Kreetan saarella järisi aamulla 27.9.2021

Maanjäristys tapahtui lähellä maanpintaa ja on aiheuttanut aineellisia vahinkoja

Kreikassa Kreetan saarella tapahtui aamulla 27.9.2021 klo 9.17 Suomen aikaa (klo 6.17 UTC) maanjäristys alle kymmenen kilometrin syvyydellä. Momenttimagnitudiltaan 6,0:n suuruinen järistys on paikannettu saaren itäpuoliskolle (35.11° N, 25.22° E). Tärinä on havaittu Manner-Kreikassa Ateenan ja Turkissa Izmirin suurkaupungeissa saakka. Kreetalla merkittävin järistyksen lähellä sijaitseva kaupunki on 170000 asukkaan Iraklion 25 km:n etäisyydellä. Pääjäristystä on tähän mennessä seurannut useita kymmeniä jälkijäristyksiä, joista kahden voimakkaimman magnitudit olivat noin 4,5.

Kreetan maanjäristyksen tiedetään aiheuttaneen rakennusten sortumia, yhden kuolonuhrin ja loukkaantumisia lähellä järistyskeskusta. Ihmisiä on yleisesti paennut ulos rakennuksista tärinän säikäyttäminä. Myös ulkomaalaisia matkailijoita on ollut järistyksen vaikutuspiirissä matkustusrajoitusten lievennyttyä ja varotoimenpiteenä tyhjennettyjen rakennusten joukossa onkin ollut myös useita hotelleja. Alueen sääolosuhteet ovat järistyksen aikaan olleet aurinkoiset. Voimakkaita myrskyjä tai muuta pelastustoimenpiteille ongelmia aiheuttavia olosuhteita ei ole ollut.

Kreikka sijaitsee tektonisesti monimutkaisella alueella, jossa Euraasian, Afrikan ja Arabian mannerlaatat kohtaavat. Alueella sijaitsee myös Egeanmeren mikrolaatta, jonka alle Afrikan laatta työntyy Kreetan eteläpuolella. Kreikan viime vuosien maanjäristyksistä tuhoisin tapahtui 30.10.2020 Egeanmeren mikrolaatan ja Anatolian laatan rajalla. Tuolloin järistyksen voimakkuus oli 7,0 ja sijainti merialueella Samoksen saaren ja Izmirin kaupungin välillä. Tuon maanjäristyksen seurauksena kuolleita ihmisiä oli 119 ja loukkaantuneita lähes kymmenen kertaa enemmän.

Lisätietoa englanniksi