Taal-tulivuori aktivoitunut Filippiineillä

Lähellä pääkaupunkia sijaitseva tulivuori on purkautunut 12.1.2019.

Filippiineillä noin 65 kilometriä pääkaupunki Manilasta etelään sijaitseva Taal-tulivuori on purkautunut ensimmäistä kertaa vuoden 1977 jälkeen. Purkaukset ovat tapahtuneet 12.1.2019 klo 13:00 ja 13.1.2019 klo 2:49 ja 4:28 paikallista aikaa (12.1.2019 klo 7:00, 20:49 ja 22:28 Suomen aikaa). 

Filippiinien saariryhmä sijaitsee tuliperäisellä alueella, Tyynenmeren tulikehällä. Filippiineillä aktiivisia tulivuoria on yli viisikymmentä. Tulivuorenpurkausten lisäksi myös maanjäristykset ovat alueella yleisiä. Tulivuorenpurkauksien yhteydessä esiintyy yleensä maanjäristyksiä. 

Tähän mennessä purkaukseen liittyviä maanjäristyksiä on havaittu toistasataa ja niiden ennustetaan vielä jatkuvan. Järistykset ovat sijainneet pääosin kalderajärven ja Etelä-Kiinan meren välisellä kaistaleella ja ne ovat olleet melko pieniä, suurimmillaan magnitudia 4,6. Taalia lähimmät tulivuoret ovat pysyneet rauhallisina. Paikallisten viranomaisten määrittämä tulivuoren vaara-alueen säde on 14 kilometriä. Asukkaita tällä alueella on noin 450 000. Välittömässä vaarassa olevien ihmisten evakuointi on käynnissä. Purkauksista ilmakehään noussutta tuhkaa on levinnyt ilmavirtausten mukana suuremmalle alueelle.

Filippiinien vulkanologian ja seismologian instituutin tapaukselle antama vaarallisuustaso on neljä (asteikolla nollasta viiteen), mikä tarkoittaa, että vaarallinen räjähtävä purkaus on mahdollinen lähiaikoina. Vallitseva tuulensuunta alueella on lännen ja etelän välillä, joten Manila ja sen metropolialue ovat toistaiseksi säästyneet tuhkapilvien suurimmilta vaikutuksilta. Manilan kansainväliseltä lentoasemalta lähteviä lentoja on peruttu ja merkittäviä viivästyksiä on odotettavissa.

Edellisen kerran Taal-tulivuori on purkautunut vuonna 1977. Ainakin kuudesti purkaukset ovat aiheuttaneet kuolemantapauksia pääasiassa pyroklastisten virtausten ja kalderajärvellä syntyneiden tsunamien seurauksena. Tuhoisin purkaus tapahtui vuonna 1911. Se vaati 1334 ihmisen hengen. Kaikista Filippiinien tulivuorista Taal on toiseksi aktiivisin. Taal luokitellaan kompleksiseksi tulivuoreksi (engl. complex volcano). Tulivuoren purkausaukko sijaitsee samannimisen kalderajärven keskellä. Kalderat ovat tuliperäisillä alueilla yleisiä ja ne muodostuvat, kun  tulivuori romahtaa sen alla sijaitsevaan magmasäiliöön.

Filippiinit sijaitsevat Sundan ja Filippiinien laattojen välisellä rajavyöhykkeellä. Alueella on lukuisia aktiivisia siirroslinjoja, joista lähimmät sijaitsevat noin 50 kilometrin etäisyydellä Taalista. Seitsemän filippiiniläisen tulivuoren ympäristöön on asennettu geofysikaaliset valvontaverkot, Taal on yksi näistä. Aluetta on valvottu geofysikaalisin ja -kemiallisin menetelmin vuodesta 1952 alkaen. Taal on yksi IAVCEI:n Decade Volcanoes -ohjelmassa olevista kuudestatoista tulivuoresta. Ohjelmaan on valittu tulivuoria, joille ominaisia ovat tuhoisat purkaukset ja ainakin yhden suuren asutuskeskuksen läheisyys.

Taal-tulivuoren sijainti kartalla

Lisätietoja (englanniksi)