Maanjäristys Kuusamossa 2.2.2022

Muutamia kansalaishavaintoja järistyksestä on saapunut Kuusamon maaseudulta.
Järistys Suomessa alkuvuoden voimakkain

Kuluvan vuoden voimakkain suomalainen maanjäristys tapahtui aamupäivällä vähän kymmenen jälkeen 2.2.2022 Kuusamossa. Järistys oli voimakkuudeltaan 1,9 ja se on paikannettu Kairalan kylän seudulle lähelle Taivalkosken rajaa vajaan kymmenen kilometrin syvyyteen. Tapauksen aiheuttama tärinä on selkeästi ylittänyt ihmisen havaintokynnyksen mutta syrjäisen sijainnin vuoksi vain yksittäisiä kansalaishavaintoja on saapunut instituutin tutkijoille.

Järistystä ympäröivä alue sijaitsee Kuusamo-Kantalahti-vyöhykkeen länsiosassa ja sen kallioperä koostuu Suomen vanhimpiin kuuluvista granitoideista ja gneisseistä. Järistykset ovat alueella Suomen mittakaavassa melko tavallisia. Niitä havaittiin instituutin päivittäisanalyysissa vuoden 2021 peräti kahdeksan joskin alueen tiheä asemaverkko tekee mahdolliseksi havaita pienempiä tapauksia kuin Suomessa keskimäärin.

Edellisen kerran Kuusamossa tapahtui tänään havaittua voimakkaampi maanjäristys 28.2.2021. Tuon järistyksen voimakkuus oli 2,0 ja sijainti lähempänä kaupungin keskustaa. Kansalaishuomio oli laajempaa.

Havainnot järistyksistä ovat arvokkaita tutkimukselle. Niistä voi ilmoittaa lomakkeella täällä: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/89816/lomake.html

Maanjäristyksen alustavat tiedot:

leveysaste: 65.723°N
pituusaste: 28.648°E
syvyys: 8,9 km
voimakkuus (magnitudi): 1,9
tapahtuma-aika: klo 10:12:23.2 Suomen aikaa eli klo 08:12:23.2 UTC.