Maa järisi Kuusamossa

Seismologian instituuttiin on saapunut useita kymmeniä kansalaishavaintoja järistyksestä.

Maa järisi Kuusamossa varhain torstaiaamuna, noin kello 5:50 paikallista aikaa. Järistyksen voimakkuudeksi on mitattu 2,0. Tapahtumapaikka oli noin 8 km Kuusamon kuntakeskuksesta pohjoiseen ja sitä voi tarkastella OpenStreetMap-sivuston kartalta täällä. Maanjäristyksen tarkemmat tiedot alla. 

Järistyksen tiedot:

  • Ajankohta: 2.5.2024 klo 02:50:47.0 UTC (05:50:47.0 Suomen aikaa)
  • Maantieteelliset koordinaatit: 66,039° N, 29,152° E
  • Syvyys: 28,6 km
  • Voimakkuus (magnitudi): 2,0

Kuusamo on yksi Suomen seismisesti aktiivisimmista alueista. Seismologian instituutti on asentanut alueelle tiheämmän asemaverkon monitoroimaan alueen seismisyyttä. Tiheämmän asemaverkon ansiosta myös pienemmät (magnitudi < 0) maanjäristykset voidaan havaita. Kuusamossa havaitaan tyypillisesti 5–25 järistystä vuosittain. Suurin osa näistä on niin heikkoja, etteivät ihmiset niitä havaitse. Etelä-Suomesta poiketen Kuusamossa maanjäristykset myös usein tapahtuvat syvemmällä, jopa kymmenien kilometrien syvyydessä.

Tänä vuonna Kuusamon kunnan alueelta on havaittu jo neljä maanjäristystä. Edellisen kerran Kuusamon alueella sattui samaa suuruusluokkaa oleva järistys 2.9.2023. Tuon järistyksen voimakkuudeksi mitattiin 1,9.

Tämän päivän järistyksen ovat havainneet useat ihmiset eri puolilla Kuusamoa. Ihmiset ovat kuvanneet kuulleensa jyrinää, jota on esimerkiksi kuvattu ukkosen jyrinän kaltaiseksi. Ilmoituksia havainnoista on tullut runsaasti Kuusamon kaupungin alueelta ja joitain ilmoituksia on myös kauempaa, noin 30 km säteellä järistyksen keskuksesta. Havaintoja voi ilmoittaa Seismologian instituutille lisääkin (linkki havaintolomakkeeseen alla).