Enontekiöllä Hetan lähellä M2,8 maanjäristys

Järistys havaittiin Kilpisjärvellä ja Muoniossa asti

Heinäkuun 22. päivän aamuna klo 7:03:30 tapahtui Enontekiöllä magnitudin 2.8 maanjäristys. Järistyskeskus (68.384° N, 23.491° E) sijaitsi Hetan ja Enontekiön lentokentän välissä, noin 25 kilometrin syvyydessä. Järistys oli Suomen suurin sitten Limingan 8.12.2017 tapahtuneen järistyksen. 

Maanjäristys syntyy, kun maankuoren jännitys jossain pisteessä ylittää kiviaineksen lujuuden. Maankuoreen kertyy jännitystä mannerlaattojen liikkeen seurauksena sekä paikallisemmista syistä, kuten Suomessa maankuoren jääkauden jälkeisen nousun takia. Jännitys purkautuu kuoren heikoimmissa kohdissa. Suomen kallioperä on ikivanhaa ja siirrosten halkomaa. Maanjäristykset tapahtuvat täällä useimmiten vanhoissa siirroksissa ja erityisesti Lapissa viimeisimmän jääkauden jälkeen aktiivisissa ns. postglasiaalisiirroksissa. Länsi-Lappi on yksi seismisesti aktiivisimmista alueista Suomessa.

Enontekiön järistys havaittiin seismisillä asemilla kautta maan. Suomen kansallisen verkon asemista lähin on Hetan asema, alle kymmenen kilometriä järistyskeskuksesta. Seuraavaksi lähimmät asemat löytyvät Norjan ja Ruotsin puolelta. Seismiset tapaukset eivät tunne valtionrajoja. Kansainvälisellä ja pohjoismaisella yhteistyöllä on pitkät perinteet seismologiassa. Nykyään meillä on käytettävissä reaaliajassa lukuisten Ruotsin, Norjan ja Viron asemien rekisteröinnit.

Suomen oloissa Enontekiön järistys on merkittävä ja mielenkiintoinen. Seismologian instituutti on saanut tapauksesta kymmeniä kansalaishavaintoja, joissa raportoidaan jyrinästä, tärinästä ja eläinten erikoisesta käytöksestä. Kaukaisimmat havainnot ovat Kilpisjärveltä ja Muoniosta, jopa liki sadan kilometrin päästä järistyskeskuksesta. Yleensä tämän kokoiset tapaukset eivät kuitenkaan aiheuta vahinkoa maan pinnalla.