennen opintokäyntiä, kuitenkin viimeistään n. viikkoa ennen vierailua Gadolin-ohjaajiemme toimesta.
  • Otathan vierailunne ohjaajan puhelinnumeron talteen.
  • Ohjaajat ottavat ryhmänne vastaan Chemicum-rakennuksen aulassa sovittuna ajankohtana. Jos saavutte Kumpulaan myöhässä, ilmoitathan asiasta ohjaajalle.

Kaikissa kysymyksissä voit ottaa yhteyttä: kemianluokkagadolin@helsinki.fi.

Huom! Jos kalenterissamme on täyttä, voitte ottaa yhteyttä Aalto-yliopisto Junioriin, jonka Junior Lab toimii Espoossa Otaniemen kampuksella tai Tiedekeskus Heurekaan, jotka kumpikin järjestävät ohjattuja opintokäyntejä.

Kemianluokka Gadolin tarjoaa kouluille erinomaisen puitteet tulla aitoon kemian opiskelijalaboratorioon. Laboratoriossamme on paljon perinteisiä laboratoriovälineitä käytettävissä ja uutta modernia laboratoriotekniikkaa. Laitteista uusimpia ovat FT-IR, kaasukromatografi, spektrofotometri ja muut mittausautomaatiolaitteet. Kaasutöitä pääsee tekemään ja näkemään heliumin, hiilidioksidin ja nestetypen kanssa. Kokeellisten töiden ja laitteiden käytön opetus antavat selkeät perustiedot kemian tutkimusmenetelmistä ja teorioista töiden takana. Opetus tukee oppilaan ymmärrystä ja kiinnostusta sekä aktivoi oppilaat ajattelemaan ja oivaltamaan itse. Pyrimme käyttämään tutkivan oppimisen opetusmenetelmää ja antamaan tutkijan roolissa olemisen tunteen.

Työohjevalikoimassamme on töitä usealle eri kouluasteelle ja useaan eri aihepiiriin sopien. Kehitämme opetustamme ja uusia oppilastöitä yhdessä eri yhteistyötahojemme kanssa. Töitä on viiden eri teeman alla: arkipäivän kemiaa, vihreä kemiaa, materiaalikemia, energia ja uusimpana teemana ihminen, terveys ja hyvinvointi. Voitte valita ja toivoa mieleisiänne töitä valikoimastamme.

Laboratoriomme on varustettu riittävällä määrällä laboratoriotakkeja, suojalaseja kuin tarvittaessa käytettäviä suojakäsineitä. Nämä ovat tutkijoiden ja kemian opiskelijoiden vakiovarusteita laboratorioissa työskenneltäessä. Työskentely kanssamme on turvallista ja mielenkiintoista.

Kemianluokka Gadolinissa on tarjolla kaudella 2019-2020 valikoima kokeellisia töitä, jotka löydät täältä jaoteltuna kolmen pääteemaan: 1) arkipäivän kemia, 2) kestävä kemia ja kehitys sekä 3) moderni teknologia. Opintokäynnille tullessaan opettaja valitsee teeman, jonka sisältämistä kokeellisista töistä opintovierailun ohjelma koostuu. 

Iso osa aiemmilta kausilta tutuista töistä ei ole tänä lukuvuonna tarjolla, näitä työohjeita voit kuitenkin vapaasti käyttää ja soveltaa omaan opetukseen omalla vastuulla (työturvallisuus hyvin huomioiden).

Kemianluokka Gadolinin työohjekokoelma eli materiaalipankki löytyy täältä. Työt on lajiteltu avainsanojen, keston ja kohderyhmän mukaan. Työohjeet ovat vapaasti käytettävissä kemian opetukseen työturvallisuus hyvin huomioiden. 

Valikoimassa on myös useita näyttäviä demonstraatioita, joita vierailujen ohjaajat voivat toteuttaa.

Demonstraatiot ovat havainnollisia ja hämmästystä herättäviä, ja niiden tavoitteena on oppilaan ajattelun aktivoiminen sekä luonnonilmiön ja sen teoreettisen perustelun välisen yhteyden havainnollistaminen. Useimpia demonstraatioista on mahdollista tehdä myös koulussa.

Molekyylimallinnus on laboratoriotyöskentelyn jälkeen suosituin toimintamalli. Ohjaajamme suunnittelevat ja räätälöivät mallinnuksia teeman ja kokeellisten töiden opetusta tukevaksi. Voitte siis toivoa sopivaa aihetta mm. näistä mallinnuksista.

Opintokäyntien yhteyteen on mahdollista järjestää mm. kemian yliopisto-opiskelun esittely tai kemian tutkimusryhmien tutkimukseen ja tutkijoihin tutustumista.

Kemianluokka Gadolinissa järjestetään myös innostavia tiedejuhlia. Tarjoamme on erilaisia valmiita tiedejuhlapaketteja eri aihealueiden mukaisesti. Mikäli mieleistä pakettia ei löydy, voimme myös räätälöidä juhlat vieraiden iän, toiveiden ja kiinnostusten mukaan. 

Tiedejuhlissa opitaan ja oivalletaan uutta. Koulutettujen ohjaajien johdolla tutkiminen ja tutkimushaasteiden ratkominen on meillä ennen kaikkea hauskaa ja turvallista!

Tarjoilut tiedejuhlille tilaaja järjestää itse, joko tuomalla omat tarjoilut tai tilaamalla ne yliopiston kiinteistössä sijaitsevasta ravintolasta, Unicafe Chemicumista.

Tiedejuhlat koostuvat ohjatusta osuudesta, jonka kesto on 1,5 tuntia, sekä tarjoiluhetkestä, johon varataan yleensä noin 30 minuuttia. Gadolinissa järjestettävissä juhlissa ohjaaja voi toiveiden mukaan tehdä tarjoiluhetkessä tiedelimua tai hattaraa. 

Syyslukukauden 2019 aikana järjestettävät tiedejuhlat Kemianluokka Gadolinissa voit varata tämän linkin kautta: https://www.supersaas.com/schedule/kemianluokkagadolin/Kemiajuhlien_varaaminen 
Varauskalenteri aukeaa maanantaina 12.8. klo 9.00.

Lisätietoja tiedejuhlista löytyy täältä: https://www.helsinki.fi/fi/tiedekasvatus/lapsille-nuorille-ja-perheille/tiedejuhlat.

 

Kemianluokka Gadolin, Suomen ensimmäinen LUMA-tiedeluokka, täytti 10 vuotta 19.9.2018. Juhlavuoden kunniaksi julkaistiin juhlakirja "Yhteisöllistä tiedekasvatusta Helsingin yliopistossa: Kemianluokka Gadolin -tiedeluoka innostavana oppimis-, kehittämis- ja tutkimusympäristönä vuodesta 2009 lähtien."

Juhlissa kiitettiin Kemianluokka Gadolinin toimintaa tukeneita ja mahdollistaneita henkilöitä Gadolin-tunnustuksilla. 

 

Juhlapäivän tunnelmia voit tarkastella täältä. 

Päärahoittaja

hyluma-gadolin-neste

Muut rahoittajat

AGA Oy | BASF Oy | Borealis Polymers Oy | Kemianteollisuus ry | Kemira Oyj | Thermo Fisher Scientific Oy

Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan kemian osasto tarjoaa laboratoriotilan Kemianluokka Gadolinille

Laitetuki

Bruker Nordic AB | IS-Vet Oy | Laskentaväline Oy |Metrohm Nordic Oy | Suomen 3M Oy | VWR International Oy

Lisäksi yhteistyössä

Helsingin kaupunkiKemia-lehti | Matemaattisten aineiden opettajien liitto MAOL ry | Opetushallitus | Suomalaisten Kemistien Seura ry, Kemianopetuksen jaosto | Suomen Bioteollisuus ry FIB

Kemianluokka Gadolinin kehittämistyöryhmä toimii toiminnan suunnittelun tukena.

Puheenjohtaja

Professori Maija Aksela
Kemian osasto, Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto

Varapuheenjohtaja

Yliopistonlehtori Johannes Pernaa
Kemian osasto, Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto

Muut jäsenet

Toimitusjohtaja Mika Aalto
Kemianteollisuus ry

idosryhmäsuhdejohtaja Pirkko Harrela
UPM-Kymmene Oyj

Asiamies Carmela Kantor-Aaltonen
Suomen Bioteollisuus ry FIB

Tutkija Kaisa Karisalmi
Kemira Oyj

Henkilöstöpäällikkö Marja Ora
Borealis Polymers Oy

Tutkija Miikka Pakkala
Neste Oyj

Viestintäjohtaja Iiris Ponkala-Kauppila
BASF Oy

Asiamies Anni Siltanen
Kemianteollisuus ry

Henkilöstöpäällikkö Mika Talvio
Oy AGA Ab

Sihteerit

Koordinaattori Oona Kiviluoto
Kemian osasto, Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto

Varakoordinaattori Iisa Rautiainen
Kemian osasto, Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto