Laajalti havaittu maanjäristys Kuusamossa

Sunnuntaina Suomen aikaa hieman yli iltakuuden jälkeen 2,0 magnitudin maanjäristys herätti kansalaisten huomiota Kuusamossa.

Havaintoasemamme ovat rekisteröineet illalla 28.2.2021 noin 10 km Kuusamon keskustan länsipuolella tapahtuneen maanjäristyksen. Olemme vastaanottaneet tapauksesta jo lähes sata kansalaishavaintoa ja niitä voi edelleen lähettää lomakkeella. Kansalaisilmoituksissa on kuvauksia voimakkaan jyrinän ja paukkeen lisäksi myös rakennusten ja irtaimiston tärinästä. Vaikutuksia on kuvailtu samanlaisiksi kuin mitä läheltä kulkeva lentokone tai raskas ajoneuvo aiheuttaisi.

Kuusamon alue sijaitsee seismisesti aktiivisen Kuusamo-Kantalahti-vyöhykkeen länsiosassa ja siellä esiintyy suomalaisittain hyvin paljon maanjäristyksiä. Ne eivät tyypillisesti tapahdu aivan maanpinnan tuntumassa vaan yli 10 km:n syvyydellä. Alueen kallioperälle tyypillisiä ovat etelässä arkeeiset yli 2,5 miljardia vuotta vanhat granitoidit ja migmatiitit mutta toisaalta pohjoisessa paleoproterotsooiset noin 2,2-2,3 miljardia vuotta vanhat kvartsiitit. Geologisen tutkimuksen kannalta tällaiset vaihettumisvyöhykkeet ovat poikkeuksellisen kiinnostavia.

Runsaan seismisyyden vuoksi Suomen seisminen asemaverkko on keskimääräistä tiheämpi Kuusamon alueella. Seismologian instituutin ylläpitämien asemien KU1 (Kurvinen), KU2 (Riekki) ja KU6 (Taivalkoski) lisäksi Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio hoitaa seudulla asemia MSF (Maanselkä) ja OLKF (Oulanka). Kaikki nämä asemat sijaitsevat enintään 50 km:n etäisyydellä järistyskeskuksesta.

Edellisen kerran Suomessa tapahtui yhtä voimakas maanjäristys Kouvolassa 3.1.2021. Se oli osa yli kymmenen maanjäristyksen parvea ja aiheutti laajaa huomiota kansalaisissa aamuyöllä. Tämän vuoden puolella Kuusamossa on lisäksi havaittu 0,4 magnitudin maanjäristykset 23.1. ja 4.2.2021. Näistä kahdesta järistyksestä ei tullut kansalaishavaintoja.

Järistyksen sijaintia kartalla voit tarkastella täältä.

Maanjäristyksen alustavat tiedot:

Tapahtuma-aika: 28.2.2021 klo 16:03:32.4 UTC (18:03:32.4 Suomen aikaa)

Koordinaatit: 65.965° N, 29.058° E

Magnitudi: 2.0

Syvyys: 14.3 km