Meksikossa järisi voimakkaasti

Meksikossa tapahtui maanantaina 19. syyskuuta varhain iltapäivällä paikallista aikaa magnitudin 7,5 maanjäristys.

Järistyksen ajankohta oli noin 13:05:06 paikallista aikaa (18:05:06 UTC) ja järistyskeskus sijaitsi Michoacánin osavaltiossa noin 70 km rannikolta (18.78° N, 102.93° W) ja noin 15 km maanpinnan alapuolella. Järistyskeskuksen ympäristö on pääosin harvaan asuttua metsäistä vuoristoaluetta yli 2 km korkeudella merenpinnasta. Lähin yli 100 000 asukkaan kaupunki on Colima 95 km järistyskeskuksesta länsiluoteeseen.

Alueella on havaittu useita jälkijäristyksiä, joista voimakkaimmat ovat olleet magnitudia 5,8 ja 5,6. Lisäksi torstaina 22.9. voimakas magnitudin 6.7 jälkijäristys tapahtui aamuyöstä paikallista aikaa samalla alueella. Voimakkaan maanjäristyksen jälkeen jälkijäristykset ovat hyvin tyypillisiä. Jälkijäristykset ovat magnitudiltaan pienempiä järistyksiä ja niitä saattaa olla useita, jopa useita satoja.

Maanjäristykset ovat Meksikossa tavallisia, koska alue sijaitsee useiden mannerlaattojen kohtaamispaikassa. Maanantain magnitudin 7.5 järistys aiheutui työntösiirroksesta Kookoslaatan ja Pohjois-Amerikan laatan törmäysvyöhykkeellä. Michoacánin osavaltion rannikolla Kookoslaatta työntyy Pohjois-Amerikan laatan alle noin 50-70 mm vuodessa.

Järistys on tunnettu hyvin laajalti Meksikossa. Esimerkiksi pääkaupunki Méxicossa ihmisiä evakuoitiin varotoimenpiteenä rakennuksista ulos aukealle alueelle. Järistys on myös herättänyt merkittävää mediahuomiota johtuen osittain myös erittäin tuhoisten vuonna 1985 ja 2017 sattuneiden järistysten vuosipäivästä, jota vietettiin Meksikossa maanantaina 19. syyskuuta. Vuoden 1985 noin 10000 kuolonuhria vaatinut Michoacánin järistys oli magnitudiltaan 8,0 ja se vaikutti erityisesti pääkaupunki Méxicoon, joka sijaitsee peräti 360 km itäkoilliseen tuolloisesta järistyskeskuksesta. Vuonna 2017 tapahtunut Pueblan järistys oli magnitudiltaan 7,1 ja vaati 370 kuolonuhria, näistä suurimman osan pääkaupungissa 120 km luoteeseen järistyskeskuksesta. Järistyksien tuhoisuuteen pääkaupungissa vaikutti erityisesti kaupungin sijainti kuivatun järvenpohjan päällä.

Meksikon maanjäristyksen signaali erottui selkeästi myös suomalaisilla seismografiasemilla.

Lisätietoa järistyksestä (englanniksi)