Kemianluokka Gadolin

Gadolin_ Veera ja lapsi

Kemianluokka Gadolin on monipuolinen ja toiminnallinen kemian oppimis-, kehittämis- ja tutkimusympäristö, joka tarjoaa kiehtovia elämyksiä kouluille ja oppilaitoksille. Tavoitteena on tukea kemian oppimista ja opetusta, lisätä kemian kiinnostavuutta, kasvattaa tietoisuutta kemian alan laajasta kentästä, tarjota tietoa kemian alan opinnoista ja uravaihtoehdoista sekä antaa elämyksiä kemian oppimisesta.

Päätoimintamuotomme ovat toiminnalliset opintokäynnit, joiden aikana eri koulutusasteiden opetusryhmillä on mahdollisuus tehdä kokeellista kemiaa aidossa yliopistolaboratoriossa, tutustua molekyylimallinnuksen mahdollisuuksiin tietokoneluokissa, tavata tutkijoita ja vierailla heidän tutkimuslaboratorioissaan sekä saada tietoa kemian alasta ja opiskelusta.

Kemianluokka Gadolin on kohtaamispaikka yrityksille, tutkijoille, opettajille sekä lapsille ja nuorille. Olemme osa LUMA-keskus Suomea ja toteutamme opetus- ja kulttuuriministeriön  LUMA-keskus Suomelle settamaa valtakunnallista tehtävää.

Syksyllä 2008 avattu Kemianluokka Gadolin on nimetty suomalaisen kemistin Johan Gadolinin (1760–1852) mukaan.

Helsingin yliopiston koronaviruksen etenemisen hidastamiseen liittyvien linjausten johdosta, Kemianluokka Gadolinin opintokäynnit ja muu toiminta joudutaan perumaan 16.3.-31.5.2020 väliseltä ajalta.

Kokoamme tänne sivulle työohjeita, etäluentoja ja virtuaaliopintokäyntejä kotona ja kouluissa katsottavaksi ja tehtäväksi.

Lukiolaisten tiedeluentoja tullaan tarjoamaan etänä. Aiheesta lisätietoja, suoratoistolinkit ja tallenteet löytyvät tämän linkin takaa.

Virtuaalinen tiedekerho 3.-7.luokkalaisille voidaan toteuttaa myös osana kouluopetusta. Materiaalit ja tarkempi kuvaus löytyvät täältä.

Kokeellinen kotitehtävä: Mustikan ja puolukan paperikromatografiaan löytyy ohje täältä.

Kemiexperiment kan också utföras hemma. Här är ett smakligt förslag till hemläxa: Blåbärstrio

Toivotamme tervetulleeksi kaikenikäiset oppijat varhaiskasvatuksesta aikuisopiskelijoihin!

Voit varata opiskelijaryhmällesi toiminnallisen opintokäynnin Kemianluokka Gadoliniin sähköisen varauskalenterimme kautta ja lukea lisää opintokäynneistämme täällä.

Varauskalenterimme syksyn 2020 opintokäynneille avataan keskiviikkona 19.8.2020 klo 9.00. Linkki varauskalenteriin julkaistaan tällöin näillä verkkosivuilla. Pidätämme oikeuden muutoksiin ja seuraamme aktiivisesti covid-19-tartuntatautitilannetta. Mikäli poikkeusjärjestelyt ovat voimassa vielä syksyllä 2020, Kemianluokka Gadolinin toiminta tulee keskittymään virtuaalisten oppimismateriaalien tuottamiseen opintokäyntien sijasta.

Kemianluokka Gadolinin työohjekokoelma eli materiaalipankki löytyy täältä. Työt on lajiteltu avainsanojen, keston ja kohderyhmän mukaan. Työohjeet ovat vapaasti käytettävissä kemian opetukseen työturvallisuus hyvin huomioiden. 

Kemianluokka Gadolinissa järjestetään innostavia tiedejuhlia. Tarjoamme erilaisia valmiita tiedejuhlapaketteja eri aihealueiden mukaisesti. Mikäli mieleistä pakettia ei löydy, voimme myös räätälöidä juhlat vieraiden iän, toiveiden ja kiinnostusten mukaan. 

Tiedejuhlissa opitaan ja oivalletaan uutta. Koulutettujen ohjaajien johdolla tutkiminen ja tutkimushaasteiden ratkominen on meillä ennen kaikkea hauskaa ja turvallista!

Lue lisää tiedejuhlista täältä

Varaa tiedejuhlat Kemianluokka Gadoliniin täältä

Päärahoittaja

Neste Oyj

Muut rahoittajat

BASF Oy | Borealis Polymers Oy | Kemianteollisuus ry | Kemira Oyj |Oy Linde Gas Ab|  Thermo Fisher Scientific Oy

Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan kemian osasto tarjoaa laboratoriotilan Kemianluokka Gadolinille

Laitetuki

Bruker Nordic AB | IS-Vet Oy | Laskentaväline Oy |Metrohm Nordic Oy | Suomen 3M Oy | VWR International Oy

Lisäksi yhteistyössä

Helsingin kaupunkiKemia-lehti | Matemaattisten aineiden opettajien liitto MAOL ry | Opetushallitus | Suomalaisten Kemistien Seura ry, Kemianopetuksen jaosto | Suomen Bioteollisuus ry FIB