Suomen kansallinen seisminen asemaverkko on havainnut kaksi vedenalaista seismistä tapausta lähellä Bornholmin saarta

Suomen kansallinen seisminen asemaverkko on havainnut kaksi vedenalaista seismistä tapausta lähellä Bornholmin saarta maanantaina 26.9. Tapauksien rekisteröinnit viittaavat räjähdykseen. Ensimmäisen tapauksen ajankohta on noin klo 00.03 UTC (klo 03.03 Suomen aikaan) ja jälkimmäisen klo 17.04 UTC (klo 20.04 Suomen aikaan). Näistä jälkimmäinen on ollut isompi ja sen voimakkuudeksi eli magnitudiksi mitattiin 2.4.

Voimakkaampi seismisistä tapauksista on rekisteröity muun muassa Ahvenanmaan asemilla (ECKF (Eckerö), GETAF (Geta), AAL (Jomala), joista AAL on Uppsalan yliopiston ylläpitämä asema) sekä Tvärminnessä (TVF) ja Raumalla (RAF). Ensimmäinen pienempi tapaus näkyy vain heikosti Ahvenanmaan asemilla.

Seismiset tapaukset havaitsivat ensimmäisinä Ruotsin ja Tanskan seismologit, koska heillä on alueella kattavat seismiset asemaverkot. Tapauspaikat sijaitsevat Suomen päivittäisen seismisen analyysin alueen ulkopuolella, eikä niitä tällöin instituutin automaattinen paikannus- ja havainnointijärjestelmä rekisteröinyt.

Seismologian instituutti on juuri tänä syksynä asentanut paikallisen asemaverkon Ahvenanmaalle ja kolme näistä asemista lähettää reaaliaikaisesti dataa instituuttiin. Näillä asemilla oli merkittävä rooli tapauksen havaitsemisessa.