Kemianluokka Gadolin

Gadolin_ Veera ja lapsi

Kemianluokka Gadolin on Helsingin yliopiston kemian osastolla toimiva monipuolinen ja toiminnallinen kemian oppimis-, kehittämis- ja tutkimusympäristö, joka tarjoaa kiehtovia elämyksiä kouluille ja oppilaitoksille. Tavoitteena on tukea kemian oppimista ja opetusta, lisätä kemian kiinnostavuutta, kasvattaa tietoisuutta kemian alan laajasta kentästä, tarjota tietoa kemian alan opinnoista ja uravaihtoehdoista sekä antaa elämyksiä kemian oppimisesta.

Päätoimintamuotomme ovat toiminnalliset opintokäynnit, joiden aikana eri koulutusasteiden opetusryhmillä on mahdollisuus tehdä kokeellista kemiaa aidossa yliopistolaboratoriossa, tutustua molekyylimallinnuksen mahdollisuuksiin tietokoneluokissa, tavata tutkijoita ja saada tietoa kemian alasta sekä opiskelusta.

Kemianluokka Gadolin on kohtaamispaikka yrityksille, tutkijoille, opettajille sekä lapsille ja nuorille. Olemme osa LUMA-keskus Suomea ja toteutamme opetus- ja kulttuuriministeriön  LUMA-keskus Suomelle asettamaa valtakunnallista tehtävää.

Syksyllä 2008 avattu Kemianluokka Gadolin on nimetty suomalaisen kemistin Johan Gadolinin (1760–1852) mukaan. Kemianluokka Gadolin on osa LUMA-keskus Suomen tiede- ja teknologialuokkatoimintaa ja se on LUMA-tiedeluokista vanhin.

 

virtuaaligadolin_etusivukuva

VirtuaaliGadolinin tavoitteena on edistää oivaltamisen ja onnistumisen iloa ajasta, asuinpaikasta tai opiskelupaikasta riippumatta. Olemme kooneet jatkuvasti päivittyville verkkosivuille kemian tiedekasvatusta tukevia työohjeita, etäluentoja ja virtuaaliopintokäyntejä kotona ja kouluissa katsottavaksi ja tehtäväksi. Kaikki materiaalit ovat ilmaisia ja vapaasti käytettävissä.

Esimerkiksi syksyllä 2019 ohjelmistoomme lisätty Spektroskopisten menetelmien työpajakokonaisuus löytyy nyt myös verkosta! Tutustu materiaaleihin täällä: https://www.helsinki.fi/fi/tiedekasvatus/spektroskopia-tutuksi

Toivotamme tervetulleeksi kaikenikäiset oppijat varhaiskasvatuksesta aikuisopiskelijoihin! Lue lisää opintokäynneistämme täällä.

Kemianluokka Gadolinin toiminta on keskitetty virtuaalisten oppimisratkaisujen tuottamiseen lukuvuoden 2020-2021 ajaksi. Opetukseen ja oppimiseen soveltuvia sähköisiä materiaaleja osoitteessa https://www.helsinki.fi/fi/tiedekasvatus/virtuaaligadolin.

Kemianluokka Gadolinin työohjekokoelma eli materiaalipankki löytyy täältä. Työt on lajiteltu avainsanojen, keston ja kohderyhmän mukaan. Työohjeet ovat vapaasti käytettävissä kemian opetukseen työturvallisuus hyvin huomioiden. 

Tutustu maksuttomiin ja kaikille avoimiin virtuaalisiin tiedesyntymäpäiviin tästä linkistä.

Kemianluokka Gadolinissa järjestetään innostavia tiedejuhlia seuraavan kerran kevätkaudella 2021. Tuolloin tarjoamme erilaisia valmiita tiedejuhlapaketteja eri aihealueiden mukaisesti. Mikäli mieleistä pakettia ei löydy, voimme myös räätälöidä juhlat vieraiden iän, toiveiden ja kiinnostusten mukaan. 

Tiedejuhlissa opitaan ja oivalletaan uutta. Koulutettujen ohjaajien johdolla tutkiminen ja tutkimushaasteiden ratkominen on meillä ennen kaikkea hauskaa ja turvallista! Lue lisää tiedejuhlista täältä

Päärahoittaja

Neste Oyj

Muut rahoittajat

BASF Oy | Borealis Polymers Oy | Kemianteollisuus ry | Kemira Oyj |Oy Linde Gas Ab|  Thermo Fisher Scientific Oy

Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan kemian osasto tarjoaa laboratoriotilan Kemianluokka Gadolinille

Laitetuki

Bruker Nordic AB | IS-Vet Oy | Laskentaväline Oy |Metrohm Nordic Oy | Suomen 3M Oy | VWR International Oy

Lisäksi yhteistyössä

Helsingin kaupunkiKemia-lehti | Matemaattisten aineiden opettajien liitto MAOL ry | Opetushallitus | Suomalaisten Kemistien Seura ry, Kemianopetuksen jaosto | Suomen Bioteollisuus ry FIB