Kroatiassa sarja voimakkaita maanjäristyksiä

Keskeisessä Kroatiassa, lähellä Petrinjan kaupunkia, on järissyt lukuisia kertoja. Suurin ja tuhoisin magnitudin 6,4 järistys tapahtui 29.12. klo 13:19 Suomen aikaa.

Maanjäristys herätti monia Kroatiassa 28.12.2020 klo 6:28 paikallista aikaa. Järistyksen magnitudi oli 5,2. Järistyskeskusta lähimmissä Petrinjan ja Sisakin kaupungeissa rakennukset kärsivät vaurioita, mutta henkilövahingoilta ja loukkaantumisilta vältyttiin. Päivän aikana tapahtui useita huomattavan kokoisia jälkijäristyksiä.

Tänään, 29.12., puolen päivän aikaan tapahtui voimakas magnitudin 6,4 järistys. Järistyskeskus oli noin kymmenen kilometrin syvyydessä. Järistyskeskuksen päällä olevassa Petrinjan kaupungissa romahti useita rakennuksia. Ainakin seitsemän ihmistä on kuollut ja lukuisia on loukkaantunut. Reilun kymmenen kilometrin päässä järistyskeskuksesta sijaitsevassa Sisakin kaupungissa on myös tapahtunut vakavaa tuhoa rakennuksille ja muulle infrastruktuurille. Maanjäristyksen aiheuttamasta tärinästä tuli ihmisiltä lukuisia havaintoja paitsi Kroatiasta myös muista lähialueen maista kuten Italiasta, Tsekistä, Itävallasta ja Unkarista.

Järistys aiheutti vaurioita ainakin 50 kilometrin etäisyydelle. Tällä alueella on Zagrebin kaupunki, jota koetteli voimakas, M5,3  järistys 22.3.2020. Tällöin järistyskeskus oli lähellä maanpintaa noin seitsemän kilometrin päässä kaupungin keskustasta pohjoiseen. Iltapäivän ja illan 29.12.2020 aikana on ollut useita jälkijäristyksiä, joista tähän mennessä voimakkaimman magnitudi on ollut 4,4. Lisäksi aamuyöllä 30.12.2020 tapahtui kaksi jälkijäristystä vain 12 minuutin välein. Niiden magnitudit olivat 4,7 ja 4,8.

Laajoilla alueilla Kroatiassa on ollut sähkökatkoja tämän päivän järistyksen seurauksena. Myös tietoliikenneyhteyksissä on ollut ongelmia. Kroatian ja Slovenian yhdessä omistama Krskon ydinvoimala noin 80 kilometrin päässä järistysalueesta on suljettu varotoimenpiteenä.

Kroatia on seismisesti aktiivista aluetta. Pienemmät järistykset ovat tavallisia, mutta yli magnitudin kuusi järistykset harvinaisia. Tämän viikon järistysten tarkempi analyysi tapahtuu pölyn laskeuduttua. Alustavien tulosten perusteella M6,4 järistys on suurin Kroatiassa mittaushistorian aikana tapahtunut ja samaa suuruusluokkaa kuin alueen suurimmat, historialliset järistykset, joiden magnitudi on arvioitu vaikutusten perusteella. Edellinen yhtä suuri järistys lienee ollut vuoden 1880 Zagrebin järistys.

Päivitetty 30.12. klo 11.45: Lisätty tieto aamuyön 30.12. jälkijäristyksistä ja lisävahingoista.