Maanjäristys Rovaniemen koillispuolella

Maanantaina 26.9.2022 klo 13:09 tapahtui Rovaniemen lentokentän itäpuolella, noin 10 km kaupungista koilliseen maanjäristys, jonka voimakkuudeksi mitattiin 1.9. Maanjäristys on tapahtunut noin 5 km syvyydessä, ja sen keskuksen koordinaatit ovat 66.570N  25.881E.

Seismologian instituutille on raportoitu jo joitain kymmeniä havaintoa järistyksestä. Havaintoja on eri puolilta Rovaniemeä ja ilmoittajat ovat kertoneet havainneensa joko jyrisevää tai paukahtavaa ääntä, osa on myös kertonut tunteneensa tärähdyksen.

Seismisillä asemilla järistyksen aiheuttama signaali voidaan nähdä aina Ruokolahdella ja Sysmässä asti. Järistyksestä lähin asema on Oulun yliopiston ylläpitämä Rovaniemen asema vain 7 km päässä maanjäristyksen keskuksesta.

Maanjäristys syntyy, kun maankuoren jännitys jossain pisteessä ylittää kiviaineksen lujuuden. Maankuoreen kertyy jännitystä mannerlaattojen liikkeen seurauksena sekä paikallisemmista syistä, kuten Suomessa esimerkiksi maankuoren jääkauden jälkeisen nousun takia. Jännitys purkautuu kuoren heikoimmissa kohdissa, siirroksissa.