Voimakas maanjäristys 3.4.2024 ja jälkijäristyksiä Taiwanissa

Keskiviikkoinen maanjäristys on tämän vuosituhannen voimakkain maanjäristys Taiwanin saarella.

Taiwanin itäosassa tapahtui keskiviikkona 3.4.2024 aamulla klo 07:58:11 paikallista aikaa (2.4. klo 23:58:11 UTC ja 3.4. klo 02:58:11 Suomen aikaa) voimakas magnitudin 7,4 maanjäristys. Sen myötä kallioperä liikkui saaren itärannikon suurimman kaupungin, noin 100000 asukkaan Hualienin, alapuolella noin 65 x 30 km:n laajuisella alueella. Tapahtumaa seurasi klo 08:11:25 paikallista aikaa voimakkuuden 6,4 järistys pohjoisempana rannikolla. Jälkijäristykset jatkuvat pääosin Tyynen valtameren puolella saarta. Suurimmat niistä ovat olleet noin magnitudia 5.

Yhdysvaltojen geologian tutkimuskeskus (USGS) on määrittänyt maanjäristykselle intensiteettiasteikolla (Mercalli) intensiteetin 9 järistyksen keskuksen lähialueelle. Asteikossa yhtenä kriteerinä on järistyksen aiheuttama huomattava vahinko rakennuksille. Järistyksen vahingot ovat ulottuneet myös pääkaupunki Taipeihin, joka sijaitsee 115 km pohjoiseen järistyskeskuksesta. Taipeissa intensiteetit ovat olleet 6-7. Maanliike on tunnettu aina Kiinan rannikolla saakka. Edellisen kerran Taiwanissa tapahtui voimakkaampi (magnitudin 7,7) maanjäristys 25 vuotta sitten 21.9.1999 saaren keskiosassa Chelung-pun siirroksessa.

Taiwanin saari sijaitsee Filippiinien ja Euraasian mannerlaattojen rajalla. Nämä laatat lähenevät toisiaan noin 8 cm:n nopeudella vuodessa. Geologisesti Taiwan on melko nuori vain noin viiden miljoonan vuoden aikana muodostunut saari, jonka tektonista ympäristöä ei voi selittää yksinkertaisella tavalla. Taiwan koostuu useista vuorijonoista, joita erottavat maanpinnalle asti ulottuvat siirrokset. Näissä siirroksissa sekä niihin liittyvissä syvemmissä siirroksissa tapahtuu usein maanjäristyksiä, mutta ne ovat voimakkuudeltaan heikompia ja harvoin ylittävät magnitudin 7.

Maanjäristys on havaittu kaikilla suomalaisilla seismisillä asemilla.

Lisätietoa englanniksi: