Green Care -päivät kokosi alan ammattilaisia Seinäjoelle

Perinteikkäät valtakunnalliset Green Care -päivät järjestettiin tänä vuonna Etelä-Pohjanmaalla Seinäjoella. Vuosittain eri paikkakunnilla järjestettävä tapahtuma kokoaa yhteen luonto- ja eläinavusteisen toiminnan parissa työskenteleviä.

Tällä kertaa kaksipäiväiset Green Care -päivät kokosivat noin 110 osallistujaa eri puolilta Suomea paikan päälle luontoa lähellä olevaan Hotelli Sorsanpesään. Lisäksi seminaariin osallistuttiin myös etänä.

Green Care -päivien seminaariosuuden ohjelmateemassa ”Eläimet kumppaneina hyvinvointityössä” käsiteltiin hyvinvoinnin ja lajinomaisen käyttäytymisen huomioon ottamista koulutettaessa eläimiä palvelutoimintaan. 

Tutkija ja käyttäytymisanalyysin asiantuntija Jirka Vierimaa nosti esille tarpeen uudistaa käsityksiä eläimille mahdollisista kyvyistä ja taidoista esimerkiksi oppia valitsemaan ja ymmärtämään eri vaihtoehtoja. Valitsemiselle on kuitenkin annettava aikaa. Eläin, asiakas ja ammattilainen on nähtävä yksilöinä, joiden suhde ja tuntemus toisesta välittyy kolmannen osapuolen kautta.

Eläintenkouluttaja Terhi Jyllilä korosti esityksessään suunnittelun ja tavoitteen kirkastamisen merkitystä koulutuksessa onnistumiselle. Hevosten kouluttamiseen erikoistunut Jenni Marttila puolestaan nosti esille luottamussuhteen sekä fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin merkityksen perustana onnistuneelle koulutukselle. Koulutus edellyttää muun muassa eläimen arjen ja työtehtävien kartoitusta, yksilöllisten tarpeiden huomiointia sekä toiminnan selkeyttä ja järjestelmällisyyttä.

Liiketoimintateemassa tarjottiin eväitä hinnoitteluun ja toiminnan kannattavuuteen. Yritysasiantuntija Auli Teppinen korosti liikeidean merkitystä yritystoiminnan kulmakivenä. Tärkeää on tiedostaa yrityksen asiakkaat, ja se, miten vastata erilasten asiakkaiden tarpeisiin. Strategisen suunnittelun ja talouden hallinnan merkitys korostuu erityisesti muutostilanteissa. Tea Ekola Ilon Kopse -yrityksestä puolestaan kuvasi, mistä tekijöistä erilaisten hyvinvointipalvelujen hinta muodostuu ja miten nämä tulisi ottaa hinnoittelussa huomioon.

Seinaaripäivän päättäneessä paneelikeskustelussa pohdittiin projektipäällikkö Martta Ylilaurin (Vaasan yliopisto) johdolla, miten eläin- ja luontoavusteiset menetelmät saataisiin nykyistä laajemmin käyttöön hyte- ja sote-palveluissa. Keskustelijoina olivat hankinta- ja logistiikkajohtaja Ulla Isotalo ja palvelualuejohtaja (vammaisten palvelut) Kristiina Keppo Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelta, toiminnanjohtaja Johanna Yliviitala Mielle ry:stä, väitöskirjatutkija Kati Kiiski Itä-Suomen yliopistosta sekä yrittäjä Sonja Jokiranta Luovuuden Lakeus -yrityksestä. Yhteisenä näkemyksenä keskustelijat nostivat esille palvelujen tarjoajien ja ostajien keskinäisen tiedon ja kohtaamisen lisäämisen tarpeen.

Seminaaripäivää täydensivät alan yrityksiä ja hankkeita esitellyt ständitori, ohjattu ulkoiluhetki harjoitteineen sekä yhteinen illanvietto. Illallisen lomassa esiintynyt lauluryhmä Heikoollenkki, Etelä-Pohjanmaan Mieslaulajien Jussien pienryhmä, nostatti hilpeillä pohjalaiskappaleillaan tunnelmaa.

Toisen päivän opintoretkillä syvennyttiin muun muassa eläinavusteisen toiminnan menetelmiin sekä virtuaalisiin hoitomuotoihin aisti- ja virtuaalihuoneineen lähialueen kohteissa Lapualla, Ilmajoella ja Seinäjoella. 

Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen Eskoon tuki- ja osaamiskeskuksessa tutustuttiin virtuaaliluonnon (Virtual Reality, VR) hyödyntämiseen. Eskoo tarjoaa erilaisten sosiaalipalvelujen lisäksi myös innovatiivisia virtuaalisia palvelumalleja. Tavoitteena on saada luonnon hyvinvointivaikutukset virtuaaliteknologiaa hyödyntämällä myös niiden asiakasryhmien ulottuville, joille luontoon pääsy on erityisen haastavaa. Eskooseen on rakennettu virtuaalinen studio, Dome, vammaispalveluiden asiakkaiden ja työntekijöiden käyttöön.

Vuoden 2024 Green Care -päivät järjesti Green Care Finland ry yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan toimijoiden kanssa. Tapahtuman valmisteluun osallistuivat Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Järviseudun ammatti-instituutti, Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu, Luovuuden Lakeus Ky, Etelä-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaiset sekä Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry.

Lisätietoja: