Maanjäristyssarja Miehikkälässä

Järistykset lähellä maanpintaa ja niistä voimakkaimmat yöllä

Havaintolaitteemme ovat rekisteröineet yhdeksän maanjäristystä, jotka tapahtuivat kaakkoissuomalaisessa Miehikkälän kunnassa viime viikonlopun aikana. Järistyksistä suurin osa on paikannettu Miehikkälän kirkonkylän länsipuolelle lähelle maanpintaa noin kahden kilometrin syvyyteen.

Maanjäristyksistä voimakkain tapahtui 8.5. klo 02:09 Suomen aikaa ja oli magnitudiltaan 1.6. Muutamat asukkaat olivat ilmoittaneet Seismologian instituutille heränneensä tähän järistykseen. Pienempiä maanjäristyksiä tapahtui Suomen aikaa pe/la aamuyöstä noin la/su keskiyöhön ulottuvalla ajanjaksolla. Näistä ei ole saapunut kansalaishavaintoja.

Analyysissä on saatu seuraavanlaiset alustavat arviot aamun voimakkaimman maanjäristyksen tapahtumapaikalle ja -ajalle.

Latitudi : 60.685°N
Longitudi : 27.644°E
suuruus (magnitudi) : 1.6
tapahtuma-aika : klo 23:08:50.6 (Suomen aikaa) eli klo 02:08:50.6 (UTC).

Miehikkälä kuuluu geologisesti varsin yhtenäiseen Viipurin rapakivialueeseen. Lähellä maanpintaa ilmenevät maanjäristysparvet ovat tyypillisiä tälle seudulle. Tiettävästi jo vuosina 1899-1900 alueella oli ihmisaistein havaittu suomalaisessa mittakaavassa voimakkaita maanjäristyksiä, jotka olivat myös aiheuttaneet materiaalivahinkoja.

Tammikuun alussa 2021 Kouvolassa Korian taajamassa havaittiin samantyyppinen joskin voimakkaampi laajaa huomiota herättänyt parvi. Niitä on vuosituhannen vaihteen jälkeen rekisteröity myös Kuusaanlammen ja Anjalankosken seuduilla nykyisen Kouvolan alueella. Aiemmin tänä vuonna 23.1. Miehikkälässä oli rekisteröity kaksi pientä maanjäristystä, joista ei tullut kansalaishavaintoja.

Havainnot järistyksistä ovat tärkeitä tutkimuksen kannalta. Voit ilmoittaa oman havaintosi lomakkeella: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/89816/lomake.html

Päivitys 18.5.2021: Vahvistettu kaksi uutta 12.5.2021 tapahtunutta magnitudin 0.7 maanjäristystä, joista toisesta on myös tuntuvuushavaintoja.

Päivitys 19.5.2021: Miehikkälässä vuonna 2021 havaitut maanjäristykset ovat nyt tarkasteltavissa Google-kartalta. Karttaa muutetaan tarvittaessa.