Maanjäristys Kouvolan Korialla 11.11.2021

Kouvolassa tapahtui aamulla 08:46:20.2 Suomen aikaa magnitudin 1,3 järistys, jonka keskus paikantuu pari kilometriä Korian keskustasta itään.

Nykyisen Kouvolan alue on ollut vuoden 2004 Anjalankosken maanjäristyssarjasta lähtien erityisen mielenkiinnon kohteena. Seismologian instituutti ylläpitää alueella tihennettyä tutkimusverkkoa, jonka avulla on havaittu jo satoja järistyksiä. Suurin osa on hyvin pieniä ja on jäänyt ihmisiltä huomaamatta. Eniten järistyksiä on kirjattu Kuusaanlammelta, jossa 2011 alkanut maanjäristyssarja on aktivoitunut useita kertoja alkamisensa jälkeen.  

Viimeisin isompi Kouvolan alueen maanjäristyssarja tapahtui 3.1. kuluvana vuonna. Järistyksistä 13 voimakkainta on analysoitu. Suurimman magnitudi oli 2,0. Maanjäristysten magnitudiasteikot ovat logaritmisia. Tämä tarkoittaa, että yhden yksikön muutos magnitudissa merkitsee maanliikkeen kasvua kymmenkertaiseksi. Tällöin maanjäristyksessä vapautuneen energian määrä kasvaa noin 32-kertaiseksi. Tämänaamuinen järistys oli siis merkittävästi pienempi kuin tammikuun suurin.  

Kouvola on osa Kaakkois-Suomen rapakivialuetta. Alueelle ovat tyypillisiä pienten maanjäristysten sarjat. Järistykset tapahtuvat hyvin matalalla, kallioperän muutaman ylimmän kilometrin sisällä. Näin matalista järistyksistä ihmisen herkimmin huomaama havainto on yleensä järistyksen synnyttämä ääni. Olemme saaneet useita havaintoja myös uusimmasta Kouvolan järistyksestä.

Havainnot järistyksistä ovat arvokkaita tutkimukselle. Niistä voi ilmoittaa lomakkeella täällä: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/89816/lomake.html

Järistyksen tiedot:

leveysaste: 60.840°N
pituusaste: 26.657°E
syvyys: n. 1,5 km
suuruus (magnitudi): 1,3
tapahtuma-aika: klo 08:46:20.2 (Suomen aikaa) eli klo 06:46:20.2 (UTC).

Päivitys 12.11. Lisätty järistyksen tiedot päivittäisanalyysin perusteella.